Hirdetés

 A napfény, az aranyszínű homok és a kristálytiszta vizek olyan idilli környezetet teremtenek Krétán, ami nagyon  sok nyaralót vonz a szigetre. Kréta szigetén kavicsos és homokos strandok is találhatók, ezért fontos, hogy a tengerparti fürdés  megtervezése előtt tájékozódni a fürdési lehetőségekről  figyelembe véve azt is, hogy milyen típusú élményt keres. 

 

Balos Beach

Nyugat-Kréta északi csücskében, Gramvousa-félszigeten található ez a meseszép tengerpart. Nem csak Kréta egyik legszebb strandja, hanem a Világ legszebb strandjai között is számon tartják.


kréta strand.1.kep


 

Legegyszerűbben hajóval lehet megközelíteni, de sokan keresik fel autóval is. A parkoló, hozzávetőlegesen két kilóméterre található a strandtól, tehát sétálni kell, amihez némi kondíció és kitartás nélkülözhetetlen. A strand infrastruktúrája még kezdetleges, így nem árt magunkkal vinni elegendő folyadékot és, aki teheti egy napernyőt is. Igaz, hogy lehet bérelni a parton is, de csak korlátozott számban van és az is arany áron.


kréta strand.2.kep


A part homokja arany és itt-ott rózsaszín színű. Ahogy körbe öleli a türkizkék lagúnát az leírhatatlan látvány. A legszebb panorámát a beachre a kocsival érkezők élvezhetik, hiszen a szikláról lefelé menet pont előttük terül el.

Elafonissi beach

Szintén világhírű ez a partszakasz is, hiszen nem sok olyan hely létezik a földön, ahol a föveny hófehér homokkal és rózsaszín koralltörmelékkel borított. Kréta, délnyugati csücskében található, a legtöbben autóval érkeznek erre a partszakaszra, hiszen azzal könnyen megközelíthető.


kréta strand.3.kep


Nevét a mellette elterülő kis szigetről kapta, ahova gyalogosan is át lehet sétálni, hiszen a strand vize rendkívül sekély, a legmélyebb pontja alig éri el az egy métert. Itt már remekül kiépített a strand, több beach-bár és napágy, valamint napernyő szolgálja az idelátogatók kényelmét.

Vai beach

Vai beach Kelet-Krétán található és ennek a régiónak talán a legnépszerűbb strandja. Európa legnagyobb természetes pálmaerdeje található itt, trópusi hangulatot kölcsönözve a helynek. Ezen a helyen forgatták a Bounty reklámot is, melytől egycsapásra igen népszerű lett .


kréta strand.4.kep


A 80-as években a helyi hippik lakták, majd a reklámnak köszönhető nagyobb forgalom miatt őket elküldték, a helyet lezárták, majd rendbe hozták. A ligetbe közel 5000 pálma található, melyek akár tizenöt méterre is megtudnak nőni.

Kalypso beach (Pirate’s Fjord beach)

Nyugat- Kréta déli részére kell utaznunk, hogy megcsodálhassuk ezt az aprócska, ám ámulatba ejtő strandot. Nevét az erre sokat megforduló kalózok után kapta. Igaz kalózok már nem, de búvárok annál szívesebben látogatják. Az ide érkezőknek kötelező magukkal hozniuk a snorkel felszerelésüket, hiszen rengeteg halraj látható. Akinek pedig igazán megtetszik ez a különleges partszakasz és hosszabb időt szeretne itt eltölteni, akár az előtte fekvő hotelbe szállást is tud foglalni.


kréta strand.5.kep


A fjord felett gyakran egy függőhíd is átível, hogy a túlpartra könnyen át lehessen sétálni, de akkor sem kell kétségbe esni, ha éppen nincs kihúzva, mivel a szálloda medencéje mellett vezet egy út át a túlpartra, vagy akár át is lehet úszni.

Preveli beach

Talán a legkülönlegesebb partszakasz Krétán, Preveli beach. Kalypsotól néhány kilóméterre fekszik csak, így akár egy napba belefér mind a kettő meglátogatása. Ez a strand magában hordozza a szikla strandok, a homokos partok, a pálmafás ligetek és a szurdokban kanyargó folyó szépségét, hiszen ez mind itt egy helyen megtalálható.


kréta strand.6.kep


  Nyugat-Kréta déli részén helyezkedik el és három féle képpen is meglehet közelíteni a strandot. A sziklák tetején egy parkoló található, ahonnan a lefelé vezető út egy kész fotós paradicsom. A parttól egy háromszáz méterre lévő parkoló is van, de azt az ösvényt, ami onnan a partra vezet, időközönként lezárják. A harmadik opció, a hajós kirándulás.


kréta strand.7.kep


   Mi a szikláról leereszkedést választottuk és nem bántuk meg. Leérve a pálmafák árnyékában meg lehet pihenni, illetve a beach-bárban mindenki talál a fogára valót. A folyó, mely összeköttetésben áll a tengerrel igen hűvös, viszont egy örök élmény a pálmaerdővel körbevett kanyonban a folyón felfelé sétálni. Bátran ajánlom még a fázósabbaknak is, mert az élmény kárpótol.

Voulisma beach

Kelet-Kréta északi részén, Agios Nikolaostól tizenhárom kilóméterre található. Megvallom őszintén nekem ez a strand tetszett a lejobban. Ilyen kék színű tengert ritkán volt szerencsém látni, így egyből szerelem lett.


kréta strand.8.kep


Könnyen megközelíthető, hiszen a főút mellett az autónkat leparkolva, egy rövid séta után már élvezhetjük is a hűs habokat.. Különleges mondák, vagy nagyobb érdekességek nem fűződnek ehhez a partszakaszhoz, inkább a szépségével hódít. Arra viszont minden ide utazó készüljön, hogy a napágy és ernyő bérlés igencsak zsebbe nyúlós.


kréta strand.9.kep


Matala beach

   Kréta déli partjainál található ez a különleges strand, melynek a története is különleges. A 60-as években hippik lakták a part mellett elterülő sziklafalat. Azok a sziklaüregek, ahol éltek most is megtekinthetőek.


kréta strand.10.kep 002


  A sziklaüregek, amik a strandon találhatóak, kb. kétezer évvel ezelőtt keletkezhettek. Feltehetőleg temetkezési helyként használhatták, majd néhány évszázaddal később emberek is lakták. Mint ahogy feljebb olvasható a 60-as években a hippik költöztek ide, amit a helyek nem néztek jó szemmel.


kréta strand.11.kep


Így az itteni lakosok megpróbálták őket távozásra bírni, kisebb-nagyobb sikerrel, végső megoldást az hozta, hogy védetté nyilvánították és körbe kerítették a sziklaüregeket. Viszont a hippi kultúra és életérzés nem múlt el nyomtalanul, így, aki idelátogat, egy kisebb időutazáson vesz részt. Matalán évente megrendezésre kerül egy zenei fesztivál is, amelyet az egyik legélvezetesebb nyári programnak tartanak a szigeten.


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.