Hirdetés

Chicago, „A szelek városa”, egy azok közül az amerikai városok közül, amelyekről szinte mindenki hallott már – de ezzel együtt is nagyon keveset tudunk róla.

 

Chicago az USA harmadik legnépesebb városa, 2,7 millió lakossal (külterületekkel ez majdnem 10 millió, egy harmad magyarországnyi területen). Jelentős gazdasági központ az Egyesült Államok egyik legészakibb államában, a Nagy-tavak, azon belül is a Michigan-tó közvetlen szomszédságában.


chicago 01A város a Chicago névet az egyik, az újkor idején még itt élő indián törzstől kapta, ugyanis akkoriban ezt a vidéket végtelen mocsaras láp borította,

 

így pedig ráragadt a „Checagou” elnevezés (tükörfordításban: fokhagyma, vadhagyma).

 

Később az ide települő európai gyarmatosítók is ezt a nevet használták az itteni folyóra – jobb elnevezés híján. (Az is igaz, hogy akkoriban még „Chetagu” és „Shikago” volt. A 19. század közepe óta több tucatnyi becenév ragadt a városra, ezek közül pedig egyértelműen „A szeles város” a legnépszerűbb és legszélesebb körben elterjedt ragadványnév. Ez az elnevezés először 1858-ban került említésre a Chicago Tribute egyik akkori számában, de igazán hírhedtté a The Sun című lap tette 1880 körül, amikor egy cikkben a szerkesztő így hivatkozott rá. 1893-ban is előtérbe került a név, amikor a New York-i képviselet így gúnyolta ki a város időjárását, a Világkiállításért vívott intenzív harcban.

 

Viszont a gúnyolódás a visszájára fordult – ugyanis a chicagóiaknak megtetszett a név, és innentől már ők is így kezdtek el hivatkozni magukra.


 Utazási Tipp  
    Az USA legjobb utazásai

A város számunkra ismert története a gyarmatosítással kezdődött a 18. század derekán, majd akkor normalizálódott a helyzet a gyarmatosítók és az őshonos potawatomi indiánok között, mikor egy haiti származású férfi összeházasodott a helyi törzsfőnök lányával. A boldogságos frigy viszont nem tartott sokáig, ugyanis a származása miatt bezárták őt a detroiti börtönbe, és a függetlenségi háború teljes egészét ott töltötte. 1795-ben egy kereskedelmi központ létesült a mai Chicago területén, majd 1803-ban egy erőd is létesült a településen. Ez azonban nem sokkal később, 1812-ben egyenlővé vált a földdel a brit-amerikai háború során. Ez olyannyira kihatással volt a terület életére, hogy senki sem mert ide utazni/költözni egészen 1833-ig. Ez az év viszont vízválasztóként funkcionált, mert ekkor 350 lakos települt le a hajdani erőd helyére. Ez év augusztusában lett Chicago a település neve, a városi rangot pedig négy évvel később szerezte meg, amikor csatlakozott Illinois államhoz.


chicago 02


Ahhoz, hogy a város mai arcát megérthessük, meg kell ismernünk a múltat, amiben megszerezte ezt a mostani arculatát. 1871-ben egy hatalmas tűzvész elpusztította az akkori település jelentős hányadát, így szükségessé vált a annak újjáépítése. A városépítési láz rengeteg extravagáns ötletet hozott magával, de ezzel párhuzamosan a lakosság száma is robbanásszerűen növekedni kezdett, olyannyira, hogy

 

1900-ra 1,7 millió ember lakta már a várost.

 

Ha a városban járunk, akkor az utunk minden bizonnyal rövidesen a Michigan-tóhoz fog vezetni, aminek a vize közel sem éri el azt tisztaságot, amit a háborítatlan évtizedekben magáénak tudhatott. A helyzet mondjuk közel sem olyan vészes, mint 1905 körül, amikor az összes szennyvíz ideömlött. Ennek orvoslására építettek egy zsiliprendszert és messzire vitte a káros anyagokat Chicagótól.


chicago 033


Egyeseket egy-két emlékfoszlány emlékeztethet arra, amikor 1920-tól kezdve Al Capone szépen lassan az irányítása alá vonta a várost, és egészen borzalmas állapotok uralkodtak egészen 1931-ig, a hírhedt maffiavezér börtönbe zárásáig. Ebben az időszakban jelentősen megcsappant a település külföldi reputációja, ennek ellenére sok múzeum és kiállítás eleveníti fel a gengsztervezér uralmát.

 

A Sears Tower, ami 1973-ban nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt, a világ legmagasabb épülete volt a maga 442 (527) méteres magasságával egészen 1998-ig, de azóta is az egyik legnépszerűbb látnivaló Chicagóban, és a város egyik jelképe lett.

 

chicago 04


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.