Hirdetés

Herrenchiemsee, a tündérek vára, II. Lajos Versailles-i mintára épült kastélya. Története ugyanúgy kalandos, mint a király élete.

 

Egyszer volt, hol nem volt, az Alpok havas hegycsúcsai között a Chiemsee tó, annak közepén pedig egy 230 hektáros sziget, amin egy csodaszép, francia, egészen pontosan Versailles-i mintára épült kastély épült. Híres építője pedig a – sokak által csak így emlegetett – tündérkirály, vagyis az őrültnek bélyegezett II. Lajos bajor király.

 

Egy korábbi cikkünk foglalkozott már a királlyal, azon belül is a leghíresebb kastélyáról, a Neuschwansteinról, ami a Disney mesékben található kastélyt is ihlette. Hiába volt az a leghíresebb, mind méretben, mint költségekben alulmaradt a Herrenchiemsee-vel szemben, ami II. Lajos legmerészebb kastély-terve volt.

 

A szigetet, amire a későbbiekben Lajos a várat építette, egy párizsi útja után vásárolta meg, 1873-ban.


Herrenchiemsee szoveg kozott01Az építkezést nagyon sok munka előzte meg; az építészek „leszerződtetése”, a tervek elkészíttetése és ezernyi más apró dolog miatt. A munkálatokat Georg Dollman irányította, ő volt az építőmester, aki nem először dolgozott együtt II. Lajossal, így 1878-ban meg is kezdődhetett az építkezés. A munkálatok rövid ideig tartottak (a kastély méretéhez és elhelyezkedéséhez képest), 1881-ben fejeződtek be, bár csak a fontosabb termek voltak készen és erősen hiányos volt a belső berendezés is.

 

A kastély előtt található park pontos mása a Versailles-inak, ezeket 1884-ben (amikor az egész ki lett alakítva) II. Lajos személyesen is megtekintette.

 

A bajor király élete során csupán 9 napot töltött a kastélyban.

 

A látogatók előtt 1888-ban nyitották meg a kastélyt, II. Lajos halálának második évfordulójakor.


 Utazási Tipp  
    Salzburg utazások, szállások

A szigeten elhelyezkedő kastély hajóval közelíthető meg. A kert különösen szép, a tóparttól a házig egy keskeny ösvény vezet minket, amit hársfák sora fog közre. A franciakertben található sok-sok virágágyas, nagyon jól kinéző kavicsos utak és díszes szőnyeg kertek. Az épület előtt egy (szintén) francia mintára épült szökőkút kap helyet, amit 1883-ban terveztek, és a Latuna-kút nevet kapta. (A szökőkút az eredeti tervek szerint teljesen aranyozott lett volna)


Herrenchiemsee szoveg kozott02


Ennek a kastélynak is van egy saját állata (ahogy a Disney kastélynak a hattyú volt), az pedig a páva. Az előcsarnokban rögtön egy ilyen köszönti a látogatókat, hiszen II. Lajos egyik kedvenc állata volt. A kastély épületén belül több lépcső is helyet kap, hihetetlenül részletesen kidolgozott díszítéssel, az emeleten és a földszinten található szobák pedig a Napkirály pompáját idézi. A díszhálószobákban – nem meglepő módon – a díszágy foglalja el a legtöbb helyet. A kastély legnagyobb helysége az előcsarnok után a tanácsterem, ami szintén XIV. Lajosnak tiszteleg, az ő képmása található meg több helyen is a szobában. A nagy ablakok előtt Bourbon-mintás, vagyis liliomos bársonyfüggönyök díszítik a helységet.

Herrenchiemsee szoveg kozott03


Található egy tükörterem is a kastélyban, ami szintén Versailles-i mintára készült el. A csodás tükör-hatásért kétezer gyertya, harminchárom csillár és negyvennégy kandeláber felel. A királyi hálószobát a bajor király legkedvesebb színei díszítik, a kék, az arany és az ezüst. A mellette található dolgozószobában pedig XIV. Lajos íróasztalának a pontos mása található, amit ráadásul francia mesterember készített.

 

Az egész kastélyban megtalálható a porcelán, ami Meissen-ből származik, ezzel dicsérve az ottani páratlan tudással rendelkező emberek szakértelmét.

 

A király úgy gondolta, hogy semmiben sem maradhat alul száz-százötven évvel korábban élt Napkirállyal szemben, ezért még egy 20 méter hosszú tükörgaléria és tovább ékesíti az egyébként is páratlan kastélyt.


 Utazási Tipp  
    Salzburg utazások, szállások

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.