Hirdetés

A világ talán leghíresebb feliratát senkinek sem kell bemutatni, hiszen szinonimájává vált a filmvilágnak és a los angelesi luxusnak. 10 tény a Hollywood feliratról.

 

  • Idén lesz 96 éves a felirat, ami a Mount Lee dombon uralkodik. A felirat majdnem egyidős a várossal, mivel Los Angelest 1887-ben alapította egy házaspár.
  • A Hollywood név eredetét a mai napig homály fedi, ugyanis több lehetséges válasz is létezik: egyik elmélet szerint a pár a chicagói nyaralójukról nevezték el, míg mások a jellegzetes helyi vörös bogyós cserjéből eredeztetik azt.
  • A felirat eredetét viszont nem fedi homály: A Los Angeles Times igazgatójának, Harry Chandlernek jutott eszébe ez az ötlet, mivel a fellendülő filmipar mellett valami mással is akart egy kis ingyen reklámot a településnek.
  • Eredetileg a „Hollywoodland” felirat került fel.


hollywood 01  • A jellel kapcsolatban egy szomorú tragédia is napvilágot látott, amiben egy fiatal színésznő, Peg Entwistle vetett véget az életének, mivel nem újítottak vele szerződést. Felmászott a H betűre, majd a mélybe vetette magát. Az incidensben az a szomorú, hogy a postaládájában ott várt rá egy főszerepről szóló szerződés.
  • Chandler reklámja nem vált be, és ingatlanpiaci tervei csődbe mentek. Ennek következtében nem volt olyan ember, aki karban tartotta volna a feliratot, így például a H betű le is esett a hegyről. 1949-ben viszont felújították, és az utolsó négy betűt lehagyták róla, így maradt „hollywood”.

 Utazási Tipp  
    Az USA nyugati partjának
legjobb utazásai

  • 1978-tól kezdve már arra is figyeltek, hogy bizonyos időközönként lefessék a betűket, hogy szépek maradjanak.
  • 1976-ban egy fiatalokból álló csoport átírta a feliratot Hollyweedre. A weed fűt jelent, mivel abban az évben legalizálták a kis mennyiségű marihuána birtoklását.
  • A felirat körüli föld védett, és nem lehet építkezni annak 500 méteres sugarában.
  • A filmek is emléket állítanak a jelnek, ami sok esetben a kasszasikert jelenti: több tucat filmben került lerombolásra az ikonikus felirat, ami így örökké bevésve magát a filmtörténelembe. Érdekes filmforgatási helyszínek


 hollywood 02

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.