Hirdetés

Tunézia, a „fátylak országa”, Magyarországtól alig 2 órányira, de mégis egy távoli, különös világban, Észak-Afrika földjén fekszik.

  Tunézia, a „fátylak országa”, Magyarországtól alig 2 órányira, de mégis egy távoli, különös világban, Afrika földjén fekszik.Itt nyújtózik a Szahara végtelen homoktengere, és az ország rendkívül gazdag történelmét idézik a pun és a római korszak emlékei, Kairouan és Sousse óvárosa vagy a mór stílusúSidi Bou Said. Karthágó egykor hatalmas birodalom központja volt, ma az európaiak kedvelt kirándulóhelye. A nyugati színvonalú szállodák, kiváló konyha, finomhomokos tengerpart és a szinte mindenütt kristálytiszta tenger jó referencia arra, hogy az itt töltött vakáció felejthetetlen élményekkel gazdagítsa az idelátogatót. Fedezze fel Ön is ezt a sivatagban igazi csodaként létező különös világot, Észak Afrika virágoskertjét.


tunezia térkép


Tunézia  legfontosabb látnivalói:
Sivatag, homokdűnék, gyógyfürdők és különleges, egyedi atmoszféra. Észak-Afrika legkisebb országát talán ezekkel a szavakkal lehet a legjobban jellemezni. A varázslatos hegyi oázisok, a tenger és a városok egyedi hangulata egyre több embert vonz Tunéziába. Nem véletlenül, hiszen valóban egy csodálatos országról beszélhetünk, melyet legalább egyszer látni kell. Összegyűjtöttünk tehát néhány figyelemre méltó úti célt:


12. Tamerza
 Az ország legnagyobb hegyi oázisa igen népszerű kirándulóhely. A hegyek északi részénél fekszik, sós tavak, vízesések és mély szakadékok tarkítják. Régi városát lakói az 1962-es árvíz után végleg elhagyták, emiatt azóta is hátborzongatóan csendes a környéke. Ha itt járunk, kalandozzunk át a szomszédos Midesbe, egy másik oázisba mely egy rendkívül látványos kanyonnak ad otthont.


tamerza


13. Chebika

A három legjelentősebb határ menti oázisváros legdélebbi tagja. A hegységek határán fekvő Chebika a Chott el-Gharsa sóstó kietlen felületére néz. Innen a sóstavi vidéken keresztül vezet az út Tozeurba.Az október és április közötti időszakban az áradások gyakran ellehetetlenítik a közlekedést. A falu mögötti pálmafás, vízesésekkel teli szűk szurdokban kellemes sétát tehetünk.Tozeurtól 60 km-re északra. Tamerzától 5 km-re délre.


chebika


14. Chott el Jerid

  Mintegy 5000 négyzetkilométeres kiterjedésével a Chott el-Jerid Észak-Afrika legnagyobb sóstava. Egyike azon tavaknak, melyek nyugatra, Algéria felé nyúlnak. Térképeken látható méretét kizárólag a téli hónapokban, esőzésekkor éri el. Nyáron hatalmas, fehér, sós területté változik, ahol délibábok csillámlanak, viszont a teljességgel kihalt, hiszen ilyen környezetben egyetlen állat vagy madár sem képes életben maradni. A chott (arab szó, jelentése “sós, kiszáradt tó”) szélén léteznek ezért források táplálta oázisok is.Itt terem a datolyapálma. Az ilyen oázisokból indulnak a nomád népek, hogy a kavicsos, bozótos vidéken átkeljenek teve- és kecskecsordáikkal, s friss legelőt keressenek, s egyre tovább és tovább vándoroljanak. A Chott el-Jariden való átkelés napjainkban a hadsereg által készített töltésútnak köszönhetően már nem okoz nehézséget. Az út mentén megállókat alakítottak ki, ahonnan megnézhetjük a tavat helyenként elszínező vörös ásványi lerakodásokat, de megpillanthatunk délibábot is.Régebben középen létezett egy megemelt, kör alakú terület, ahol a karavánok biztonságban tölthették az éjszakát.Gafsától 88 km-re délre, Gabestől 122 km-re nyugatra.


chott el jerid


Tunzia

15. Douz

  Ez az apró település nagy ismertségre tett szert, mivel a turisták innen indulnak négykerék-hajtású járművekkel vagy tevékkel a Szaharába. Chott el-Jarid felől érkezve úgy érezzük, hogy a világ végén vagyunk, és egyenesen a sivatag ürességébe tartunk. A számos turista ellenére Douz megőrizte nyugalmát, csak a csütörtöki piacnapon telik meg élettel, amikor még néhány tevekereskedő is felbukkan. A város birka- és kecsketartásból élő, 15.000 főt számláló nomád mrazig törzs központja is egyben.Ha nyaralásunk során a tengerparton kívül a Szaharába is el akarunk látogatni, a Nagy-Erg szélén fekvő Douz ideális választás. A szállodák mögötti út már érinti is az első homokdűnéket. A lágy homokos sivatag korántsem barátságtalan sziklás terület, mely sokkal gyakoribb a sivatagos vidékeken.


douz


16. Star Wars forgatási helyszínek
  A Csillagok Háborúja ikonikus film több jelenetét Tunéziában vették fel. Az egyik legkülönlegesebb Mos Espa, ahol Anakin Skywalker és barátai éltek. A díszleteket maga George Lucas rendelte, akinek a tulajdonában állt egészen addig, amíg a tunéziai kormánynak nem adományozta. A sivatag közepén, Tozeurtól 10 kilométerre található épületegyüttes a mai napig jó állapotban van. Nem tudni, meddig lesz így, hiszen senki sem vigyáz rá, a helyiek is előszeretettel látogatják, baráti összejövetelek, vízipipázások helyszínéül szolgál.


star wars forgatas tunezia


                                                                   Szerző& fotók:  Kimo 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.