Hirdetés

Nem is olyan lehetetlen, mint gondolnánk!  Hogy hogy hívják ezt a helyet? Nem csigázom tovább a kedélyeket! Bodensee im Dreiländereck a neve (magyarul Boden tó a határháromszögben). A három ország pedig, amely osztozik rajta, a következő: a legtöbbet Németország birtokol belőle, kb. 306 km²-t, Svájc 171 km²-t tudhat a magáénak, Ausztria az 59 km²-vel a legkevesebbet, de az igazság az, hogy a vízfelszínen ezek a határok összemosódnak. Hát nem izgalmas?

 

  A Boden tó azonban ennél többet kínál nem csak az itt élőknek, hanem az ide látogató turistáknak is. A bemutatkozásomban már megemlítettem, hogy életem során sokat kellett költöznöm, 38 évesen pedig ennek a tónak a környékére vezetett a sors kereke. Őszintén? Itt sincs kolbászból a kerítés, de a Bodensee mellett olyan lakni, mintha mindig nyaralnék. Talán mert olyan változatos a táj és az élet nyugodtabb mederben zajlik, a bajor emberek pedig mosolygósabbak… nem tudom biztosra, de az otthoni, jó kis Balaton parti nyaralásokhoz tudnám hasonlítani azt a feelinget, ami itt „fogva tart”. A mi „Balcsink” egyébként méretre nagyobb, mint a Boden tó, sőt, még a Genfi tó is megelőzi, de a Bodensee is dobogós, mert a 3. legnagyobb édesvízi tóként tartják számon Közép-Európában. Kerülete 273 km.

  Kialakulása: a legutolsó jégkorszak idején, a Rajna völgyében húzódott vissza egy nagy gleccser, hogy aztán kialakítsa ezt a medencét az elő Alpokban, amiben ma a Bodensee fekszik. Azt is illik tudni róla, hogy a Rajna folyó vize táplálja, amely egy Hard nevű osztrák településnél keveredik a tó vizével (ez az átfolyás több km hosszan látható is a Boden tóban), majd Svájc Stein nevű városánál a Rajna ismét magára hagyja a tavat.

 

  A Boden tónál a földön, a vízen és a levegőben is rengeteg a látnivaló! Általában történelmi városkák közt visz az út, gyönyörű festett épületekkel, lépten-nyomon várakkal, templomokkal, Lindau szigetén pedig Bajorország egyetlen máig is működő világítótornya áll. 


Bodensee világitótorony

  Pfahlbautennél fel van építve egy élethűen rekonstruált, bronzkori cölöpfalu, egyben UNESCO Világörökségi Helyszín (Lindauról és erről már két korábbi cikkemben részletesebben is beszámoltam). Langenargennél meg lehet tekinteni egy mór stílusban épült érdekes kastélyt, Friedrichshafenben, a léghajók városában is ajánlatos partra szállni a látnivalókért, Konstanzban pedig Imperia arcpirító szobra fogadja a látogatókat. Mainau virágos pillangószigete az egyik legkedveltebb kirándulóhely. Amiket eddig felsoroltam, azok mind-mind Németországban, Bayernben, illetve javarészt Baden-Württemberg tartományban találhatóak.
A svájci részről Konstanz másik fele, társvárosa Kreuzlingen jut hirtelen eszembe, valamint kiemelkedő turistalátványosság még Schaffhausenben Európa egyik legszebb vízesése, a Rheinfall.
  Ausztriában főként egy Bregenz nevű, pulzáló nagyváros uralja a Bodensee-t. Ezeken a részeken szinte a német-osztrák határ után végig szabad strandolási lehetőségekkel kecsegtet a part, olyannyira, hogy nyáron nincs egy talpalatnyi hely sem szabadon. Ha már kilubickoltuk magunkat, érdemes felmenni a Pfänderbahnnal a város fölé magasodó hegyre, hogy 1064 méterről is megcsodálhassuk a Boden tavat és környékét (az itteni látnivalókról természetesen még majd külön is regélek, mert szintén az egyik kedvenc kirándulóhelyemnek számít).

