Hirdetés


1876-ban adták át földünk egyik legismertebb közparkját Manhattan szívében, a filmekből is jól ismert Central Parkot


1876-ban adták át földünk egyik legismertebb közparkját Manhattan szívében a filmekből is jól ismert Central Parkot. Több mint 170 évvel ezelőtt  a gyorsan növekvő lakosságszám és urbanizáció hatására William Cullen Bryant költő és a tájépítész, Andrew Jackson Downing fejében született meg a gondolat, hogy szükséges lenne egy nagyméretű és nyilvánosan látogatható parkra Manhattan közép-nyugati területén. Az elgondolásukat meg is hirdették és olyan széleskörű támogatást kapott, aminek hatására 1853-ban 5.000.000 dollárért megvásárolta New York állam az addig rendezetlen terület nagy részét, melyet korábban állattartásra és hulladéklerakóként is használtak.


 Utazási Tipp  
    Utazások Amerikába olcsótól a luxusig

   
Central Park1
Egy évvel később hozzá is láttak a hatalmas terület ( 3, 41 km2) megtisztításához és tervpályázatot hirdettek, melyet Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux építészek nyertek meg 1858-ban. Azért az ő pályaművüket hirdették ki győztesként, mert a kidolgozott terv megőrizte és fokozta a terep természetes adottságait és egy idilli romantikus tájat képzelt el. Tervüket 33 pályamű közül választották ki, így ők nyerték a 2000 dolláros fődíjat. A Central Park az egyik legnagyobb és legfontosabb nyilvános park az USA-ban. Rengeteg közismert filmet forgattak 3,41 km²-es területén (4 km×800 m), így fái között sétálva úgy érzi magát az ember, mintha járt volna már ott. Hosszában az 59. és 110. utca között találjuk, szélessége pedig az 5. és 8. sugárút között terjed ki.  
Térkép1
   

Az átadása óta nagy népszerűségnek örvendő parkra egy felügyelő bizottság fordít kiemelt figyelmet. Az elmúlt 150 év során többször is nagyszabású felújításon és korszerűsítésen esett át a Central Park, így a zöld területeket és a műemléki hangulatot is sikerült jól megőrizni és fejleszteni is. Napjainkban is nagyon sok manhattani lakos és turista is szívesen látogatja ezt a forgalomtól elzárt zöld pihenő parkot.   
IMG 20171022 151111
Konflissal és bérelt kerékpáron is be lehet járni a Central parkot. A rendezett zöld területen csónakázó tó, állatkert, szabadtéri színház, sportpályák, szobrok és sokminden más is található ami kellemessé teszi a tartózkodást. Nagyon szeretik a fotósok, a kocogók, a kerékpárosok és a görkorcsolyázók is. Mindig történik valami érdekes, van ahol zene szól, máshol előadók lépnek fel, de a nyugalmat keresők is mindig megtalálják a pihenésüket szolgáló rejtettebb zugokat.  
Central Park3

Ha New-Yorkban jár valaki, semmiképpen se hagyja ki jártában-keltében az úti tervéből ezt a jó helyet. Akár egy fél napot is jól el lehet tölteni és feltöltődni energiával az üdítően zöld Central Parkban.    
   

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.