Hirdetés

Győr az egyik legnyugatabban fekvő nagyvárosunk, ami egyaránt népszerű úti cél a magyar és az osztrák körében is. Ennek apropójából 9 érdekességet szedtünk össze róla.

 

● Ha valaki Győrről beszél, akkor könnyedén eszébe juthat a folyók városa elnevezés, ami valóban pontosan jellemzi Győrt, hiszen négy folyó (Rábca, Rába, Mosoni-Duna és Marcal) találkozásánál fekszik, ennek köszönhetően pedig a belvárosban hangulatosan lehet a folyópartok mentén sétálni.


gyor 01forrás: 2023gyor.hu


● Az előző pontból könnyedén következhet, hogy a belvárost igazán egyszerűen bejárhatjuk a vízen közlekedve, egy kisebb hajóval vagy tutajjal. Az utunk valószínűleg a Jedlik híd lábánál fog kezdődni, majd a Mosoni-Dunán és a Rábán keresztül eljuthatunk az állatkertbe.

 

● A Rákóczi Ferenc utcában található, mára már elavult börtönben a leghíresebb fogoly a Jókai Mór által egyik regényében főszerepbe helyezett Korponainé Géczy Julianna volt, aki a Lőcsei Fehér Asszony című műben szerepelt. Az asszony élete egy szerencsétlen tragédiával végződött, amikor is, mivel megvádolták kémkedéssel – 1715-ben a Széchenyi téren kivégezték az ott összegyűlt népes tömeg szeme láttára.

 

● A Győri Balett intézet története is érdekes, ugyanis azt egy akkor végzett növendékekből álló csoport alapította, és azóta is, töretlenül, több mint 40 éve halmozza az országos és nemzetközi sikereket.

 

Tudtad?


Egy Győri fesztiválon, a Győrkőcfesztiválon belül kerül megrendezésre az Győrkőc Olimpia, ami azért is illik a városhoz, mivel egyedülálló módon a várost egy volt olimpiai bajnok, Borkai Zsolt vezeti, aki még 1988-ban nyert a szöuli olimpián aranyérmet lólengésben.

 

● A Győrben található Audi gyár jelentős ipari kapacitással bír, és a helyiek jelentős százaléka itt dolgozik, körülbelül 11 ezer ember.

 

A gyár egyébként a világ legnagyobb motorgyára,

 

de a kétkerekűeken kívül sok egyéb autó is készül itt, például Audi TT-k, Audi limuzinok és kabriók.

 

● Győr egy aranyháromszögön belül fekszik. Az aranyháromszög olyan terület, ami három jelentős földrajzi hely között fekvő vidéket foglalja magába.

 

Győr esetében a háromszög három csúcsát Bécs, Pozsony és Budapest jelképezi.

 

● Győrben rendezik meg a Fröccsfesztivált, ami azért egy presztízs rendezvény a városnak, mivel Jedlik Ákos volt az, aki jelentős szerepet vállalt a szódavíz elterjesztésében, majd a szikvizet borral keverve megalkotta a fröccsöt.

 

gyor 03

forrás: hellogyor.hu


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.