Hirdetés

Ismerjék meg Pécs egyik jelképét, a Barbakán bástyát!

 

A bástya (ami pontosabban egy barbakán, ami annyit tesz, hogy előretolt kapuerőd), azért felelt, hogy a támadók minél közelebb legyenek a várfalhoz, hogy sokkal nagyobb veszteségeket szenvedjenek el. Az építtetője valószínűleg Kinizsi Pál lehetett 1498-ban, aki meglátta a bástya, a védelemben betölthető esetleges szerepét.A vár 1543-ig nem tartozott a török uralomhoz, viszont ebben az évben a püspökség feladta az erődítményt, megfelelő számú védő hiányában. A kaputoronynak nem tett jót a hadászati helyzet megváltozása, aminek következtében jelentősen leromlott az állapota. 1787-ben egy utca kialakítása miatt az eredeti várfalat és a várárkot feltöltötték. 1870-re a barbakán technikailag már a külvároshoz tartozott. 1968-ban újították fel a várfal jelentős részével együtt, és ekkor került vissza a belvároshoz. A Pécsi dzsámi története, érdekességei


barbakan bastya pecs1

képek forrása: wikimedia.orgA bástya alatt jött létre közvetlenül az egykori várárok helyén a Barbakán kert. A kert végében egy szobor található, ami Borsos Miklós alkotása, és a költő Janus Pannoniust ábrázolja. Azért pont őt, mivel a humanista művész 1459 és 1472 között püspök volt Pécsen. Mivel nem maradtak fent pontos ábrázolások Pannonius arcáról, ezért a művész inkább a rá jellemző könyvét és a művészetének fontosságát próbálta kiemelni.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.