Ismerjék meg Pécs egyik jelképét, a mecsetből római katolikus templommá lett épületet, a pécsi dzsámit.


Az építmény Pécs belvárosát ékesíti, annak is a centrumában található. A Széchenyi téren, a tér legmagasabb pontján látható épület, egyfajta építészeti jelzésértékkel is bír a látogatók felé. Ehhez jön hozzá még az is, hogy az észak-déli beállítottságú tér közepén az épület ferdén áll, mivel az épületet Mekkához tájolták. Az emberek már a római idők alatt is spirituális tulajdonságokat tulajdonítottak a területnek, mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy 215-ben a sopianae-i Első Légió oltárkövét és szobormaradványait 1939-ben megtalálták.


 Utazási Tipp  
    Fedezd fel kishazánkat

A mostani mecset helyén valamikor egy szokványos templom állt, ami a Szent Bertalan névre hallgatott, és valamikor a 13. században épült meg, II. András uralkodása alatt. Szent Bertalan neve idáig nem kapott szerepet a magyar vallási életben, viszont keresztes háborúból visszatérő király valószínűleg a nála lévő Szent Bertalan-ereklye előtt tiszteleghetett. 1543-ban, mikor bevonult a városba a török haderő, két részre lett osztva a templom, aminek maradványai a főhajóban a mai napig megtekinthetőek.


pecsi dzsami 01


Rövidesen aztán templomból mecset lett. 1560-ban lebontották a templomot, és az így nyert kőből felépítettek egy dzsámit. Az a pletyka járt akkoriban, hogy a költségeket is a hajdani templom állta, ugyanis a munkálatok végére eltűntek a benne őrzött kincsek. Az újdonsült épületről több nagy török kortárs is elismerően írt, mint például a híres utazó, Evlija Cselebi.


 Utazási Tipp  
    Fedezd fel kishazánkat

A török hódoltság után a mecsetet a jezsuiták kapták meg, 1692-ben pedig a pécsi vezetőség határozatot hozott, hogy a városban csak katolikusok élhetnek. 1702-ben ismét átesett egy átépítésen, amikor ismét keresztény templom lett. Északi részén egy toronnyal, egy kápolnával és egy sekrestyével bővült, míg délen portikuszos bejárattal bővült.

pecsi dzsami 02


Amikor feloszlatásra került 1773-ban a jezsuita rend, a templom a kincstár tulajdona lett, majd 1780-ban megkapta hivatalosan is megkapta Pécs városa. A legutolsó nagy átalakítás 1939-ben zajlott, amikor megszabadultak a barokk toronytól és lépcsőtől, majd az északnyugati részen kibővítették egy új orgonával. 1947-ben Gebauer Ernő freskókkal díszítette az épületrész falát, és ’56-ban aztán a kupolát is átalakították firenzei félgömbbé.


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.