 

  Akadnak azért a Boden tó körül még jócskán: interaktív múzeumok (a legutóbbi cikkemben bemutatott svájci Maistrani's Csokigyár egy remek példa rá),  autó-traktor és egyéb járgány kiállítások (pl. Ausztriában a dornbirni háromszintes Rolls-Roys Múzeum - erről is fogok még majd írni), de a gyerekek nagy örömére vidámparkok (pl. a svájci Conny-Land, vagy a németországi Ravensburger Spieleland), állatparkok (pl. az osztrák Feldkirchben is található egy). Göcsörtös törzsű almáskertek és szőlőlugasok, amelyek a németekre oly jellemző legprecízebb sorrendben lettek kialakítva, zöld kereszttel jelölt virágos szántóföldek a méhecskéknek, bogár hotelek és természetesen természetvédelmi területek nádassal, madarakkal, mert mindhárom országról elmondható, hogy nagyon naturbarát népek lakják, akik vigyáznak a természeti kincseikre. Maga a Boden tó is általában tiszta, kivéve az évnek abban a szakaszában, amikor a nagy esőzések időszakában a tópartok telis-tele lesznek uszadékfával, amiből nem csak a turisták visznek maguknak szuvenírt, de a helyiek is előszeretettel gyűjtögetnek, mert sokan azzal díszítik a házaikat, vagy éppen ajándéktárgyakat készítenek belőlük. Ennek is megvan a maga szépsége.


bodensee vasúr

  Ezeken felül a Boden tóban 13 sziget található, a teljesség igénye nélkül Lindau és Mainau szigetei a leghíresebbek, aztán ott van a kis mesterséges Hoy szigete, tudjátok, ahol egyetlen szomorúfűz álldogál, de azért nincs teljesen egyedül, mert a Bodensee madarai gyakorta vendégeskednek nála. Reichenau szigete nemcsak a zöldség termesztéséről lett híres, hanem az UNESCO Világörökség részét képező híres kolostoráról is. Radolfzell városának közelében van egy picurka szerelem sziget, amely filmforgatási helyszínként is nevezetes, de mivel egyben természetvédelmi terület is, nem látogatható. Konstanzban, a Bodensee fővárosában találjuk meg az ún. Dominikanerinselt, ahol maga Zeppelin gróf, a zeppelinek atyja született.

 

Még a legkisebb tóparti településnek is van egy-egy kisebb kikötésre alkalmas mólója,


bodensee steg

ahol a hajók megállnak, hogy felvegyék a gyalogos, vagy éppen kerékpárral utazókat. Itt jegyezném meg, hogy a vasútállomások sincsenek általában messze a partoktól, ami nagyon hasznos összeköttetéseknek számít a települések közti látnivalókat illetően. Hogy csak egy példát mondjak erre, tavaly nyáron az én drága férjem úgy tervezte meg a szülinapomat, hogy autóval elindultunk a közeli Wasserburgba. Azt hittem, sétálgatni fogunk kicsit a parton, helyette az én kis családom egy hajóra invitált, amivel széltében-keresztben átszeltük a 14 km-es tavat, hogy aztán a szemközti Rorschach nevű svájci város kikötőjében levő vasútállomáson, egy nyitott piros vagonos nosztalgia kisvonatra szálljunk át, ami egy izgalmakban bővelkedő (szakadékos-erdős-a függőleges dombokon legelő bocikákkal és virágos házikókkal tarkított) terepen át felvitt egy aranyos kis svájci városkába, Heidenbe, ahonnan még szintén látható a Boden tó és ahol többek között megnéztük a Vöröskereszt Múzeumot is (de ez már egy másik történet). Mindenesetre szeretem az ilyen meglepetéseket! Akkor vagyok a legboldogabb, amikor a családommal kirándulva felfedezhetem a világot és közben kedvemre fényképezhetek! (magyarán szeretem megörökíteni a nekem tetsző látnivalókat). Ezen a kalandos túrán ez a kívánságom szuperül összejött, úgy hogy - ha te is olvasod a cikkemet - még egyszer nagyon szépen köszönöm neked Apjuk!

 

  Na de visszatérve a mi fő témánkra, a Boden tó a vízi sportot kedvelők paradicsoma is egyben. Sok helyen van paddlebérlésére és egyben tanulására lehetőség,


bodensee strand

lehet csónakázni, vízibiciklizni, kajakozni, vagy katamaránnal utazni.A hajók mellett komppal autóstól-mindenestől is át lehet kelni a tavon, de a kompok német oldalon csak Meersburgból indulnak. Akár ezzel, akár azzal szeljük a hullámokat, biztos, hogy elsuhanunk egy-egy motorcsónak,
bodensee motorcsónak

vitorlás
bodensee vitorlás

vagy egy másik hajó mellett, mert a Boden tó rendkívül élénk hajóforgalmat bonyolít le.
bodensee sétahajó

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.