Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Ismerjük meg Teréz anya szülővárosát Szkopjét, és fedezzük fel Észak-Macedónia legszebb tájait!

 

A legtöbb embernek legfeljebb a görögökkel folytatott ország név vita, vagy a volt miniszterelnökük Magyarországra érkezése kapcsán kirobbant ügy ugrik be, ha a kétmillió lakosú Észak-Macedóniáról lát vagy hall valamit a tévében vagy a rádióban. De még a tapasztaltabb utazók is erősen gondolkodóba esnek, ha egy szkopjei utazás kerül szóba, pedig a két fővárost már jó ideje közvetlen repülőjárat köti össze. Közúton az Athén-Belgrád autópálya mellett találjuk meg Szkopjét, repülővel alig egy óra alatt lehet elérni Budapestről és meglátogatásához nincs szükségünk útlevélre sem, mert elég hozzá egy érvényes személyi igazolvány is. Macedónia nem drága hely, az árak általában alacsonyabbak, mint amikhez szoktunk és a lakosság is nagyon vendégszerető. Érdekes hétégi látogatást lehet összeállítani úgy, hogy az utazó először megtekinti Szkopje városának látnivalóit, majd autóval bejárja a kis ország többi részét is. Utazások Macedóniába


Szkopje 01A félmilliós lakosságú Szkopjét a sekély vizű Vardar folyó két partján építették fel. A történelem folyamán számos birodalom regionális központjaként funkcionált. Területét a régészeti leletek tanulsága szerint már közel 3.500 éve különféle népek lakják. A görögök és a rómaiak után a bizánciak, a bolgárok és a szerbek is viaskodtak a városért, míg végül a rigómezei csata után 500 évre Törökországhoz csatolták. A város megpróbáltatásai a 20 században tovább folytatódtak és csak a második világháború után, mint a Jugoszláv Macedónia tartomány fővárosa fejlődhetett újra a múltjához méltó módon. Az ország 1991-es függetlenné válása után részben uniós pénzek felhasználásával indult újabb gyors fejlődésnek a város. Szép neoklasszikus középületek és díszes hidak várják a látogatókat, bár turistából nincs túl sok a városban.

 

TIPP: A pénzváltásnál legyünk körültekintőek, mert veszíthetünk az árfolyamokon! A legtöbb helyen fizethetünk bankkártyával is, ami olcsóbb és egyszerű.

 

Szkopje legfontosabb látnivalói:

 

  • Kale Erőd: A folyóparthoz közeli dombon emelt 6. századi eredetű erődöt szakaszosan felújítják, alig van látnivalója, de könnyen be lehet jutni a szép kilátást nyújtó középkori falak közé.
  • Milleniumi kereszt: A Szkopje melletti Vodno-hegyen építették meg 2008-ban az egész földkerekség egyik legnagyobb, 66 méter magas keresztjét, ami napjainkban is azt üzeni mindenkinek, hogy Szkopje a 2000 éves kereszténység városa. A kereszthez a legegyszerűbben a buszpályaudvarról induló kabinos lifttel lehet feljutni, és tiszta időben remek a kilátás az egész környékre.
  • Szent Pantalaimon temploma: A Vodno-hegy Gorni Nerezi településének szélén található 12. századi egyházi épület bizánci hatásokat tükröz vissza, híres freskói a középkor világát idézik vissza. A mellette lévő kis macedón falut is érdemes megnézni.
  • Teréz anya szülőháza: Szkopje leghíresebb szülöttje volt a Nobel békedíjas Teréz anya, akinek az emlékére 2009 elején emlékházat adtak át azon a helyen, ahol a szent életű asszonyt egy nappal a születése után megkeresztelték.
  • A karakteres szkopjei Kőhídat 1460-ban építette fel II.Mehmet szultán. A középkori bazárt, valamint a Szkopje belvárosában lévő gyönyörű Macedónia teret köti össze.
  • A városi bazár az egyik legrégebbi és legnagyobb balkáni bazár, melynek eredete egészen a 12. századig nyúlik vissza. Területén ma is láthatók a török múlt emlékei: mecsetek, minaret és karavánszeráj.
  • Musztafa Pasa mecset: A több, mint 500 éves mecset és rózsakert azért nagyon érdekes látnivaló, mert 1492-es építése óta változatlan formában maradt fenn. Nem sok ilyen műemlék maradt fent egész Európában.
  • Debar Maalo negyed: a szkopjeiek kedvelt bohém negyede éttermek, bárok és üzletek sokaságával várja a kikapcsolódni vágyókat. Az ország gasztronómiai kínálata egyszerű és ízletes húsételekből áll, amelyekhez sok salátát és zöldségféléket is adnak.


Szkopje 02


Látnivalók Macedóniában:

 

Matka kanyon:

 

A fővárosból kb. félóra utazással elérhető festői kanyont nyáron érdemes felkeresni. A hűsítő klímában lehetőség van a kajakozásra vagy motorcsónakkal fel lehet keresni egy helyi barlangot is. Akinek nincs kedve a vizes programokhoz, sétálhat egy jót a vízparton, vagy ebédelhet, kávézhat egy helyi étteremben.

 

 

Római vízvezeték:

 

Az ókorból visszamaradt romokat Szkopjétól 2 kilométerre Vizbegovóban lehet megtekinteni. Stílusjegyei jól tükrözik az építők fejlett statikai ismereteit, és városszervező képességeit.

 

 

Ohrid:

 

Szkopjétól 170 kilométerre az azonos nevű tó partján található a meseszép középkori város, amit 1980-ban vettek fel az UNESCO világörökségek listájára. Busszal mintegy 3 órát vesz igénybe az utazás. A legegyszerűbb bérautóval, vagy saját járművel felkeresni.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.