Hirdetés

Csehország egyik legszebb városába a világhírű budweiser söre és a középkori hangulatú belváros nevezetességeiért érdemes ellátogatni.

 

Természetesen minden utazó elsősorban Prágára gondol, ha csehországi utazását tervezi, de a többség kíváncsi Csehország egyéb látnivalóira is, melyek közül kiemelkedik az osztrák határ mellett épült százezres lakosságú Ceske Budejovice városa. Ceske Budejovice Dél-Csehország legnagyobb városaként egyben régióközpont és

 

a világ egyik legfinomabbjaként számon tartott sörnek, a Budweisernek a szülővárosa is.

 

A helyiek komolyan veszik településük történelmi múltját, megbecsülik és rendben tartják a Habsburgok által a 17.századi tűzvész után újjá épített óváros meseszép épületeit, elegáns árkádjait és kanyargós utcáit, melyek tartalmas látogatást ígérnek minden látogatónak. A városba érkezve hatalmas ipari létesítmények és új lakónegyedek várják az utazókat. Kellemes meglepetés eljutni az óvárosba, mely egy valóságos ékszerdoboz a színes házaival, építészetileg is jelentős középületeivel.


Ceske Budejovice 01Cseke Budejovicét még a 13. század közepén alapították. A Moldva és a Maltsch folyók találkozásánál védelmi célból és az idők során Csehország egyik leggazdagabb településévé vált, mivel a város lakosai még a huszita időkben is feltétlen hűséggel viszonyultak királyukhoz és a katolikus egyházhoz. Összeállításunkban bemutatjuk azokat a ceske budejovicei látnivalókat, melyeket egy jó sör társaságában érdemes felkeresni minden utazónak.


 Utazási Tipp  
    Utazások Ceske Budejovice-be

1. Főtér

 

A város Főterét város alapítójáról II. Ottokárról nevezték el. Egy hektáros területével hatalmas, szinte már túlméretezett hatást kelt a látogatókban. Kialakításakor az volt a cél, hogy helyt adjon a régió legnagyobb vásárterének. A tér közepén álló 18. századi Sámson kút mellett egy szabálytalan formájú kő jelzi az egykori bitófa helyét. A teret 48 színes reneszánsz vagy barokkos szépségű árkádos polgárház övezi.

 

 

2. Városháza

 

A barokk stílusban felépült 3 tornyú városháza a Főtér legkiemelkedőbb látványa. A tetején lévő szobrok a legfontosabb városi polgári erényeket hirdetik büszkén (igazságosság, szorgalom, bátorság és bölcsesség) . Óratornya harangjátékot rejt, mely 80 különféle dallamot tud lejátszani. Az épület belsejében is gyönyörű freskókat és szobrokat lehet megcsodálni.

 

 

3. Szent Miklós templom

 

Az eredeti Miklós templom helyén 1649-ben átadott mai templomépület jelentősége igen nagy volt, hiszen a római katolikus vallás bástyájaként testesítette meg a Vatikán és az egyház hatalmát. A 18. század végén nyerte el a pápától a katedrális rangot. Mindenképpen ajánlott a díszes barokk belső megtekintése is.

 

 

4. Dél-Csehország Múzeum

 

A régió legfontosabb neoreneszánsz stílusú múzeumát még 1877-ben alapították és egy ideig a Városháza adott otthont a gyűjteménynek. Mára a változatos város és régió múltjának fontos emlékit mutatja be.

 

 

5. Fekete torony

 

Az 1553-ban épült 72 m magas gótikus-reneszánsz torony a középkorban őrtoronyként és a mellette lévő Szent Miklós templom harangtornyaként is szolgált. A ma is remek kilátást biztosító épület látogatható, de 225 lépcsőfokot kell leküzdenünk Ceske Budejovice szép panorámájáért.


budvar 02 forrás: budejovickybudvar.cz


6. Rabenstein torony

 

A 15.századi torony egykor a városi erődítmény fontos elemeként az óvárost védte az ellenségtől. Napjainkban középkori fegyvertörténeti múzeumot rejtenek falai. A torony közvetlen szomszédságában tekinthető meg a város legkeskenyebb épülete is.

 

 

7. Budweiser látogatóközpont

 

A belvárostól kb. 2 km-es távolságban találhatjuk a Cseh sörgyártás történelmének legfontosabb központját, ahol több mint 700 éve változatlan recept szerint főzik a híres nedűt. A központban bemutatják a sörkészítés menetét és természetesen a kóstoló sem maradhat el.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.