Hirdetés

A Wielkopolskie vajdaság székhelyeként Poznan az egyik legrégebbi lengyel város, ennek megfelelően itt rengeteg kulturális és történelmi műemlék várja a látogatókat. A múzeumok az Óvárosi Piactér körül koncentrálódnak, így ha csak egy hétvége áll rendelkezésre a város felfedezésére, a túránkat érdemes erről a helyről indítanunk.


A több mint félmillió lakossal büszkélkedő, a Warta folyó partján álló Poznant Budapestről a leggyorsabban repülővel érhetjük el, hiszen naponta közlekednek nemzetközi járatok a két nagyváros között. Ha viszont a gépmadárnál jobban preferálnánk a szárazföldi közlekedést, utazhatunk vonattal vagy autóval is. A bevezető részben említett Óvárosi Piactér mindmáig őrzi a 15-16. század lenyomatát, noha a település története ennél jóval régebbi időkre nyúlik vissza.


lengyelorszag poznan regi piacter
A középkori díszletek hangulatát árasztó tér központi eleme a reneszánsz stílusjegyeket hordozó, loggiával is ellátott Városháza, amelyben manapság Poznan helytörténeti gyűjteménye kapott helyet. Nem messze a Városházától áll a barokkosan díszes plébániatemplom, ahol ma is gyakoriak a hangversenye és az orgonaelőadások. A régi Piacteret övező impozáns és színpompás barokk épületekben, így például a jezsuiták palotáiban és épületeiben ma is számos múzeumot látogathatunk meg. Van itt Nemzeti Múzeum, csokoládémúzeum, közlekedési, de még kalácsmúzeum is. Az egykori Piactér mögött magasodó dombon egykor a királyi vár tornyai büszkélkedtek, ezekből azonban mára sajnos már csak a várfal egyes romjai maradtak fenn. Ennek ellenére megéri felkapaszkodni a dombra és élvezni az onnan a városra nyíló kilátást és itt található az Iparművészeti Múzeum is. A 2003-ban megnyitott, erődszerű kulturális és üzleti komplexum, a Stary Browar is érdeklődésre adhat okot.

lengyelorszag poznan jezsuita templom
S hogy honnan ez a nagy jómód? Nos, a Párizs-Moszkva útvonal mentén fekvő lengyel város a kereskedelemből gazdagodott meg. Poznan mindenkori lakói nemcsak fényűzően éltek, de a szórakozást sem vetették meg. Erről tanúskodik a Lengyel Táncszínház, az Opera és a rengeteg színház épülete is. Poznan ad otthont a „Malta” színházfesztiválnak és az évente megrendezett Wieniawski-hegedűversenyeknek is. A város lakói egyébként igen nyitott és barátságos népek, több nyelven is útba tudják igazítani a turistákat, de a gasztronómia is kiváló, hiszen Poznan rengeteg étteremmel rendelkezik, ha pedig beülünk egy helyi cukrászdába, semmiképpen se hagyjuk ki az ún. Szent Márton-kalács megkóstolását, amely egy hagyományos poznani süteményrecept. Ha pedig a városban történő csavargás még nem fárasztott volna le eléggé, és éjszaka elvesznénk Poznan lüktető éjszakai életében, a remek bulikra a városban tartózkodó egyetemi hallgatók jelenléte lehet a garancia. A városban számos felsőoktatási intézmény működik, amelyek képzésein legalább 100 ezer hallgató vesz részt.

lengyelorszag poznan katedralis
Másnap tegyünk látogatást Ostrów Tumskiba, azaz a Tumski-szigetre! Ez a város legősibb része, ezért nem meglepő módon itt emelkedik a valamikor a X. században épült ősi Szent Péter és Pál katedrális. A vöröstéglákból épült, duplatornyokkal koronázott gótikus dómban, pontosabban ennek altemplomában találjuk meg a Lengyelországban elsőkként uralkodó Piast-dinasztia tagjainak földi maradványait, de a falakon évszázadok viszontagságai közepette is fennmaradt XI. századi freskómaradványok is érdekességként szolgálnak a középkori lengyel kultúra rajongói számára, de itt vette fel a keresztséget 996-ban I. Mieszko, Lengyelország első legendás fejedelme is. Az egykor a Wartához tartozó szigeten történő ásatások nyomán az egykori hercegi palota romjait és egy rotunda alapját is megtalálták a kutatók. A „császári negyed” is tartogat néhány kellemes meglepetést az utazók számára: egységes barokk arculat, templomok és paloták, a Malta- és a Kiekrz-tavak melletti városi parkok (és az itt kialakított, egész éven át üzemelő síközpont), de a botanikus kert és a pálmaház is megérnek egy „misét”.

lengyelorszag poznan iskola
Készítette: Méhes Judit          Fotók: Pixabay

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.