Hirdetés

A Nyíregyházán élő mérnök, Dávid Mihály majdnem fél évszázada készít megbízható éves időjárás előrejelzéseket. A prognózisok az időjárást befolyásoló tényezők mellett a népi megfigyeléseket, valamint a bolygók és a Nap gravitációs hatásait is bevonják az előrejelzések kialakítása során. A Dávid-naptár elég nagy pontossággal találja el a következő év időjárását, persze ettől még mindenképp érdemes megnézni az utazásunk előtti napokban a meteorológiai jelentéseket.

 


Mi lesz a tavasszal?
A Dávid-naptár szerint áprilisban lassú melegedés köszönt be és kb. 15-18 Celsius fok körül fog mozogni a nappali átlaghőmérséklet. A hónap utolsó harmadában erős felmelegedés jön, napközben akár 27 Celsius fokot is mérhetünk. Április közepén és végén sok eső hullik majd, így akkor nem érdemes szabadnapokat kivenni. A május átlagos 20-23 Celsius fokos időt hoz, kissé hűvösebb éjszakákkal és az aranyat érő májusi eső is megérkezik, bár inkább csak a hónap elején számíthatunk rá.


erdekessegek david naptar tavasz


Mikor menjünk nyaralni nyáron?
Reméljük, hogy legkésőbb ekkorra fokozatosan feloldják a korlátozásokat és újra szabadon utazhatunk. Június eleje még csapadékos lesz, majd hirtelen köszönt be a nyár, de akkor annyira, hogy a hónap végén egyenesen kánikulára számíthatunk. Így ha igazi tengerparti nyaralásra vágynánk, de még megúsznánk a főszezon általános nyüzsgését, időzítsük ekkora nyaralásunkat. A július is kánikulát tartogat számunkra, amelyet azért néha meg-megzavar majd egy-egy zápor, sajnos akár hevesebb zivatar is. A hónap végén, akár 35-40 Celsius fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, így egész hónapban kiváló lehetőség nyílik a strandolásra, akár egy napos fürdések, akár többhetes nyaralások tekintetében. Augusztusban némileg enyhül majd a nagy meleg, de csak azért, hogy a hónap közepére ismét 35 Celsius fokig kússzon a hőmérséklet, így ezt az időszakot szintén érdemes utazásra kihasználni. A hónap első fele aszályosnak ígérkezik, de a prognózis szerint augusztus 20-án szép, napsütéses, meleg időre számíthatunk, így ide is érdemes egy pár napos utazást beilleszteni.


erdekessegek david naptar nyar

Hogy készüljünk az őszre?
Szeptember elején lecsökken a hőmérséklet, mérséklődik a forróság. Az előrejelzések szerint csapadékos hónap elé fogunk majd nézni, gyakoriak lesznek a gyors záporok. A hónap közepén lesz egy kis felmelegedés, a vénasszonyok nyarán akár 30 Celsius fokra is számíthatunk. A jó idő az előrejelzés szerint október elejéig tart, ekkor váratlanul lehűl az idő, amely jelenség a hónap közepén folytatódik majd, ugyanakkor még nem kell éjszakai fagyokra számítanunk. Október 20. napja környékén nagyobb esőkre is számítanunk kell, de mindezek mellett az időjárás roppant alkalmas lesz a városlátogatásokra. A november szokásos szomorkás időt ígér, napközben sem nagyon fogja elérni a hőmérséklet a 10 Celsius fokot. Az éjszakák már hideggé válnak, a hónap vége felé pedig keményebb fagyokra is számítanunk kell, akár az első hó is lehullhat már. Ha szeretnénk átélni az adventi időszakot, látogassunk el az adventi vásárokba!


erdekessegek david naptar osz

Mit várhatunk a téltől?
Itt csak a decemberről tudunk nyilatkozni. Talán már nem meglepetés, hogy valószínűleg jövőre is elmarad a fehér karácsony. A hónap első felében a tél kimutatja a foga fehérjét: röpködnek a mínuszok, napközben is 0 Celsius fok körül alakul majd a hőmérséklet. Ez az idő karácsonyig kitart majd, ekkor ugyanis ismét felmelegedés kezdődik, így szilveszterkor akár plusz 10 Celsius fok is lehet. Aki – ha lehet – idén nem sütés-főzéssel és készülődéssel ünnepelné a karácsonyt, annak jól jöhet egy pár napos wellness, és aki imád síelni, annak remek ajándék lehet egy pár napos sítúra egy osztrák/szlovén/szlovák hüttében. Aki viszont ódzkodik a hidegtől, az vegye egzotikusabb tájak felé az irányt!


erdekessegek david naptar tel

Készítette: Méhes Judit          Képek: Pixabay


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.