Hirdetés

 Egy kis tolna megyei völgyben épült meseszép szerb ortodox kolostorban és a templomában jártunk Grábócon.  Az Utazási Élmények facebook csoportban kaptam az ötletet hozzá, hogy felkeressem ezt az eldugott helyet Tolnában. 

 

  Bonyhád közelében található a Szekszárdi-dombság alig 200 lelkes zsákfaluja  Grábóc. Kevesen ismerik, pedig  ritkán látható szépségű kincs található a kis falu végében. Érdekes és nagyon szép élmény, amit kb.. egyórás kitérővel meg lehet látogatni, ha valaki Szekszárd és Pécs között autózik. Garantáltan  megéri a ráfordított időt időt ez a kiruccanás, hisz sehol nem látni hasonlót. 

 

  A festői táj  vitathatatlanul szép, Grábóc  zsákfalu jellege pedig garantálja a nyugodt milliőt az elmélyüléshez. A közelben most is fellelhetőek az egykori Árpád-kori bencés apátság megmaradt falai. A faluba érkezve Magyaroország egyetlen aktív szerb ortodox kolostora és a mellette álló, díszes ikonosztázú  szépen felújított kis barokk temploma láttán elámul az ember a gondosan kidolgozott apró részletekben is szép látványtól. A kolostorba a zsákfalun átvezető úton lehet eljutni egy kapun keresztül. 


grábóc ivókút


 A közeli parkolóból egy kis híd ível át egy patak felett. Jobbra mindjárt egy kétszintes kútház áll, ahol bárki megkóstolhatja a helyi ivókút vizét. A házikó lenti szintjén van a  forrás, fent pedig a kapus szobája, ahol régen az odaérkező betegeket látták el. A díszes kútház  valószínűleg a török időkben épülhetett, amire a szamárhátíves faldíszítéséből lehet következtetni. A kútház felett baloldalt található a ma is működő szerb-ortodox kolostor kétszintes épülete. Vele szemben áll a sárgára festett  Szent Mihály és Gábriel arkangyaloknak felszentelt díszes külsejű templom. Még a kolostor pecsétjén is  Mihály arkangyt ábrázolták pallossal és mérleggel a kezében.  

grábóc 1


  Grábóc templomának története az 1300-as évekig nyúlik vissza, akkoriban egy bencés zárda és templom működött a faluban, aminek romjai a szerb temetőtől északnyugatra most is meg lehet találni egy bokros területen. Grábócon azok a török elöl menekülő szerb szerzetesek települtek le, akiket a dalmáciai Dragovity kolostorából 1580-ban űztek ide a portyázó törökök. Az első években csak fatemplomot építettek maguknak, később pedig a budai basa engedélyével 1587-ben kőtemplom épült, amit a törökök 1667-ben leromboltak. , Csak 1711-től tértek vissza a szerzetesek néhány szerb családdal közösen. Újra építkezésbe fogtak és 1738-ben elkészült a most is látható csodaszép templomuk.  Később a harangtorony, a szentély és a  csodálatos ikonosztáz is elkészült.  A templomban ereklyeként  őrzik Szent Borbála vértanú homlokcsontjának egy darabját.  Grábóc egyben búcsújáró hely is. A szépen díszített kolostorépület 1787 őta áll a templom mellett, mai formáját 1895-ben nyerte el. A kolostorhoz egykor 182 holdas birtok, erdőség, haszonállatok is tartoztak. Utolsó igumenje, Babic Aleksej  sírja a templom mögötti temetőben található  a több egykori szerzetes sírja mellett.  1987 ben fejeződött be az épületegyüttes  teljes felújítása.  
grábóc kolostor


  1994 előtt  szociális otthon működött a helyén, akkor kapja vissza a szerb ortodox egyház a tulajdonát. A kolostorban 2008-ig a szerb egyházi hivatal kapott elhelyezést. Jelenleg  két apáca és egy szerzetes él a falai között, Ők engedik be a látogatókat 500 Ft-os belépődíjért.

 

  Grábócon ortodox búcsúkat is rendeznek a Péter és Pál napja utáni vasárnapokon. Az  Istentiszteletet követően körmenetet tartanak, azután pedig a hívők és a látogatók  megszentelt, borral átitatott kalácsot kapnak, és táncos mulatság következik.  


grábóc templombelső


A templom mögötti kertben egy árkádos épület mögött  nevezetes szerb ortodox templomok makettjei sorakoznak.


grábóc makettek


   A Grábóci kiruccanás végén érdemes felmenni a falu feletti Mária-kilátóba, ahonnét  meg lehet csodálni a meseszépen hullámzó tolnai táj szépségét.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.