Hirdetés

A messzi Alaszkában van egy város, aminek az a különlegessége, hogy az egész közösség egyetlen házban éli az életét. Ismerjék meg Whittiert!


Sok évszázad
alatt vált olyanná az Egyesült Államok területe, mint amilyen a mai formája, vannak olyan államok, amiket elfoglaltak, míg mások esetében inkább a pénzügyi megoldás mellett döntöttek. Alaszkát is az utóbbi megoldással sikerült az országhoz csatolni, az oroszok ugyanis szívesen eladták az Egyesült Államoknak 1867-ben 7,2 millió dollárért, – ami persze a mai árfolyamhoz képest sokkal nagyobb összeg –, viszont akkor még nem fedezték fel a területen található természeti kincsek (olaj, földgáz, és arany) többségét.


Whittier 02

forrás: facebook.comEz az üzlet politikai szempontból nem volt logikátlan döntés, viszont a közvélemény egyöntetűen azon a véleményen volt, hogy elment William H. Seward külügyminiszter esze, amiért rábeszélte az elnököt az óriási jégmező megvásárlására. (Mint ahogy korábban szó esett róla, akkor még a vidék csak a sok jegesmedvéjéről és jegéről volt ismeretes) Szentpétervár viszont rákényszerült az eladásra a vesztes krími háború után, ráadásul úgy számolt a cár, hogy egy esetleges újabb britek elleni háború során könnyűszerrel elveszíthetik Alaszkát, ezért inkább eladták az USA-nak. Persze az alaszkai aranyláz és a kalkulált háború fényében rájöttek az oroszok, hogy valószínűleg az évszázad legrosszabb üzletét kötötték meg.
 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Alaszkát

Az Alaszkába érkező kalandvágyó emberek többsége üres kézzel fejezte be a munkálatokat, ezért pedig sok esetben arra sem volt pénzük, hogy hazautazzanak, ezért sok, a külvilágtól elzárt település jött létre, ahol a szerencsétlen aranyásók tömörültek csoportokba. Ezek a frissen létrejött városok aztán az aranyásók feledésbe merülésével elhagyatottá váltak, majd sok helyen Whittierhez hasonlóan a hidegháború következményeként katonai támaszpont létesült az ’50-es években.

A fennmaradt katonai laktanya szolgálja az itt élő 214 lakos otthonát is, mindezt úgy, hogy csak kétféleképpen lehet megközelíteni: egy alagúton keresztül, illetve vízi járművel.


Whittier 01

forrás: youtube.com


Az épületben minden megtalálható, amihez egy ekkora közösségnek szüksége van: rendőrállomás, kórház, klinika, templom, élelmiszerboltok, szálloda és iskola. Pár ember érdekesnek gondolta a helyet, ezért elhatározta, hogy meglátogatja, viszont nekik egészen furcsa élményben lehetett részük. Ha netalántán este akarták volna elhagyni az épületet, nem tehették azt meg, hiszen este 10 és reggel 5 között le van zárva az alagút. Beszámoltak arról is, hogy a közösség az összezártságnak köszönhetően rendkívül összetartó, de ettől függetlenül egyáltalán nem elutasítóak az idegenekkel szemben. Az átlaghőmérséklet rendkívül alacsony, ebből a szempontból is előnyös itt a központi épület, ugyanis az emberek szél és hideg védett területen tudnak maradni.

Régebben egyébként egy egész háztömb jelentette Whittiert, de azóta már csak a központi épület lakott, a többi elhagyott és szellemtanyává vált.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.