Hirdetés

Hortobágy az egyik legkülönlegesebb tájon fekvő településünk, ahol egyszerre elevenedik fel a régi magyar mezőgazdaság összes sajátossága és a páratlan állomány szépsége.


A Hortobágy elnevezést csak a 19. század óta használják az egész pusztaság gyűjtőneveként, azelőtt ezt a területet több kisebb birtok alkotta. Egyébként ez magán a Hortobágy település és a Hortobágy vidék közti különbségen látszódik meg elsősorban. A település sokáig az állami infrastruktúra egyik jelentős központja volt a ’60-as és a ’70-es években, a maga szabályos utcaképével és rengeteg munkahelyével.


hortobagy 01A differencia ellenére a vidék és a város között tökéletes az összhang, Hortobágyon rendszeresen vannak különböző hagyományőrző fesztiválok, amik manapság már elsősorban turistalátványosságként vannak tálalva, de régebben valós kulturális jelentőséggel bírtak. Ilyen rendezvény többek között a Hortobágyi Hídivásár augusztusban (amit 18-20. között szerveznek meg) a Nagyhortobágyi csárdával szemben elterülő fűtengerben. Másik említésre méltó rendezvény a Hortobágyi Lovasnapok, ahol a messze földön híres hortobágyi ménes életébe enged betekintést a program.


 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk

Alapvető tudnivalók HortobágyrólItt található Európa legnagyobb egybefüggő szikes pusztája, emellett pedig a Világörökség részét képzi.


Magyarország történelmében is jelentős szerepet tölt be, ugyanis itt jött létre hazánk első nemzeti parkja 1973-ban, 81 ezer hektárnyi területen Hortobágyi Nemzeti Park néven.


Hortobágy azért tölt be egy nagyon fontos kulturális szerepet Magyarország életében, mivel sok olyan szokást és állatfajt őrzött meg az utókornak, ami mára már a nemzeti értékeink szerves részét képzi. Összességében ez Magyarország egyik legmelegebb éghajlatával rendelkező területe. Fülöpházi homokbuckák és a Kiskunsági Nemzeti Park


hortobagy 02forrás: wikimedia.org


Legérdekesebb látnivalók:

 

  • Kilenclyukú híd: Ez Magyarország leghosszabb kőhídja a maga 167 méteres hosszával, és sokak számára egyet jelent magával Hortobággyal, olyan jellegzetes építménye annak! A híddal kapcsolatos munkálatok egyébként hat éven keresztül tartottak 1827 és 1833 között. A híd jellegzetes kialakítása (nem a lyukak, hanem az enyhe emelkedése) azt a célt szolgálta, hogy az állataikkal arra járó emberek könnyebben tudják átvinni a tulajdonukat a túlpartra. A jellegzetes híd elődje is híres volt a maga idejében – őt viszont kikezdte a történelmi évszázadok súlya. 1697-ben építették fel, és egészen 1825-ig maradhatott fent.
  • A Hortobágyi Nagycsárda a település egyik központjaként funkcionál, ahova az emberek generációk óta tudnak járni és szociális életet élni. Az első csárdát 1699-ben emelték, majd ennek a kibővített változatát 1781-ben adták át. A mai formáját 1830 körül kapta meg.
  • A korábban már említett hortobágyi ménes valójában a Mátai Ménes, ami egy „szerény” 300 éves múlttal rendelkezik. A területen a lovak mellett az ember még találkozhat a terület több jellegzetes fajával: mangalica, rackajuh, magyar szürke, bivaly gulya.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.