Hirdetés

Ismerjék meg a német tenger legszebb gyöngyszemeit, azokat a szigeteket, amik elszigeteltségük ellenére is világhírnek örvendenek.

 

A térséget szigetek szempontjából három részre lehet osztani:

 

  • Nyugati- Fríz-szigetek – Hollandia közvetlen közelében, Frízföld tartomány és az Ems folyó szomszédságában
  • Keleti- Fríz-szigetek – Németországhoz közel találhatóak
  • Északi-Fríz-szigetek – Németország és Dánia között


haillig szigetek 00

forrás: pinterest.com


Cikkünk szempontjából az utóbbit fogjuk részletesebben körbejárni, mivel itt található Halligen. (A szigetek egyébként hosszú évszázadok során alakultak ki, a helyi folyók törmelékéből) A szigetcsoport az Északi-tenger és a Watt-tenger (a parttól x távolságra fekvő terület) között fekszik, a teljes népessége pedig ismeretlen, de egyes becslések alapján akár a 80 000 főt is meghaladhatja, mintegy 1050 négyzetkilométeren.Az Északi-Fríz-szigetek

 

Az itt található szigetekről létezik egy elterjedt mondás: „Apály idején csupán dombok a homokban, és csak dagály esetén szigetek”. És hogy ez mit is jelent? Minden sziget (amelyik az árapálysíkon belül található) a vízállás mértékétől függ. Ha alacsony, akkor a szárazföld részét képzik, de ha magas, akkor különálló szigetet képeznek.

 

A terület híres változatos élővilágáról: tengeri madarak jelentős számban élnek itt (nekik több madárvédelmi területet is létrehoztak), de a partszakasz egy részére fókák is kimerészkednek.


hallig szigetek 02


Hallig-szigetek

 

A Hallig egyébként egy különálló név azokra az „objektumokra”, amik egyszer a szárazföldet, egyszer a tengert képzik. Hivatalosan nem szigetek, de az elterjedt elnevezés miatt most inkább ezt használjuk.

 

Az előbb említett apályjelenség Halligent is érinti, hiszen pont ez az, ami vonzza az oda látogatókat. A kis mocsár-szigetekből heten élnek emberek, a további három lakatlan. A szigetcsoport második legnagyobb szigete Hooge, és nagyjából 100 fős lakossággal rendelkezik, akik nem meglepő módon turizmusból élnek. A helyiek az áradásokat speciális nyárigátakkal szabályozzák, így a szokványos évenkénti háromszori-ötszöri áradások számát jelentősen csökkenteni tudják. Ha egy erősebb vihar kapná el őket (amire a szeszélyes időjárás miatt mindenképpen fel kell készülni), akkor nincs második esély. Nem csak őket, de a szigetet is elmossa a háborgó tenger.


 

hallig szigetek 01


Langeness, egy másik „sziget” például állandó veszélyben forog, ha a tenger közeleg, akkor csak a magasan található tanyákra lehet menekülni. Az extrém körülmények miatt szinte mindenhol nagyon erős közösség kovácsolódott össze, és minden ember függ mindenkitől.

 

A közlekedést ötletes módon egy sínen közlekedő teherautóval oldották meg, ezen közlekedik a postás, a rendőr…gyakorlatilag mindenki.

 

hallig szigetek 03


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.