Hirdetés

Maastricht egy meseszép és vidám holland város tele történelemmel, művészettel és kultúrával.


A Budapesttől 1300 kilométerre lévő Mastricht Limburg megye székhelye Hollandia délkeleti sarkában. Az egyik legszebb és legrégebbi németalföldi város, amelynek gyakran hallhatjuk a nevét, miután 1992 decemberében az EU-s tagállamok itt írták alá az EU pénzügyi és politikai működését keretbe foglaló szerződést. Maastricht területe már a római időkben is lakott volt, itt vezetett a fontos kereskedő útvonal Kölnből Tonderbe.


Maastricht 01A Meroving időkben már erődöt és bazilikát is építettek Maastrichtban, mely a XIII.-XV. században élte virágkorát. A történelem során többször is háborúztak a gazdag városért. A spanyolok, a franciák, a belgák és a németek is többször igyekeztek elfoglalni Maastrichtot, melyet 1867-ben csatoltak véglegesen Hollandiához. A második világháború szerencsére megkímélte Maastrichtot, így épen maradtak az óváros csodálatosan szép középkori épületei, lakóházai és a XIII. században épült hétnyílásos Szent Szerváciusz kőhíd is.


 Utazási Tipp  
   

Körutazások, szállásfoglalás

Hollandiában


Napjainkban nagyon sokan utaznak el a Maas folyó két partján lévő Maastrichtba, hogy láthassák lenyűgöző templomait, két bazilikáját, gazdag polgárházait és középkori várfalait. Kb. 150 ezren lakják, fontos egyetemi és gazdasági központ. Sok rendezvénye körül kiemelkedik a város leghíresebb szülöttjének André Rieau-nek július elején rendezett koncert sorozata, melyre messze földről érkeznek a zenekedvelők.

Maastricht 02


10 fontos látnivaló Maastrichtban:


 • Városháza
  A XVII. századi németalföldi klasszicizmus iskolapéldája a Maastricht piacterén épült impozáns városháza. Látogatása délelőttönként lehetséges, a vezetett túrákon bemutatják be a város egykori életét és az építés történetét.

 • A Szent Péter barlangok
  Több mint 1000 éve bányásszák építőanyagért a maastrichti Szent Péter hegyet, aminek eredményeként létrejött egy több, mint 80 km hosszúságú földalatti barlangrendszer. Érdekesség hogy a világháború alatt itt őrizték meg Rembrandt híres éjszakai őrjárat c. művét. Ma a barlangok történetét különböző vezetett túrákon lehet megismerni.

 • Szent Péter erőd
  A hegyre épült 300 éves Szent Péter erődöt a franciák ellen építették és sokáig valóban helyt is állt a támadásaiknak. A gyönyörű panorámájú erősség falai között ma múzeumot találni. Érdekesség, hogy itt kezdődik a 26 állomásból álló 500 km hosszú Pieterpad, mely Hollandia keleti tartományainak túraútvonalait köti össze, és leginkább a mi kék túránkra emlékeztet.

 • Bosch sörgyár
  Ezt a 140 éves sörgyárat szombatonként lehet meglátogatni. A vezetett gyár bejárások során bemutatják a sörfőzés fortélyait és meg lehet kóstolni a legfinomabb söröket is.

 • Bonnefantenmuseum
  Egyrészről a múzeum bemutatja az 1200 és 1600 közötti időszakból származó holland műalkotásokat, másrészről a modern és kortárs műalkotások szintén kiállítják a különleges architektúrájú ultramodern múzeumban.

 • De Bisschopsmolen
  A Maastricht déli részén található kis sikátorok mentén haladva lehet eljutni a Bischofsmühlehez. A friss kenyér illata és a város legrégebben működő vízimalmának hangja megmutatja az utat a Jeker-híd feletti a vízimalomhoz. Meg lehet nézni a pékséget és megkóstolni a frissen sült kenyeret és 'vlaai' (süteményt).

 • Center Céramiqe
  Egy kulturális központ a Center Céramique , ahol megismerkedhetnek Limburg tartomány és fővárosa Maastricht kulturális örökségével. Maastrichti kerámiák, üvegek, iskolai freskók és japán nyomatok kerültek bemutatásra, valamint időszaki kiállításokat is szerveznek.

 • Szent Szerváciusz Székesegyház
  A gyönyörű középkori román stílusú bazilikát a 4. században itt élt keresztény püspök sírja fölé emelték.

 • Dominikánus könyváruház
  A világhírű könyvkerekedés Maastricht központjában található és az teszi nagyon különlegessé, hogy egy egykori gótikus templom falai között alakították ki.

 • Városi park
  A Maastricht óvárosát védő városfalak tövében található kis vízfolyás és tavacskák körül hozták létre a városi parkot, mely a helyiek kedvenc találkozási pontjává vált az elmúlt években. Érdekessége, hogy itt találni a 4 testőrből megismert D’Artagnan szobrát, aki itt halt hősi halált 1673-ban.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.