Hirdetés

Tudta, hogy a végzet lándzsája Bécsben, a hofburgi Schatzkammerben van? Ha még nem, akkor ideje mindent megtudnia róla!

 

A Szent Lándzsa története egy hosszú, több évszázadon átívelő történelmi rejtély, amely Európa jelentős alakjait is rabul ejtette. A legenda alapján a Végzet Lándzsája az a fegyver, amivel a kereszten Jézus testét megsértették. A lándzsa története több kiemelkedő történelmi személyhez is köthető, krónikások szerint az ő tulajdonukban volt a lándzsa: Theodosius ( aki a Római Birodalom hanyatlásakor egy jelentős hadászati szerepet betöltő csatában győzedelmeskedett Attila hun király fölött), Nagy Károly frank császár, Martell Károly, III. Ottó német-római császár, aki a lándzsát nászajándékként I. István magyar királynak adta (elméletileg), az újkorban pedig Nagy Frigyes porosz király tudhatta magáénak és talán a

 

leghírhedtebb tulajdonosa Adolf Hitler volt.


vegzet landzsaja

forrás: wikimedia.org


 Utazási Tipp  
    Bécs utazás, akciós szállás

A lándzsa eredete

 

A négy – Bibliában található – evangélium közül (János, Máté, Lukács, Márk) csak Jánosé tesz említést a lándzsáról, a többi háromban nem esik szó róla. A keresztre feszítéskor gyakori szokás volt a lábak eltörése, ami arra szolgált, hogy a kereszten lévő ember halálát meggyorsítsa. Jézusnak is el akarták törni a lábát, de mire a római katonák a kereszthez értek, a már halott Jézus látványa fogadta őket. A katonáknak meg kellett bizonyosodniuk arról, hogy Jézus valóban halott-e, és éppen ezért Poncius Pilátus római helytartó képviselője, Longinus egy lándzsával oldalba szúrta.

 

Sokak szerint ez a lándzsa ma a Hofbrug Kincstárában található, és ezt talán az támasztja alá, hogy valóban őriznek ott egy titokzatos lándzsahegyet… Ez 23 centiméter hosszú pár (maximum 5) centiméter széles, és egy, a 14. században készült (a lándzsához képest jóval kisebb) aranyhüvelyben őrzik a német-római császárok idejétől. A császárok és valójában az összes olyan uralkodó, aki birtokolta, földöntúli hatalmat tulajdonított a lándzsahegynek, és úgy gondolta, hogy a lándzsát birtokolva mind a családi életben, mind a csatamezőn sikeresek lesznek. Későbbi legendák szerint azért volt varázsereje a lándzsának, mert

 

amikor az Jézus testébe fúródott, kifogyhatatlan természeti energiával ruházta fel a tárgyat.

 

Éppen azért az uralkodók többsége magával vitte az ereklyét a csatába, annak ellenére, hogy fogalmuk sem volt az eredetéről (a 18. századig). A Schatzkammerben található a „Longinus lándzsája”. Ebben a kincstárban még fellelhető többek közt a Habsburg korona és a koronázási kellékek. I. Henrik volt az a császár, aki ezzel a különleges ereklyével gyarapította királyságának kincstárát, ami azután hosszú évszázadokig a királyok birtokában volt. A 20. század elején négy európai múzeumban is őriztek egy végzett lándzsájának hívott tárgyat, de a történészek szerint a leghitelesebb a Habsburg lándzsahegy (volt).vegzet landzsaja 01

forrás: wikipedia.org


Hitler és a végzet lándzsája

 

Hitler mindig is vonzódott a különös, legendás és nagyhatalommal bíró tárgyak iránt (A Szent Grál és a Frigyláda különös története is ide tartozik). Éppen ezért a végzet lándzsájának a története is rabul ejtette. Hitler először 1908-ban ismerkedett meg a lándzsával, amikor is a hideg téli utcáról a menedéket nyújtó Hofburg Múzeumba menekült a zord időjárás elől. Hitlert lenyűgözte a lándzsa, és mivel fogékony volt a legendákra (és egy ilyen történettel rendelkező tárgy számára elképesztő volt), elhatározta, hogy meg fogja szerezni.

 

Hitler rövidesen a lándzsa megszállottja lett.

 

Meg volt győződve arról, hogy neki teljesítenie kell egy küldetést, be kell teljesítenie egy próféciát, és mindezt a lándzsa segítségével kell megtennie. Saját elmondása szerint ez egy látomás képében világosodott meg előtte, bár már azelőtt is tudta, hogy a lándzsának hatalmas ereje van. Elbeszéléseiben utalgatott arra, hogy 25 évvel később (1938-ban) a Hofburg előtt fog beszédet mondani a zavarodott bécsi polgároknak az Anschluss után. Hitler 1938-ban elrendelte a Habsburg koronázási ékszerek és a Szent Lándzsa Németországba szállítását. Az utóbbi „lakhelye” a nagyváros Nürnberg lett, kicsit tovább, mint hat évig. Az értékes, Hofburgból elszállított tárgyak aztán a Szent-Katalin templomban kaptak helyet, ahol Hitler meg szerette volna nyitni a náci hadimúzeumot.


 Utazási Tipp  
    Bécs utazás, akciós szállás

Hitler az ereklye megszerzése után legyőzhetetlennek hitte magát, és a tárgy Németországba szállítása után már teljes mértékben „készen állt” a háború elindítására.

 

A háború utolsó éveiben elkezdték bombázni a német városokat, köztük Nürnberget is, ami a szövetséges bombázásnak köszönhetően romba dőlt, a fontosabb épületek a föld színével lettek egyenlőek, köztük a Szent-Katalin templom is.

 

Az értékes kincseket sikerült kimenekíteni, és egy bombabiztos óvóhelyre szállítani. A várost a szövetséges erők 1945 április 20-án foglalták el.

 

Az amerikai csapatok bevonultak a városba, és a hadvezetés rögtön előállított egy különítményt, amit megbíztak a Habsurg-kincsek felkutatásával. Az óvóhely egy lebombázott ház alatt rejtőzött, és a különítmény egy furcsa véletlennek köszönhetően megtalálta azt egy befalazott rejtekajtó mögött. A megbízott vezető, William Horn ezután az Amerikai Egyesült Államok nevében birtokba vette az ereklyéket.

 

Hitler azt gondolta, hogy a birodalma akkor kezdődött, amikor övé lett a lándzsa, az élete pedig ugyanazon a napon ért véget, mint amikor a szövetségesek visszavették a lándzsát…

 

véletlen lett volna…?

 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.