Hirdetés

 

  Ha valaki változatos  kirándulási lehetőségekre, izgalmas látnivalókra és a magyar vidék rejtett kincseire kíváncsi, akkor Magyarország keleti kapuja Szabolcs-Szatmár-Bereg megye  felkeresése jó választás lesz, hisz ott mindezeket megtalálhatja.

  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagyon sok szép látnivalóval és programlahatőséggel várja az utazókat. A következőkben bemutatunk 5 bakancslistás úti célt, de a fürdési lehetőségekről sem felejtkeztünk el.  


1. Tiszadobi Andrássy-kastély

   A tiszadobon található Andrássy-kastély Magyarország egyedülálló anevezetessége. A romantikus stílusú kastély tervezőjét egy szájhagyomány szerint a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok ihlették.  1880 és 1885 között folyt az építkezésid. Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia első külügyminisztere megbízásából. Az építtető Andrássy család a kastély tervezőjét arra kérte, hogy jelenítse meg a magyar történelmi építészet jellegzetes elemeit is. Munkájára erősen hagyott  a vajdahunyadi vár stílusa. Számos híres kastély jellegzetes vonásait is megtalálni az épületben. A Vajdahunyad várán kívül még Törcsvár, a brassói Katalin bástya és az angliai Knole kastély elemei is megjelennek. Az első világháború után a feldühödött nép szinte az egész rezidenciát kifosztotta. Később állami kézbe került, így többek között katonai kórházként és gyermekotthonként is működött  benne. A kastély érdekessége, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, a 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablaka van. A mendemonda úgy tartja, hogy ez a 365 ablakszem már látta Erzsébet királynét is, ahogy a pompás angol-francia parkban a rózsalugasokat csodálta. A 2021 végén újra nyílt kiállítás az Andrássy családot és a kastély történetét mutatja be. A terekben történeti enteriőröket alakítottak ki. Felhasználták a fennmaradt eredeti berendezéseiket is. A kiállítás mellett ruhatár, kávézó, múzeumi bolt, rendezvénytér, valamint egy étterem is helyet kap az örökségi épületben.


szatmarcseke


2. Szatmárcseke

  Szatmárcseke  a Tiszahát észak-keleti részén a Felső-Tisza partján található település az ukrán-magyar határnál. A nevezetes községet minden égtáj felől folyóvízek veszik körül;  északról és nyugatról a Tisza felső folyása, keletről a Túr folyó, délen pedig az Öreg-Túr határolják.  Szatmárcsekét leginkább arról ismerjük, hogy 1815-től egészen az 1838. augusztus 24-én bekövetkezett haláláig ott élt Kölcsey Ferenc, aki Szatmárcsekén fejezte be a Himnusz szövegét 1823. január 22-én. Az egykori Kölcsey-kúria helyén lévő Művelődési Házban található a tiszteletére kialakított emlékszoba. A község másik fő nevezetessége az Európában is párját ritkító különleges református sírkert, ahol 1172 db nyugat felé tájolt, faragott tölgyfából készült, 0,5-2 méter magasságú, csónakra emlékeztető, ám egyesek szerint emberi arcokat formázó fejfa jelöli a sírokat. A felül elvékonyodó fejfák titkait számos magyar kutató próbálta már megfejteni, de eddig senki sem tudott megfelelő magyarázatot találni a keletkezésük relytélyeire.


