Hirdetés

Tunézia, a „fátylak országa”, Magyarországtól alig 2 órányi repülös utazásra található, de számunkra mégis egy távoli, különös világban, Észak-Afrika földjén fekszik.

   Tunézia, a „fátylak országa”, Magyarországtól alig 2 órányira, de mégis egy távoli, különös világban, Afrika földjén fekszik.  Itt nyújtózik a Szahara végtelen homoktengere, és az ország rendkívül gazdag történelmét idézik a pun és a római korszak emlékei, Kairouan és Sousse óvárosa vagy a mór stílusúSidi Bou Said. Karthágó egykor hatalmas birodalom központja volt, ma az európaiak kedvelt kirándulóhelye. A nyugati színvonalú szállodák, kiváló konyha, finomhomokos tengerpart és a szinte mindenütt kristálytiszta tenger jó referencia arra, hogy az itt töltött vakáció felejthetetlen élményekkel gazdagítsa az idelátogatót. Fedezze fel Ön is ezt a sivatagban igazi csodaként létező különös világot, Észak Afrika virágoskertjét.


A legfontosabb látnivalók Tunéziában:
Sivatag, homokdűnék, gyógyfürdők és különleges, egyedi atmoszféra. Észak-Afrika legkisebb országát talán ezekkel a szavakkal lehet a legjobban jellemezni. A varázslatos hegyi oázisok, a tenger és a városok egyedi hangulata egyre több embert vonz Tunéziába. Nem véletlenül, hiszen valóban egy csodálatos országról beszélhetünk, melyet legalább egyszer látni kell. Összegyűjtöttünk tehát néhány figyelemre méltó úti célt:


tunezia térkép


1. Tunisz

 

  Tunisz eredeti központja nem más, mint a IX. századi fallal körülvett város, a medina. A korszak legjelentősebb fennmaradt épülete a Zitouna mecset. A medina egészen a XVIII-XIX. századig a város kereskedelmi életének központja volt, ekkor azonban új európai üzemek épültek a külvárosi részekre, így a hagyományos piacok kezdtek lemorzsolódni. 1861-ben a hatalmon lévő bej elrendelte a középkori falak lebontását, a XX. századra pedig a régi medina mintegy 300 ezer tunéziainak otthont adó zsúfolt és lerobbant hellyé vált. A városban beköltöző európai lakosság a város tágasabb, szebb részére telepedett le. Az ország 1956-os függetlenné válását követően a gyarmatosító országok lakói a franciák, olaszok elhagyták a várost. Az így felszabadult villákba pedig beköltöztek a helyi kereskedők. A régi medinába pedig a vidékről a fővárosba betelepülő polgárok költöztek. A medina jelenleg eléggé anakronisztikus látványt nyújt. Tunisz legjelentősebb iszlám emlékei és turistalátványosságai itt találhatóak.


tunisz

2. Sidi Bou Said

 

  A meredek szikla tetején megbújó Sidi Bou Said-ból felejthetetlen kilátás nyílik a Földközi-tengerre, így nem csoda, hogy Tunézia egyik legszebb városaként tartják számon. Gyönyörű, hagyományos, fehérre meszelt házikók és azok vibrálóan kék ablakainak és kapuinak kontrasztja, a divatos butikok és hotelek bohém hangulattal árasztják el a szűk, macskaköves utcákat. Sok virág és még több lépcső, hangulatos kertek és egyedi atmoszféra jellemzik, mely rendkívül sokakat vonz. Karthágó római kori romjai a közelben találhatóak, érdemes egy kisebb kirándulással megtekinteni őket majd egy finom kávé mellett gyönyörködni a tengerre nyíló kilátásban.


szidi bou szaid

3. Hammamet

 

  A város májustól októberig elözönlő turisták inváziója ellenére Hammamet meglepően kellemes és nyugalmas hely. Gyönyörű homokos öbölben épült központja jellegzetes, fallal kerülvett középkori medina. Hammamet a többi tengerparti nyaralóhely közül tisztasága révén tűnik ki. Sokkal tisztább, mint a sousse-i vagy a kairouani medina, az utcákon sétálva pedig semmiféle kellemetlen szag nem facsarja az ember orrát. A fehérre meszelt falak, a kék zsalugáteres ablakok, a kertekben szabadon kúszó növények látványa lenyűgőző. Itt minden makulátlan.

Hammamet mindkét oldalát homokos tengerpart szegélyezi, ez az egyik legjobb az egész országban. A távolról kirajzolódó dombok még vonzóbbá teszik a partszakaszokat. A déli part védettebb az északinál, amit főleg a szeles tavaszi hónapokban érdemes figyelembe venni. A tengerparti szállodákat pálmafák sora veszi körül. A rendezési terv szerint ezek az épületek nem lehetnek magasabbak, mint a fák.


hammamet


4. Jazmin Hammamet

 

  Hammamet déli részén fekszik az elmúlt években épült és folyamatosan fejlődő exkluzív üdülőövezet, a turisták körében igen közkedvelt Yasmine Hammamet. A pihenőhely elsősorban kongresszusokra is alkalmas szállodakomplexumai révén ismert. A turisztikai központ a jázmin virágáról – az élet és boldogság szimbólumáról – kapta nevét.Yasmine Hammamet elsősorban kongresszusokra is alkalmas szállodakomplexumai révén ismert. A világ minden tájáról érkeznek ide nagyvállalatok beosztottjai, hogy vállalati rendezvényeket bonyolítsanak itt le.Pálmafákkal övezett sétánya végigvezet Tunézia egyik leghosszabb aranyhomokos tengerpartján. A hangulatos pálmasor mentén főként újonnan épült impozáns szállodák, üzletek, éttermek, bárok sorakoznak, kicsiny kikötőjében a tenger hullámain luxusjachtok ringatóznak. Központjában a régi stílusú, fallal körülvett óvárosok mintájára medinát építettek. Az új medina bazároknak, éttermeknek, bároknak, s egy nagyszerű vidámparknak, a „Carthage Land”-nek ad otthont, mely a családoknak garantált szórakozást nyújt.


jazmin hammamet5. Sousse

 

Sousse a "Sahel gyöngyszeme", Tunézia harmadik legnagyobb városa és egyben legismertebb idegenforgalmi központja. A városkép igazán sokszínű, hiszen sok nép építészeti stílusa keveredik benne - kezdve a főniciaitól a románig, a bizáncin keresztül egészen az arabig. E népek kézjegyét viseli így többek között a Medina (óváros), a ribat (erőd), a souk (bazár) és sok más építészeti remekmű. Több kilométer hosszú finom homokos tengerpartján megtalálható valamennyi világhírű szállodalánc egy-egy tagja.


sousse

                                                         Szerző & fotók: Kimo  tunéziai idegenvezető

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.