Ez a különleges épületcsoport Székesfehérváron található, építője pedig ezt az épületet tekintette hitvesi szeretetének és művészi álmainak megtestesülésének. 

 

A vár Székesfehérvár egyik külterületében, Öreghegyen található, és a Mária-völgy egyik gyöngyszeme.

 

Története

 

Az épület megtervezője, és építésze, Bory Jenő 1912-ben vásárolt itt egy egyholdnyi kis területet, ahol addig gyümölcsfák voltak nagyszámban, de szőlőt is termesztettek. Volt itt még borospince, de présház is, itt dolgozták fel a friss szüreteket. Bory elsőként beköltözött a présházba, miután lakásnak átalakította, és egy műtermet is épített fölé. Már ekkor bele akart kezdeni egy kastély építésébe, de ezzel okosan várt az első világháború végéig, amikor a megszaporodott rendelései miatt volt akkora vagyona, hogy bele tudjon kezdeni egy ekkora munkába.

 

A helyiek szkeptikusan fogadták a kezdeményezést, de az 1934-es megnyitáskor már az egész kerület Boryval együtt örült az országos sikernek. Hatalmas volt aztán az érdeklődés a vár körül, a kíváncsi embereket maga Bory vezette körbe, mesélve nekik a vár építéséről, annak stílusáról és egyéb stílusjegyi finomságokról.


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Magyarországot

bory var 01


A második világháború közben kisebb károk érték a kastélyt, a helyrehozási munkálatokkal pedig sokáig bajlódott utána. Bory Jenő 1959-es haláláig dolgozott kastélyán, bár különböző utómunkálatok egészen 1964-ig tartottak. A vár építése 41 éven keresztül zajlott. Kevesen tudják, bár sokan sejtik, hogy Bory általában mindig önmaga dolgozott, és a legritkább esetekben vett igénybe külső segítséget. Úgy tartotta, hogy minden nehéznek tűnő munka teljesítése azt bizonyítja, hogy márpedig lehetetlenek nincsenek. A 20 legszebb magyarországi várA vár inkább tekinthető szobrászati műremeknek, mint építészeti mestermunkának, ennek az egyszerű ténynek a megállapításához elég csak megnézni egy képet az épületről. A kastély az akkori megszokott építőanyagok helyett betonból épült, aminek az egyik legnagyobb úttörője Bory Jenő volt, az akkor élt építészek többsége nem szívesen használta. A vár belsője is figyelemre méltó, gazdagon díszített helyiségekben sok-sok szobor, kép, régiség is műtárgy foglal helyet.

 

A 30 méter magas vár hét toronnyal és harminc szobával rendelkezik.

 

A váron belül emellett található:

 

  • művészgaléria
  • rózsakert
  • kápolna
  • képtár
  • műterem


bory var 02

forrás: wikipedia.org