Hirdetés

A Balkán szívében fekvő Bosznia-Hercegovina 1992-ben kiáltotta ki függetlenségét, azonban szerb, bosnyák és horvát lakó között jelentős etnikai ellentétek feszültek, amelyek végül a délszláv háborúhoz vezettek. Szerencsére a múltat maga mögött hagyni tudó ország mára helyreállította történelmi kincseit, ezáltal pedig fokozatosan egyre népszerűbbé vált a külföldi turisták körében is.

A nagyrészt hegyvidékekből álló ország karakterét a Dinári-hegységhegyláncai és a közöttük húzódó völgyek adják. A történelmi-földrajzi tájegységek tekintetében az ország két nagyobb részből tevődik össze: északon Bosznia, délen Hercegovina található. A városok kialakítására és a bosnyák kultúrára egyaránt hatott a raguzai, pontosabban velencei, a muszlim és a 19. századi Monarchia stílusa. Bosznia rengeteg érdekességgel szolgál az utazók számára, amellyel Európában máshol nem, vagy pedig csak ritkán találkozhatunk.

1., Szarajevó


    A Budapestről repülővel potom 1-1,5 óra alatt elérhető Bosznia-Hercegovina fővárosa önmagában is olyan, mint egy kis ékszerdoboz, voltaképpen egy csipetnyi Kelet a Balkán-félsziget szívében. Az építészetére egyaránt jellemző az ottomán-muszlim és a nyugati típusú, azaz egészen pontosan az Osztrák-Magyar Monarchiában alkalmazott építészet. Mecsetek és eklektikus stílusú lakóházak váltogatják egymást a balkáni hegyek előterében. Az előbbire jó példa a Gazi Husrev bég mecset, míg az utóbbi stílus ékes példája a Városi Könyvtár. Néha „Európa Jeruzsáleme” néven is illetik, mivel a város lakói közül éppúgy találunk ortodox és muzulmán, mint katolikus és zsidó lakosokat, akik hitvallásuk különbözőségei ellenére békében élnek egymás mellett. Különös érdeklődésre ad okot az a híd, ahol a néhai szerb merénylő, Gavrilo Princip agyonlőtte a Monarchia trónörökösét, Ferenc Ferdinándot. A közvéleményt sokkoló eset később hírhedt „casus belli”-vá vált és az I. világháború kirobbanását okozta. Ahová még mindenképp érdemes betérni, az a bazár: kézművesek, ötvösök és igazi keleties hangulat fogad itt minket.


bosznia szarajevo latkep
2., Mostar


    A Neretva folyó felett átívelő mostari Öreg Híd akár az ország emblémája is lehetne. A festői hegyvidéki tájon fekvő városka leghíresebb építményét, a bosnyákul „Stari most”-nak nevezett íves kőhíd még az oszmán időkben épült és feltehetőleg éppen az Oszmán Birodalom leghíresebb uralkodója, I. Szulejmán rendelte el az építését még az 1500-as évek közepén. A híd mára az UNESCo világörökség részét képezi. A városban szinte teljes épségben maradtak meg 16-19. századi török lakóházak és mecsetek, melyek közül a legszebb talán a 17. század során emelt Koski Mehmed Pasa dzsámija, melynek minaretjéből pompás kilátás nyílik a városra és a környező vidékre. A várost horvátok és bosnyákok lakják. Nemcsak Szarajevóban, hanem itt is találhatunk egy bazárt, ugyanakkor a város utcáit borító macskaköves utakon is hangulatossá válik az andalgás, de néhol itt is vannak helyi termékeket árusító bódék.

Olvass többet a hídugrásról!
3., Una Nemzeti Park


    A Bosznia-Hercegovina északnyugati részén fekvő, 2008-ban létrehozott, vadregényes szépségű Una Nemzeti Park Bosznia Plitvicéje. Az Una folyó körüli szurdokban és a zöldellő erdőkben megbúvó kristálytiszta vizű tavak és a lélegzetelállítóan szép vízesések közötti séta és a friss erdei levegő a lelket és a testet egyaránt felüdíti. A tavakban és a patakokban több mint 30 fél hal él, a környező fák lombjai között pedig mintegy 130 madárfaj fészkel. Persze nemcsak túrázni és körbebiciklizni lehet a tavakat és a zuhatagokat, hanem raftingolásra is lehetőségünk nyílik, már amennyiben bírjuk az extrém sportokat és a strapás helyzeteket.


bosznia mosztar oreg hid


4., Pocitelj

 


   Az érdekes hangzású névvel bíró Pocitelj a Neretva folyó kanyargó partján, egy magaslaton fekszik. A felette magasodó várrom ma uralja a képet, de a 15. századtól lakott falu egymagában is érdekes látványosságként szolgálhat. Az oszmán-török időszakban mecset, iskola, hamam fürdő, medresze és egy karavánszeráj is létesült a városban, ez utóbbiak azonban áldozatul estek a délszláv háború pusztításainak, a háború után azonban igyekeztek helyreállítani a városképet, melyekre a szűk sikátorok és a hangulatos terek egyaránt jellemzőek. A rekonstrukció 2022-ben fejeződött be. Az őrtoronyból szép panoráma nyílik a vidékre.


5., Banja Luka


   A második legnagyobb, egyben érdekes hangzású város Bosznia-Hercegovinában, amelynek lakói elsősorban mégis szerb nemzetiségűek. Nemcsak közigazgatási és kulturális központ, hanem egyetemváros is. Fő vízfolyása az Orbász, de több jelentős bosnyák folyó is itt folyik össze. Az autonóm területet Szerb Köztársaságnak hívják és fővárosává Banja Lukát tették meg. Az itteni lakosság nagyobbik része ortodox vallású, emiatt a város központjában egy óriási ortodox templom áll, de a város – már a római korban is népszerű - kénes gyógyforrásai is rengeteg gyógyulni vágyót vonzanak a városba évről évre. A városban ezen felül rengeteg múzeum is található, a leghíresebb közöttük a Banski Dvor, azaz a báni palota, de az Orbász folyó mentén fekvő, már viszonylag lepusztult Kastel, azaz kastély is érdekes látványosság.


bosznia pocitelj varoskep
Kedvezményeket biztosító szálláshelyek Boszniában:

Booking.com

 

Lapozz tovább a folytatásért !

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.