Hirdetés

A keszthelyi Festetics kastély Magyarország egyik legkiemelkedőbb, barokk stílusban megépült műemléke, ami a mai napig elvarázsolja az oda látogatókat.

 

A kastély története

 

A 18. században egyedülálló módon Keszthely városa nem egy nemes (vagy földesúr, kinek hogy tetszik) befolyása alá tartozott, hanem többébe. A három úr közül Pethő János volt a legnagyobb birtokos, és az ő vagyonát vásárolta meg Festetics Miklós 1739-ben. Festetics aztán hat év múlva hozzálátott egy barokk kastély megépítéséhez, aminek a munkálatai egészen 1880-ig tartottak. A 18. században is sok átalakításon esett át, de a legjelentősebb a 19. században zajlott, amikor is új épületrészekkel és egy neobarokk stílusú toronnyal bővült a kastély. Sajnos, vagy nem sajnos, de ezeknek a változtatásoknak köszönhetően vesztette el az épület a szimmetriáját.

 

Sokak szerint pont az aszimmetria adja a kastély varázsát.


festetics kastely 01A kastély 101 helységgel rendelkezik, amik közé tartozik tanácsterem, bálterem, hálószoba, több fürdő és kerthelység. Az épület előtt a Festetics család leghíresebb tagjának szobra található, amin gróf Festetics Györgyöt lehet látni, aki kulturális paradicsommá tette a családja lakhelyét a 18. század végén és a 19. század elején. A kastély üzemeltetői húsz termet jelöltek ki arra célra, hogy az oda látogatók megismerhessék az újkori nemesség életének a mindennapjait, az öltözési szokásaiktól kezdve az étkezésekig. Akik pedig érdeklődnek a komolyzenei művek iránt ajánlatos meglátogatniuk a Tükör termet, ahol minden héten operett koncerteket tartanak.

 

A második világháború elkerülte a kastélyt, csupán pár kisebb értéktárgy tűnt el „nyomtalanul”, a háborús zűrökben. A háború végeztével sok bútor az Iparművészeti Múzeumba került Budapestre. Ezeknek a bútoroknak a nagy része 2014-ben visszakerült a Festetics kastélyba, de a műtárgyak visszavitele 2015-ben és ’16-ban is folytatódott. - Magyarország 15 legszebb kastélya


 Utazási Tipp  
    Magyarország legjobb utazásai

A könyvtárszárny

 

A korábban már említett Festetics György nagy kedvelője volt az irodalmi műveknek, és nem sokkal a századforduló előtt elhatározta, hogy építeni fog egy könyvtári szárnyat a kastélyának, ahol hódolhat kedvenc tevékenységének, az olvasásnak. Rövidesen, két évnyi munkálat után 1801-re elkészült, amit rövidesen fel is töltött különbözőbbnél különbözőbb könyvekkel. Festetics György ezek mellett nagy támogatója volt a szépirodalmi műveknek és a folyóiratoknak, amiknek szerzőit kisebb-nagyobb összegekkel támogatta.

 

1817-ben kétévente megrendezte a Helikon ünnepségeket, ami akkoriban Nyugat-Magyarország legnagyobb irodalmi rendezvénye volt, amire hivatalos volt minden neves magyar költő és író. A könyvtár – amit az estek után Helikon könyvtárnak neveztek el – 80 ezres gyűjteményét a Festetics család alkotta meg.

 

Ez egész Európa legnagyobb olyan könyvtára, amelyet főurak hoztak létre és a mai napig teljes épségben maradt.


festetics kastely 02


Mivel a Festetics kastély Magyarország legnagyobb kastélymúzeuma, hogyha idelátogatunk, akkor értelemszerűen nem maradunk érdekes programok nélkül:

 

  • A már említett több szobán át tartó, főúri életet rekonstruáló kiállítás
  • Amazon ház látogatóközpont, ahol az újkorban élő emberek közlekedési szokásait ismerhetjük meg tüzetesebben
  • Pálmaház, ahol a magyarországi grófok és az osztrák Habsburgok kertészeti szokásaival ismerkedhetünk meg közelebbről, a legegzotikusabb növényekkel körítve
  • Vadászati kiállítás, sok érdekes fegyverrel és történettel
  • Hintókiállítás, a főúri luxus kedvelőinek

 

Aki Keszthely közelében van, mindenképpen látogasson el ide, felejthetetlen élményben lesz része!


 Utazási Tipp  
    Magyarország legjobb utazásai

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.