Hirdetés


  A történészek általában egyetértenek abban, hogy a korcsolyázás  Európából származik. Egyes feltevések szerint  kb. 4 ezer évvel ezelőtt Finnországban vagy Svájcban használtak először korcsolyákat, melynek formája a későbbi évszázadokban folyamatosan fejlődött.

  Az elmúlt 100 év alpesi vagy észak-európai régészeti feltárásain már több arra utaló tárgyi bizonyítékot is találtak, melyek szerint az emberiség már jóval az időszámításunk előtt használt állati lábszárcsontokból készült kezdetleges korcsolyákat, hogy megkönnyítse helyváltoztatását a tavak-folyók jegén a téli időszakban. Az egyik legrégebbi ilyen lelet egy nagytestű állat átfúrt lábszárcsontjából készült alkalmatosság, kb. 3000 évvel ezelőtt használták és egy svájci tó mélyén találták meg.


kori

  Hendrick Avercamp Jeges mulatságok c. festménye (1608) Rijksmuseum Amsetrdem


   Ezeknek a korai európai korcsolyáknak  valójában még nem volt éle. Használóik  bőrszíjakkal rögzítették a lábukra és a segítségükkel tudtak a jégen csúszkálni, ez  a mai fogalmaink szerint még nem volt igazi korcsolyázás. A mostani sporteszközök fejlődése körülbelül a 14. század végén az ún. kis európai jégkorszak korában kezdődött Hollandiában. Ők már  lapos aljú vas korcsolyákat készítettek.  A találmányuk már lehetővé tette, hogy valóban siklani lehessen a jég felszínén. Ott alakult ki az a mozgási forma, hogy a korcsolyázók az egyik lábukkal elrugaszkodnak  és a másikkal siklani kezdenek.


 koripálya bécsben

Wien - Rathaus


  A ma is ismert modern korcsolyák feltalálója az amerikai Jackson Haines volt, aki 1865-ben kifejlesztette  azt a korcsolyatipust, amit csavarokkal a cipőkre lehetett rögzíteni. Ez a tipus már lehetővé tette, hogy a jégen előre és hátrafelé is lehessen csúszni, majd az 1870-től használt orr rezés modellle és bizonyos táncmozdulatokat és ugrásokat is kivitelezhettek a korcsolyázók.


koripálya ny

New York - Rockefeller Center


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.