Hirdetés

Kevés olyan magyar város van, ami vetekedhetne látnivalókban és egyéb adottságokban az első magyar koronázó várossal.

 

Igazi csemegének számít az esztergomi kirándulás, ha egy hazai utazásban gondolkodunk. Bár a legtöbben csupán a Bazilikát és környékét, vagy az ismert élményfürdőt szokták felkeresni, cikkünkkel arra bíztatunk mindenkit, hogy maradjanak tovább, és ébresszék fel ezt a Csipkerózsika álmából éppen csak ébredező csodálatos helyet maguknak! Kedvcsináló írásunkban bemutatjuk a legfontosabb esztergomi látnivalókat:


Utazási Tipp
Utazások, szállások Magyarországon

1, Bazilika:


Esztergom legfőbb attrakciójának számító esztergomi Bazilika hazánk legnagyobb egyházi építménye a Duna fölé magasodó Várhegyen épült. A klasszicista stílusú Bazilika a magyarországi katolikus egyház központja. Hazánk legnagyobb és Európa harmadik legnagyobb templomaként 100 méteres magasságával uralja az egész környéket. Itt található a világ legnagyobb egyetlen vászonra festett oltárképe is (13,5 x 6,6 m ), valamint a híres reneszánsz Bakócz kápolna. A vállalkozó szelleműek 400 lépcsőfokon juthatnak fel a Kupola kilátójába is, ahonnét tiszta időben még a Tátra csúcsait is látni lehet. A Bazilika hátsó oldalán található a Főszékesegyházi Kincstár, ahol sok értékes egyházi műtárgyat lehet megnézni.

 

esztergom bazilikaKirályi vár:

 

Közvetlenül a főtemplom mellett lehet megtekinteni az esztergomi Vármúzeumot, ahol a belépés után egy nagyobb terembe érkezve egy régi vízgyűjtőt láthatunk, majd a török udvaron áthaladva a királyi kápolna felkeresésére nyílik lehetőség, mely a magyarországi gótika nagyszerű példája. A Duna fölé magasodó hegyen épült vár többi részében sétálva előbb egy gyönyörű kilátótoronyból lehet megcsodálni a Duna folyását és az egész környéket, majd a koronázási ékszerek mását, régi használati eszközöket és egy fegyvergyűjteményt is meg lehet nézni. TIPP: a családosok minden hónap utolsó vasárnapján ingyenesen nézhetik meg a Múzeumot.


esztergom var


Szent István megkoronázása szobor


A Várhegy Duna oldali körbástyáján álló gyönyörű süttői mészkőből készült kőszobor Melocco Miklós alkotása és Szent István királyunk megkoronázásának pillanatát örökíti meg nagyon magas művészi színvonalon.

 

 

Duna Múzeum


A középkori múzeumépület ma is büszkén hirdeti, hogy 1790-ben a falai között őrizték a Szent Koronát. A benne lévő Duna Múzeumban pedig a víz hasznosításáról és a dunai hajózás múltjáról rendeztek be egy modern interaktív múzeumot. Diákcsoportoknak speciális tárlatvezetéseket és foglalkozásokat is rendeznek.


 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

Történelmi Városmag


Talán csak Eger, Győr, vagy Pécs vetélkedhetne Esztergommal a látnivalói számát és érdekességét illetően. Igaz ez a történelmi városmagra is, azonban valahogyan azt érzi az utazó, mintha évtizedek maradtak volna ki az épületek felújítási és hasznosítási programjából. A városban sétálgatva sok szép és díszes épületet láthat az ember, viszont szomorú dolog észlelni azt, hogy sokra közülük mennyire ráférne már egy szakszerű és alapos felújítás. Valahogyan a gazdátlanság, a 70-es 80-as évek világa köszön vissza, miközben jár-kel az ember az öreg utcákon. Impozáns templomok, szobrok és emléktáblák, kutak és gazdagon díszített polgári és oktatási épületek várják sorsuk jobbra fordulását. Persze így is nagy élményt jelent egy séta a patinás falak között vagy a romantikus Duna partján, de Esztergom sokkal jobb sorsra érdemes. Aki eljut Esztergomba, mindenképpen szánjon legalább fél órát a Városházára és környékére is!


esztergom varosmag


A Prímási Palota és Keresztény Múzeum


A Vár alatti kis téren a Dunához közel áll a XVIII. század első harmadából származó Prímási Palota, mely hazánk legnagyobb szakrális múzeuma. Az 1875-ben megnyitott múzeum 6 termében 700 év művészeti alkotásait lehet megcsodálni.

 

 

Balassa Bálint Múzeuma és a látványtár


A Balassa Bálint Múzeum egy sokrétű és változatos gyűjtemény, ahol a hajó makettektől a fegyvereken át a régi használati tárgyakig lehet megnézni. A bemutatót Esztergom történetéről szóló képek és filmek teszik még színesebbé.

 

 

A Prímás sziget és az Aquasziget


Az esztergomi vár és az óváros mentén húzódik el hosszan a Prímás sziget, melyet egy keskeny folyóág választ el a várostól. A parton hosszú sorokban jacht kikötőhelyek sorjáznak. A sziget pedig sportpályáknak, szállodáknak és éttermeknek, a hajóállomásnak és egy Rákóczi emlékoszlopnak is otthont ad. Az itt található Aquasziget hármas tagolású; a kül- és beltéri élményrészleg 9 medencével, csúszdákkal és egyéb attrakciókkal várja a főleg gyermekes családokat, mellette wellness világot és gyógyászati részleget is találunk. TIPP: a belépők 16.00 után jóval olcsóbbak


esztergom furdo


Mária Valéria híd


Az 1895-ben átadott hidat Sissi és Ferenc József Budán született gyermekéről nevezték el, és az idők során kétszer is felrobbantották. Végső újjáépítésére és megnyitójára 2001-ben került sor. Párkány és Esztergom között a forgalom azóta megsokszorozódott, mindenképpen javasolt program a párkányi látogatás.

 

 

A túlparti Párkány


Párkány egy ősi eredetű magyar település. A hídon átérve érdemes azonnal megállni a Duna partján, hisz innét készíthetők a legjobb esztergomi fotók! Ezután a Főtéren végigsétálva több éttermet és üzletet találunk. Van egy nagy és rendkívül jól kiépített strandjuk is a Vadas Thermal Resort, amely körül több szálloda is található. Októberben itt rendezik a messze földön híres Simon Júda vásárokat ahová sok magyar is ellátogat. Különleges élményt jelent a város keleti határában épült elegáns török szálláshely az Artemis Resort **** felkeresése.

 

A fent leírtakat akár egy nap alatt is végig lehet nézni. Javaslatunk mégis az, hogy aki Esztergomba ellátogat, ne csak átrohanjon ezen a meseszép patinás városon, hanem szálljon meg ott, és fedezze fel magának a látnivalóit! Akár több napra is elegendő a látnivaló és Esztergomban és a város környékén.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.