 Tákosi mezitlábas notre dame

fotó: Sárdi A. Zoltán Utazási Élmények facebook csoport


3. A mezitlábas Notre Dame

    A beregi tájegység  egyik legszebb látnivalója a tákosi református templom, melynel  legősibb részeit 1766-ban építették fel. Az építése dátumát egy festett kazettán lehet olvasni: "ANNO 1766-BAN, DIE 30 JUNY" Ez a templom aFelső-Tisza vidékének egyik legszebb és legismertebb reformátustemploma. A magyarországi népi építészet egyik gyöngyszeme, amit a „mezítlábas Notre Dame”-ként említenek sok helyen. A helyiek fából és sárból építették fel, miután Mária-Terézia nem engedte meg a református vallásuaknak, hogy templomukat kőből és téglából építség meg. Közvetlenül a templom mellett található a 14 méter magas tölgyfából ácsolt zsindelytetős harangláb. Különlegesen szép a mennyezet 58 virágmotívumokkkal díszitatt fa kazettája valamint  a közéjük tett feliratos táblák a templomépítés történetével. Kuriózumnak számít az épület tájolása is, mert az ablakai kelettől déli irányban sorakoznak a falon, így a nap fénye körbejárja, a lemenő nap pedig  keresztülvilágítja az egész templomot. December 24-én  a fény pontosan az első sorban található magyar jelképet a turulmadarat világítja meg.


túristvándi vízimalom

fotó: Réczéné Bornemisza Ildikó Utazási Élmények facebook csoport


4. Túristvándi vízimalom

  A XX. századig nagyon sok helyen használtak vízimalmokat, de a technika fejlődése miatt a legtöbbet lebontották. Túristvándi Szatmár keleti részén található és az egyik legszebb fekvésű magyar falu a Túr folyó partján. A folyó kanyarogva öleli körbe a települést a gyönyörű  természeti értékekben bővelkedő erdős tájon. A településen található az egyik utolsó működöképes vízimalom, ami a 18. században épült. A fából épült vízimalmot az 50-es évek óta nem használják gabona örlésére, de működőképes ipartörténeti műemlékünk. A Túr folyóra épült több malomkerekű, fából épített és zsindellyekkel fedett malomépület egy malomtörténeti kiállítást rejt. Érdekessége, hogy  a malom működés közben is megtekinthető.


sostoi allatkert


 

5. A legek állatkertje Níregyházán

   Kevesen tudják, de a tölgyekkel benőtt Nyíregyházi Állatpark Magyarország legnépszerűbb vidéki látnivalója, ami  több ízben is elnyerte az Európa legjobb állatkertjének járó díjat. A 30 hektáros állatkert csaknem 5000 állatnak ad otthont. Érdekességei a Sarkvidéket, az Ausztráliát, a Parsztudvart és az Afrikát Bemutató Tarzan ösvény részlegek, de a Nyíregyházi Állatkert  fő attrakciója a  4000 négyzetméteres 3 szintes  Zöld Piramis, ahol a vendégek  egy kényelmes sétaúton vagy egy kalandos akadályokkal tarkított ösvényen is megismerhetik a különböző egzotikus élőlényeket.. A dzsungel függőhídján haladva komodói varánuszok,  egy borneói orangutáncsalád és páncélos rinocéroszok bukkannak fel. A két pupú teve, vöröspanda, maláj tigris és az igazi ritkaságnak számító hópárduc látványa teszi még izgalmasabbá a túrát. Egy  föld alatti 500.000 literes akváriumben cápák, ráják, korallok és egyéb színpompás óceáni halfajok várják a látogatókat. Az Ócenárium legkülönlegesebb élménye a homoki tigriscápa látványetetése.


+ 1   Fürdőhelyek, Strandok

 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is sok helyen lehet fürödni a Tiszában de több jó gyógyfürdőben is lehet élvezni a termálvíz nyújtotta örömöket.  A legkedveltebb tiszai strandok közül a széles fövenyű tivadari  és gergelyiugronyai  strand mellett a szép kilátást nyújtó Rakamazi Tutajos beach strandot érdemes felkeresni, ahonnét szép kilátás nyílik Tokajra. A melegvizes strandok közül érdemes felkeresni a nyírbátori Sárkány Wellness és Gyógyfürdőt, a nyíregyházi Aquarius Élményfürdőt és Parkfürdőt, a kisvárdai Aquacinemát, a tiszavasvári Strandfürdőt és a vásárosnaményi Szilva Termál- és Wellnessfürdőt is. 

 tisza tokajnál


 Utazási Tipp  
    Szállásakciók, gyors foglalás akár SZÉP kártyával is!


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.