Hirdetés

Megújult a Füzéri vár, amit most már teljes pompájában lehet megcsodálni. A vár története dióhéjban.

 

A vár Füzér település közvetlen közelében található, a szlovák határ közelében. A várat 1264-ben említették először a krónikák, de valószínűsíthető, hogy már a tatárjárás idején létezett. Egyes elméletek szerint az Árpád-korban épülhetett, az Aba nemzetség égisze alatt, és egyike volt azoknak a kőváraknak, amelyek a birtokosok tulajdonát képezték. II. András aztán megvehette a várat, ami adományozás útján visszakerült az Abákhoz. A rozgonyi csata után Károly Róbert elkobozta, majd egy másik hűbérurának osztotta ki.

 

A Bátori család után a tulajdonosok a Nádasy családból kerültek ki. A vár akkor lett az enyészeté, amikor a Wesselényi-összeesküvés kivégzésekbe torkolt, és az osztrák hadsereg betört az erődítménybe és felgyújtotta.


Utazási Tipp
Utazások, szállások Magyarországon

A romokkal ezután hosszú ideig senki sem törődött, de a romantika korszakában ismételten felfedezték a vár szépségét. A régészeti munkálatok 1977-ben kezdődtek, a vár renoválása pedig 1992-ben indult meg. 2014-ben és 2015-ben a felsővár került felújításra és sok más részét rekonstruálták.

 

Ezek miatt ma Magyarország egyik legjobb állapotban lévő középkori vára.

 

Mindezek mellett az Országos Kéktúra áthalad a településen.


fuzeri var 01

forrás: wikimedia.orgA vár története

 

Ahogy fentebb említettem, a vár első írásos említése 1264-ben történt. Ebben az évben történt az, hogy IV. Béla fia, István herceg felkelt apja uralma ellen (Béla meg akarta fosztani fiát összes vagyonától és birtokától), és több várat elfoglalt, illetve jó pár területet felgyújtott. Akkoriban ez a vár Béla lányának, Anna hercegnőnek a székhelyét képzete, de István herceg elfoglalta az erődítményt, elüldözve a hercegnőt. A konfliktus kapcsán jött létre az 1264-es pápai intés, amiben az akkori pápa felszólította István herceget arra, hogy adja vissza az általa elfoglalt várakat apjának, az egyházból való kitagadás terhe mellett.

 

Ekkor említették először a várat. IV. Béla ezután egy sereg élén is megpróbált eleget tenni akaratának, de István várnagya visszaverte az ostromló sereget. (Érdekesség, egy 1270-es oklevélből kiderül, hogy István a pápai felszólítás ellenére nem adta vissza a várakat, bár ebben az évben koronázták meg őt, és lett V. István)


fuzeri var 02forrás: youtube.com


Ezt a várat elkerülte a törökök által előidézett háború összes veszedelme, aminek köszönhetően jó állapotban túlélte a viharos évszázadokat. A vár utolsó stabil tulajdonosa a Nádasi család volt, utánuk a vár legtöbbször zálogban volt. A Nádasiak vesztét a Wesselényi összeesküvés okozta, miután kiderült, hogy ők is jelentős szerepet játszottakebben. Ezt követően az osztrák titkosrendőrség elfogta őket, a családfőt pedig Bécsújhelyen kivégezték. A család eltávolításával szabad út nyílt az osztrák sereg előtt, hogy elpusztítsák a várat. (A kivégzés után öt évig még működött a vár német helyőrséggel, de ők nem vesződtek a vár karbantartásával, viszont félő volt, hogy későbbi függetlenedési törekvések alkalmával a lázadók bázisául szolgálhat, emiatt döntöttek úgy, hogy felgyújtják.)


 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.