A nyári napfordulónál  a nappalunk, a téli napforduló alkalmával pedig az éjszakánk a leghosszabb az év napjai közül. Már az ősi időkben is tudták, hogy június 21.re esik a leghosszabb nappal és a legrövidebb éjszaka. Régóta  ezt  a napot tekintjük a csillagászati nyár kezdetének, melyhez számtalan ősi szokás fűződik.  Bemutatunk néhány misztikus helyet, amik erősen kötődnek június 21.-hez.

 

  Június 21.én teszi meg a Nap a leghosszabb útját.  Messze  észak-keleti irányban  kel fel, és észak-nyugaton nyugszik le, Ilyenkor a Ráktérítőnél  az északi szélesség 23,5 fokán  éppen merőlegesen süt le a földre.   Ezután a nappalok már rövidebben lesznek, ezért nevezik nyári napfordulónak június 21.-ét. Ehhez az ünnephez sok régi pogány szokás is kötődött, a keresztény világban pedig érdekesség, hogy  mindkét napfordulónkra egy nagyon fontos bibliai szereplő születésnapja esik. A téli napfordulón volt Jézus Krisztus születésnapja (itt a  naptár módosításai miatt 2-3 nappal később ünnepeljük), a nyári napfordulóra pedig Keresztelő Szent János születésnapja esik.   Meteorológiai és naptári szempontból is június 1-től számítják a nyarat (meteorológiai nyár). Összegyűjtöttünk néhány mítikus helyszínt, amik erősen kötődnek ehhez a dátumhoz.


 

1. Málta

 

  Málta történelméről a máltai lovagok a törökök és a a 164 évig tartó brit uralom jut eszünkbe, pedig kb. 5 ezer éve élt a szigeten egy nagyon különös templomépítő civilizáció is. Nekik köszönhető , hogy ma Málta ősrégi templomai  a föld legősibb, különálló épületeiként kerültek be az útikönyvekbe. Az egyik ilyen helyszín Málta déli részén, Qrendi község határában található. Az 1600-as évek végén fedezték fel, de csak a XIX. században tárták fel a régészek ezeket a hatalmas, kézzel faragott kőtömbökből összeálló épületeket, melyeket  pl. a Ħaġar Qim látogatóközpontban lehet megtekinteni. Azt tartják ezekről a vaskos, egymás mellett sorakozó mészkőoszlopokról, hogy naptári szerepük lehetett és hogy 1000 évvel az egyiptomi piramisokat megelőzve ott állatk már. Máig sincs magyarázat arra, hogy  milyen technikával lehetett ekkora kőmonstrumokat megmozgatni több ezer évvel ezelőtt. Azt sem tudják pontosan, hogy díszítésként funkcionáltak vagy volt valami  más funkciója is azoknak a több száz, egymástól szabályos távolságra lévő fúrt lyukaknak, amiket csak bizonyos köveken láthatunk.


tarxien templom málta


2. Anglia


   Stonehenge egy olyan prehisztorikus helyszín Angliában, ami már 1986-ban felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Minden évben sok ezren ünneplik Stonehenge-nél a nyári napfordulót, bár egyes brit kutatók újabb kutatási eredményei alapján ezt a kőkori építményt csak az év legrövidebb napján a téli napfordulókor  használták --feltehetőleg rituális célokra. A Stonehenge-i kőkörök építését kb. Kr. e. 3100 körül kezdték el és kb Kr.e. 1600 körül fejezhették csak be. A kőkörök kialakítása, a köveik egymásra való felhelyezésének módszerei és a pontos rendeltetésük is teljesen ismeretlen. A feltételezések szerint Stonhenge ősi kultikus, spirituális szertartások helyszíneként szolgálhatott, ahová az akkori emberek gyógyulni jártak. Erre utalnak a helyszínen talált sérülések jeleit mutató csontvázak is, amelyeket a környéken ástak ki. A régi druidák vallásának tiszteletét ma a Neo-Druidizmus hívői őrzik. Ők a nyári napfordulót Stonehenge köveinél ünneplik, de pár éve már online közvetítésen is be lehet kapcsolódni ebbe az eseménybe.


stone henge


3. Egyiptom

   Egyiptomban fedezték fel amerikai tudósok 1998-ban az ország déli részén, Nabta Playa városának közelében,  azt a  nagy kövekből álló kört, aminek belsejében nagyobb köoszlopok állnak.  A lelet megtalálásának helyszíne alig  száz kilométerre nyugatra helyezkedik el Abu Simbeltől, ami a sziklákba faragott, a Kr.e. 13. században épült templomokról. és II. Ramses fáraó hatalmas szobrairól is nevezetes. A karbonkijezős  elemzés kimutatta, hogy ez az ősi építmény minimum  6500 éves lehet, vagyis kb 1500 évvel korábbi, mint a híres angliai Stonehenge. Már  I.e. 7000 és 6500 között is  egy városi közösség jött létre a Szahara közepén. Az arrafelé élő emberek többnyire marhákat tenyésztettek, földműveléssel is foglalkoztak, agyagedényeket készítettek. A kutatók  azt is gondolják, hogy  csillagjósok is éltek ott.  Nabta Playa feltételezhetőlen az Egyiptomban pár ezer évvel később kialakuló városok előfutára volt. Most ez a terület  rendkívül száraz klímájú, de régen a monszunok bőven ellátták vízzel az helyi gazdálkodókat és a  tavat.


nabtaplaya calendar 1

4.  Délvidék / Szerbia

   A Szerbiához tartozó Délvidéken találhatjuk meg Arács romos pusztatemplomát. A román–korai gótikus templom romjai Törökbecse község közelében fekszik. Kiemelkedően fontos  kulturális emlékünk.  Az aracsi pusztatemplom mellett kerül megrendezésre a nyári napforduló ünnepe a Magyar-Turán szövetség szervezésében.  Aracs  temploma számukra az ezeréves magyar történelem jelképe, ami egyben  szakrális helyszín is. Egyszerre jelképezi a magyarság megmaradását, és annak történelmi egységét is. Ez a romtemplom a Délvidék egyik legrégebbi fennmaradt építészeti emléke, ami romos formájában is őrzi  az 1200-as évek szellemiségét. Egyes fellelt építőelemei még  ennél is  jóval régebbiek lehetnek. mint pl. az ún. “aracsi kő”,  egy faragott sírkő, ami kb. 1100 körül készülhetett. Az aracsi romtemplom a trianoni döntés után lett a délvidéki magyarság egyik kultikus jelképe, ahová ezért a rendezvényért is érdemes a nyári napforduló alkalmával ellátogatni.


Aracsi pusztatemplom 6