Hirdetés

A Balaton déli partján található Balatonboglár nemcsak üdülési lehetőségeiről és látnivalóiról híres, hanem a környékén elterülő, mintegy 3200 hektáros bortermő területről is ami  Somogy megye egyetlen borvidéke.

  A Balaton déli partján található Balatonboglár nemcsak üdülési lehetőségeiről és látnivalóiról híres, hanem a környékén elterülő, mintegy 3200 hektáros bortermő területről is ami  Somogy megye egyetlen borvidéke. A névadó településen túl további 36 település része a borvidéknek, olyanok is, amelyek nem közvetlenül a Balaton partja mentén fekszenek (pl. Nagyberki vagy Csurgó). A szőlőterületen elsősorban fehér szőlőt termesztenek, a kék fajták aránya jóval kisebb (kb. harmada az össztermelésnek). A borvidék négy fő tájékból áll: a Marcali-hátból, Külső-Somogyból, az észak-zselici dombokból és Csurgó környékéből. A vidék sokféle díjat elnyert borászai (Év Borásza, Somogyország kincse, Az év pincészete...) gondos odafigyeléssel termesztik az itteni löszös-meszes-agyagos talajon a szőlőket és termelik a zamatosabbnál zamatosabb édes nedűket.  


boglár borvidék

 Forrás: pixabay


 
  Ahogy a Balaton környékén mindenhol, úgy itt is a rómaiak kezdték el a szőlőtermesztést, azonban Domitianus császár egy rendelete értelmében kivágatta az itteni szőlőtőkéket. A szőlő- és borkultúra azonban kisvártatva ismét felvirágzott és a középkorban I. István ellenfele, Koppány lázadása leverése után a szőlőbirtokok és az azokon termelt borokból származó jövedelem már a pannonhalmi bencés apátság kincstárát gyarapította. A Somogyváron Szent László által létesített monostor flamand szerzetesei újabb eljárási technológiákat hoztak magukkal eredeti hazájukból, ezzel járultak hozzá a balatonboglári bortermelés fejlődéséhez. A bortermelés annyira meghatározó eleme volt Somogy vármegye életének, hogy amikor 1498-ban címert kapott a megye, akkor a címeren a szőlő is megjelent, mint jelentős gazdasági ágazat.   
 Utazási Tipp  
    Balatoni szállásfoglalás online bomba áron


borospohár

 Forrás: pixabay


  A török idők természetesen itt is visszavetették a fejlődést, de nem állították meg, a szőlőültetvények száma a 18. század során egyre inkább megszaporodott és további eljárások is meghonosodtak a vidéken, köszönhetően az ide telepített németeknek. A 19. században a borvidék még tovább fejlődött, bár a filoxéra-vész ezt a területet is elérte a század végére, noha itt nagyobb károkat nem okozott. Bár az itteni ültetvényeket államosították, 1956-ban létrejött a Balatonboglári Állami Gazdaság, amely az egyik leghíresebb bor- és pezsgőgyártó magyar vállalat. Az itteni borokra jellemző a könnyedség és a gyümölcsös aromák. Érdekesség, hogy Ordacsehiben terem meg a legkorábban szüretelhető szőlőfajta, a csemegeszőlőként elhíresült Csabagyöngye is.  A boglári borok népszerűsítése érdekében átfogó reklámkampányok zajlanak, ezek leghíresebb és legnagyobb volumenű rendezvénye talán a több napos Balatonboglári Borfesztivál, amelyet általában augusztus közepén rendeznek meg.

 

A borvidék vezető szőlőfajtái és borai:

 

Fehér:
- Muskotály
- Szürkebarát
- Chardonnay
- Sauvignon Blanc
- Királyleányka
- Irsai Olivér


Vörös:
- Merlot
- Pinot Noir
- Kékfrankos
- Kékoportó
- Zweigelt  


Boglár Várdomb

Forrás: Utazási Élmények Facebook csoport 

https://www.facebook.com/groups/utazasi.elmenyek/


Látnivalók a környéken:


- Balatonboglár Gömbkilátó, Várdomb, Hétház utca, Hajókikötő
- Balatonlelle – hajdani nemesi kúriák, rádpusztai Árpád-kori romok
- Fonyód – Hajókikötő, Fácános park, Présház étterem, Boros-kastély, Várhegyi kilátó     


 

Szerző:  Méhes Judit


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.