Hirdetés

Barangoljon a romantikus hangulatú kisváros házfalai között, térjen be egy kávézóba vagy teaházba és igyon egy csésze jó teát vagy feketét a híres meisseni porcelánból!

  A Szászország szívében, Drezdától alig több mint 20 kilométerre található, patinás műemlékekkel, hangulatos kávézókkal, kézműves boltokkal és bőtermő szőlőültetvényekkel teli Elba-parti kisváros méltán kivívott világhírét az itt gyártott kiváló minőségű porcelánnak köszönheti. Az I. Henrik király által 929-ben alapított Meissen egy szláv településből nőtte ki magát, olyannyira, hogy egy ideig még őrgrófságként is funkcionált. A kisvárosban II. Ágost lengyel király idején, 1710-ben kezdődött meg a porcelángyártás, amelynek alapítását az uralkodó szorgalmazta, és amely csakhamar nemzetközi elismertségre tett szert. 


 Utazási Tipp  
    Utazások Németországban


MEissen ué  Noha porcelánt már a 16. század második felében gyártottak Európában, ezek minőségileg meg sem közelítették a Távol-Keletről érkezett luxuscikkek színvonalát, viszont így is nagyon drágák voltak. Franciaországban rengeteg manufaktúra kísérletezett lágyporcelán-készítéssel, a valódi porcelán feltalálói azonban Johann Böttger német alkimista és Ehrenfried Tschirnhaus fizikus voltak. A porcelán alapanyaga a hófehér kaolin nevű anyag volt, amely magas hőmérsékleten hevítve, mész és földpát, valamint kvarc hozzáadásával válik gyöngyházfényű porcelánná. Az első porcelánokról még lepattogzott a festék, később azonban rájöttek, hogy marad tartósan rajta a festék a különböző edényeken, tányérokon, csészéken. Kezdetben csak kisplasztikát gyártottak, mint például óratartók és gyertyatartók, vagy állatfigurák, később azonban már étkészleteket is készítettek az ún. máz alatti kék festéses technikával, majd egyre nagyobb projektekre is felkéréseket kaptak, míg végül az 1730-as évekre a meisseni gyár egyeduralkodóvá vált az európai porcelániparban. A kisplasztikák, azaz az apró, kb. 15-20 centis festett állat és emberfigurák főként a rokokó időszakában váltak kelendővé, az étkészleteken pedig szinte védjeggyé vált a hagymaminta, de a meisseni porcelánmárka jelképe mégis két, épp egymás ellen feszülő kard. A meisseni a bécsi és a velencei porcelángyárakkal egyetemben az egyik első európai porcelángyár volt. 


Meissen porcelán


  A meisseni porcelán magas hőfokon kiégetett földpátot tartalmazó anyag, nehezen kopik, és jól bírja a kisebb-nagyobb karcolásokat. A porcelángyártás történetével és gyártásával a Meisseni Állami Porcelánmanufaktúrában történő látogatás által ismerkedhetünk meg közelebbről.


MEissen ué


  A városkában rendszeresen rendeznek különféle zenei rendezvényeket, szüreti fesztiválokat, kiemelkedik közülük a Zenei Maraton és a Borünnep, a várost övező területek ugyanis híresek a szakértők körében is elismert aranyrizling borfajtáról.

Meissen főbb látnivalói:

 • Porcelánmanufaktúra – porcelántörténeti kiállítás és látványmanufaktúra
 • Albrechtsburg – a Wettinek által épített impozáns 15. századi várkastély
 • Frauenkirche - 1205-ből származó templom, mely meghatározza a városka arculatát
 • A meisseni dóm – gótikus templom
 • Thürmer Pianoforte Zongoramúzeuma – a zongoragyártás és a cég fejlődését mutatja be
 • Városmúzeum – az egykori ferences templomban került kialakításra a kiállítás 
  A cikket készítette: Méhes Judit 

  Felhasznált képek:  Utazási Élmények Facebook csoport:(Mark's tours)

  https://www.facebook.com/groups/utazasi.elmenyek/
   
TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.