Hirdetés

A Benelux-államok részeként is ismert, Észak-Nyugat Európában fekvő parányi méretű ország hivatalosan 1815-től létezik, de a nagyhercegség magvát Lützelburgi Siegfried gróf hozta létre, amikor 963-ban elfoglalta a furcsa nevű Lucilinburhuc várát. Az Ardennekben elterülő kicsiny ország felvirágzását az alatta elterülő vasércmezőknek köszönheti, ma pedig jelentős pénzügyi központnak számít. Fővárosa a hasonló nevű Luxembourg, amely régi, de gyönyörű és jól karbantartott épületeivel együtt ma az UNESCO világörökség részét alkotja, emellett pedig az Európai Unió számos jelentős bizottságának székhelye.


   Luxemburgban nemcsak bájos városkák és sűrű erdőkkel borított lankák váltogatják egymást, de területén számos kastély is található, melyek közül a leghíresebb a „Hét Kastély Völgye” (Vallée des sept châteaux) nevű régió, ahol egy 37 km hosszú képzeletbeli vonal mentén találhatóak meg az ország legszebb állapotban fennmaradt kastélyai, azaz Mersch, Schoenfels, Hollenfels, Septfontaines és a két ansembourg-i kastély, valamint Koerich. Az út a belga határhoz közel fekvő Arlon kisvárostól Luxemburg középső tájaiig húzódik.
A fenti vidéki kastélyokat leginkább autóval érdemes felfedezni, mivel Luxemburgban úgyszólván nincsenek távolságok, az utak elsőrangúak és nincs autópálya-használati díj sem.     Mersch vára a település főterén terül el, amely manapság a városi önkormányzatnak nyújt otthont. Az épület története a 13. századig nyúlik vissza, egy bizonyos Teodorik nevű lovag építtette. Noha a burgundiaiak felgyújtották a kastélyt, az épségben maradt részeket a 16. század folyamán restaurálták, illetve reneszánsz stílusban építették át a várat, amelyet aztán a század végén ismét leromboltak, végül a von Elter család ismét visszaállította a kastély régi fényét. A vár legnevezetesebb helyisége az ún. Lovagok Terme, amely egy lenyűgöző kandallóval is rendelkezik. A település közelében találhatóak Pettingen várának, szintén a 13. századból származó romjai is.

 

    Az oldalain bájos tornyocskákkal csipkézett Schoenfels várkastélya feltehetőleg már a 12. században állt, a források azonban mégis csak a 13. század végén említik meg először. Építtetője Schoenevels-i Frigyes volt, egy ideig pedig a családdal köttetett házasságok révén a környékbeli nemesi családok is birtokolták. Többször is átalakították az idők folyamán, napjainkban pedig egy látogatóközpontot alakítottak ki benne a Mamer-völgyben túrázók számára, illetve itt található az Erdészeti Hivatal néhány irodája is, amelynek nyitvatartási idejében a kastély nem látogatható a nagyközönség számára. A közeli Marienthalban egy hajdan kiterjedt kolostor fekszik.

 

   A 11. századból származó, az Eisch folyó felett magasodó Hollenfels kastélya pontosan megfelel a „klasszikus” vár fogalmáról alkotott elképzelésünknek: masszív, csipkézett falak, parányi lőrésablakok, csinos oldalbástyákkal díszített tornyok jellemzik, míg belül számos gótikus stílusú helyiséggel rendelkezik, a leginkább figyelemreméltó közülük is a fegyvertár . Óriási, kör alakú őrtornyában napjainkban ifjúsági szálló működik.


Septfontaines vára a falu feletti erdőben magasodik. A település neve „hét forrás”-t jelent, utalva a Septfontaines központjában fakadó forrásokra. Magából a 11. századi román stílusú ódon várból napjainkra sajnos csak jobbára romok maradtak meg, de egy túrát mindenképp megér. A falu templomát itt is érdemes megtekintenünk, egyes részei még a 14. század nyomait őrzik.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.