Hirdetés

Ez a világ egyik leghíresebb kolóniája, mert az újvilágban az angolok itt vetették meg lábukat, így lehetővé téve a későbbiekben az egész kontinens felfedezését.


  • Ez volt az első angol kolónia az Újvilágban, és a felfedezők többször is szembetalálták magukat akadályokkal, ezek közül az egyik legjelentősebb az volt, amikor annyira nem volt élelmük 1609 és 1610 telén, hogy kannibalizmusra kényszerültek.
  • Magát Jamestownt, a települést a Virginia Társaság alapította, abban a reményben, hogy itt, a dél-amerikai gyarmatokhoz hasonlóan a felfedezők aranyra fognak bukkanni.
  • Eredetileg egy, a James-folyó vízén található szigetet akartak volna a kolonisták főhadiszállásnak, viszont ez 94 kilométernyire volt a nyílt óceántól. Bár a sziget ideális védelmi szerepet tölthetett volna be, viszont lehetetlenség volt rajta tiszta ivóvízhez jutni.
  • A kezdeti években az angolok többször is szemben találták magukat a helyi indián törzsekkel.


Jamestown 01

forrás: wikimedia.org


  • Az első telepesek 104-en voltak, viszont ebből csak 38-an élték túl az első éveket, amiben erősen szerepet játszottak a hideg telek, a járványok, na meg az ellenséges indiánok.
  • A település jövőjét John Rolfe fektette le, aki meghonosította a dohánytermesztést, így olyan kereskedelmi árucikkel ruházva fel a települést, ami már értéket is jelentett.

 Utazási Tipp  
    Amerika legjobb utazásai

  • 1619-ig nem mehettek nők Jamestownba, viszont akkor egy rendelet ezt lehetővé tette. A Virginia Társaság ebből is hasznot remélt, hogy a város népessége ettől is növekedni fog, így téve még potenciálisabb kereskedőpartnerré más nemzetek szemében.
  • Az Afrikából származó rabszolgák csak az 1660-as évektől lettek örökletes rabszolgák. Addig szerződést írattak velük, amibe bele volt foglalva, hogy egy bizonyos idő után visszanyerik a szabadságukat. (Sokáig ez is azt szolgálta, hogy Jamestown benépesüljön)


Jamestown 02

forrás: wikimedia.org


  • Az előbbi pontban szereplő szerződéseket nem csak a feketék írták alá, hanem a fehérek is, ugyanis nem volt túlságosan olcsó dolog az Újvilágba utazni, és sokan csak 3-7 évnyi munkával tudták az úti költségeket megtéríteni.
  • 1622-ban az indiánok egy összehangolt támadás során megpróbálták elpusztítani a kolóniát, amiben 300-an (a teljes népesség negyede) haltak meg, ami Jamestown növekedését nem tudta megfékezni.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.