Hirdetés

Különös vagy sem, mindenesetre úgy alakult, hogy a majdnem 30 évem alatt csak idén nyáron sikerült első ízben eljutnom Balatonfüredre. A gyönyörű és gyógyforrásairól méltán nevezetes városka megtekintésére ugyan nem volt sok időnk, de amit láttunk belőle, az mindenképp arra sarkall, hogy jövőre jobban is bebarangoljuk ezt a csodaszép Balaton-parti települést.

Füredi andalgásunk – na jó, kicsit azért gyorsabban haladtunk – során végig sétáltunk a part menti fő utcán, útba ejtve a gyönyörű környezetben kialakított Terasz éttermet is. Az étterem egy nagyobb, fenyőkkel és lombhullató fákkal tűzdelt park szélén került kialakításra, de ami a leginkább megfogott benne, az a mesterségesen és igen szemet gyönyörködtető módon kialakított hatalmas kerti tó volt. A tóban számtalan kisebb-nagyobb, élénkebbnél élénkebb árnyalatokban pompázó aranyhal éldegél, amelyek láttunkra a tó egyik része felett átívelő hidacska köré tömörültek – feltételezhetően azt hitték, eljött az etetés ideje. Sajnos ott jártunkkor még nem volt nyitva az étterem, de könnyedén el tudtuk képzelni, hogy milyen varázslatos hangulata lehet egy békakuruttyolás és tücsökciripelés dallamaira itt elköltött vacsorának. Ha több időnk lett volna, még megvártuk volna a nyitást, de a szűkös időkeret miatt inkább úgy döntöttünk, hogy ha már itt járunk, felfedezhetnénk a város belsőbb partmenti részét is.


balaton fured etterem park to
Így sikerült kikötnünk a Tagore-sétányon, amely megkockáztatom, hogy talán a legszebben kialakított partmenti promenád, amivel eddig találkoztam. Bár hétköznap volt, a büszke platánfák között így is viszonylag sok ember andalgott. A park fényét az itt található szobrok és egyéb műalkotások csak tovább emelik, de bizony a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre nyíló pazar kilátás csak az igazi hab a tortán! Mint megtudtuk, a sétányon nyaranta egymást érik a különféle kulturális és zenei rendezvények.
A promenád különleges elnevezését Rabindanath Tagoréról nyerte el, még 1957-ben. A nemzetközi hírnévnek örvendő Nobel-díjas indiai költő 1926-ban látogatott el Balatonfüredre, hogy a helyi Európa-szerte ismert és méltatott szívszanatóriumban kezeltesse szívproblémáit. A költő tartott szívbetegsége életveszélyessé fajulásától, ezért egy hindu hagyomány szerint elültetett egy hársfa csemetét a sétányon. A hindu mondás úgy tartotta, hogy aki elültet egy fát, az megéri még annak lombját. A mondás igaznak bizonyult, ugyanis a hársfa még sokáig, további tizenöt évig virult, ám éppen a költő halála évében száradt ki. 1956-ban a fa mellett egy, a költőt ábrázoló bronzszobrot is felavattak.

tagore setany latkep
A költő példáján felbuzdulva más híres emberek is hozzájárultak a Tagore-sétány „fásításához”: ültetett itt fát egyebek között Farkas Bertalan űrhajós, Indira Gandhi indiai miniszterelnök asszony, Göncz Árpád köztársasági elnök, Teller Ede és Richard Feynmann Nobel-díjas fizikusok, valamint még sokan mások. Mint a kisvasút vezetőjétől később, megtudtuk, ha az augusztusi Borhetek alatt jártunk volna erre, akkor sokkal többen lettek volna a borünnep idején padokkal, sátrakkal, bazárosokkal és elő szobrokkal zsúfolt sétányon. A hangulat olyankor főleg este hág a tetőfokára, köszönhetően a különféle koncerteknek és az elfogyasztott alkoholmennyiségnek.
Természetesen nem hagyhattuk ki a Bujtor István tiszteletére felállított szobrot sem. Az Ötvös Csöpi szerepében megörökített színész szintén Balatonfüred és a vitorlázás szerelmese volt. A városban (is) játszódó Pogány Madonna mellett több filmet is forgattak már Balatonfüreden.

balaton fured szep haz
A hajókikötő előtt Pásztor János 1937-ben készített szobrai, a Halász és a Révész várják a turistákat. Az egykori halászfalu régi mesterségeit képviselő szobrok csizmáját mindenképp dörgöljük meg, így még biztosan vissza fogunk térni Balatonfüredre. Legalább is ezt tartja a helyi fáma, amelyről egy barátságos idős hölgy mesélt, aki éppen fagylatját nyalta a szobrok közelében és észrevett minket. Ezután a parton kialakított rózsalugasokat érintve visszaindultunk a parkoló felé – s csizmadörzsi ide vagy oda, eldöntöttük, hogy legközelebb visszatérve még tüzetesebben is felfedezzük majd az Anna-bálról is nevezetes, gyönyörű üdülőhelyet.

balaton fured halasz es revesz
Készítette: Méhes Judit          Fotók: Saját

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.