Hirdetés

Ha akár csak egy hétvégénk van a felfedezésére, vagy épp ellenkezőleg, egy hosszabb, kulturális kirucanásokkal tarkított tengerparti nyaralást tervezünk, Marseille tökéletes választás lehet számunkra. A nagyvárosban az alapítástól eltelt potom 2600 évnyi történelem során rengeteg műemlék „halmozódott” fel. Ugyanakkor, mivel a város az Azúrpart mentén terül el és sem Nizza, sem Cannes, sem Aix-en-Provence vagy Toulon, illetve Saint-Tropez nem fekszik messze tőle, ezért kiváló kiindulópontja lehet a környék felfedezésére irányuló csillagtúráknak.


A Földközi-tenger mentén fekvő Marseille, a Cote d’Azur sokoldalú és multikulturális központja és egyben Franciaország legnagyobb kiterjedésű városa Párizs után. Nemcsak a második legnagyobb, de minden valószínűség szerint az ország legrégibb eredetű városa is: a mai Kis-Ázsia partjai felől érkezett görög telepesek hozták létre még valamikor az i.e. 7. században és a Massalia nevet adták neki, amely mára Marseille névre módosult. Marseille kedvező stratégiai helyzete miatt mindig is kulcsszerepet játszott mind a szárazföldi, mint pedig a tengeri kereskedelem terén. Habár a töretlennek hitt fejlődést megakasztotta a 14. századi nagy pestisjárvány tombolása, amelyben a város lakosságának nagyobbik része odaveszett, a tengeri kereskedelem és a gyarmatosítás ismét fellendítette Marseille romokban heverő gazdaságát. A közelmúltban ismét jelentős fejlődésen ment át a város, 2013-ban ugyanis Marseille elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet is.


franciaorszag marseille panorama a varosraA várost ma többféleképpen is elérhetjük. Jelentős vasúti csomópont, de autópályán és természetesen hajókon is eljuthatunk a városba, Marseille-en belül pedig villamossal vagy a földalatti metróhálózat igénybe vételével juthatunk el a leggyorsabban a legfontosabb látványosságokhoz. Ha pedig látványosságokról van szó, a gyönyörű környezetben fekvő, igazi mediterrán hangulattal bíró nagyvárosnak nem kell szégyenkeznie. A turisták első útja általában a Le Vieux-Port de Marseille, azaz a Régi kikötő felé vezet, amely az egyik legjelentősebb, kávézókkal, luxushotelekkel és üzletekkel szegélyezett főút, a La Canebière végén terpeszkedik. A római idők óta használatban lévő, városfalakkal védett természetes kikötő ma is vonzza a látogatókat és szépen belátni innen Marseille egyéb látványosságait is, egykor pedig ide futottak be a távoli gyarmatokról érkezett luxuscikkekkel megrakott kereskedelmi hajók is. Manapság ezek helyét luxusjachtok foglalták el, de itt-ott egy-egy régi, ütött-kopott halászcsónak is ringatózik a vízen.


franciaorszag marseille szokokut


A kikötőt még napjainkban is álló erődök védték a víz felől érkező támadóktól és a kalózoktól. A helyi vélekedés szerint a négyzet alakú toronnyal rendelkező Fort Saint-Jean erőd a várost és a kikötőt védte, a Saint Nicholas erőd viszont XVI. Lajos parancsára épült, még pedig azért, hogyha eseteg a marseille-i lakosság fellázadt volna az uralma ellen, az erődből állomásozó katonák féken tudják tartani a város dühöngő népét. A Consiegnes Sanitaries tetszetős épülete a 18-19. században az Egészségügyi Szolgálat székhelye volt. Ez a bizottság felügyelte a járványok megelőzéséért folytatott teendőket és tartatta be a 40 napos karantént a messzi földről érkezett hajósokkal. A Régi kikötő közelében elterülő Le Panier negyed teli van ódon hangulatú kőépületekkel és helyi portékákat árusító kisebb boltocskákkal. Itt rendezték be a Városi Régészeti Múzeumot is, amelyben nagyszabású egyiptomi tárlatot csodálhatunk meg, de a Centre Vieille Charité nevű Kulturális és Kiállító Központot sem érdemes kihagynunk felfedezéseink közül. A másik kikötő a számunkra kissé meghökkentő Fos nevet viseli, mely mára azonban a város elsődleges kikötőjévé vált.


franciaorszag marseille hajok kikotoben


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.