Tata és környéke nem áll a bakancslisták élén, pedig érdekességekben bővelkedik a környék. Karsztforrások, tavak, bányák, kilátók! Indulhatunk?

Lássuk, milyen élményeket gyűjthetünk a vizek városában és vonzáskörzetében ?

  Kezdjük a sétánkat az Öreg-tó partján. Az tó az ország legrégibb mesterséges tava, az Által-ér felduzzasztásával keletkezett, a Honfoglalás előtt. A szállásunkhoz adtak kerékpárt, így két keréken tettük meg a 7 km-es tó túrát. Pihenők és infó táblák szegélyezik a tópartot. A tóban a fürdés nem tiltott. Kiépített strand nincsen, de gyors mártózásra, parton napfürdőzésre tökéletes. A tavat nyaranta kajakosok és kenusok edzései teszik hangossá. Az Olimpiára is itt készülnek.


Tatai vár az Öreg tó ékköve 1


Tata ékköve az Öreg- tó csodás gyöngyszeme, a 18. századi vár. Kertje szabadon látogatható. A város fénykorát Mátyás király idejében élte. Ekkor épült át reneszánsz stílusúvá. Eredetileg nem védelmi funkciót töltött be. Nyaralóként, vadászkastélyként használták. Szállásunkon kaptunk egy Dunamente kártyát, mellyel ingyen látogathattuk. A vár kapujánál áll a Platán-forrás. A város egész történelmét meghatározzák a karsztforrások. Bátran töltsétek fel a kulacsotokat! A nevét minden bizonnyal a mellett magasodó fáról kapta. Ha a fa és a tó közé sétálunk, megpillantjuk a tóban Keresztelő Szent János szobrát. A vártól nem messze áll az Eszterházy kastély. Sajnos ő viszont egyáltalán nem látogatható. A tótól távolodva, letértünk a Római Katolikus plébániatemplomhoz. Felmásztunk a Fellner Jakab kilátóba is. A kilátó egykor sörétgyár volt. A sörétöntés nagyon jó üzletnek bizonyult a két világháború között.  Pazar a kilátás a tóra, a haranglábra s a Kálvária kápolnára.


Cseke tó Angol parka


  A város másik híres tava a Cseke tó. A tavat egy Angolpark s számtalan látnivaló öleli körbe. Szánjunk ide legalább egy órát, hogy kényelmesen sétálgatva mindent megnézhessünk. A műrom az elsüllyed szépség iránti vágyódást, egy letűnt kor hangulatát, a pusztulás időtlen képét ábrázolja. Vírusmentes időben a nyári színház s kiskastély is látogatható. A kertben több grottát is felfedezhetünk. A Pokol névre hallgató nagy barlang egy vadember lakhelyét imitálja. A park egyik bejáratnál a Pálmaház áll.  


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.