Hirdetés

SAJTÓKÖZLEMÉNY:
A Turisztikai Szektor Saját Érdekképviseletének második demonstrációjának alkalmával a Miniszterelnöki Kabinetiroda kijelölt munkatársai Dr. Gazdag László és Lődör Zoltán urak átvették a Turizmus megmentésére írt javaslatcsomagot (Főnix petíciót), melyben 8 napos határidőt jelöltünk meg, hogy érdemi tárgyalásba kezdhessünk.

Rogán Antal miniszter úr megbízásából dr. Guller Zoltán vezérigazgató úrral 2020.09.30-án került sor a személyes tárgyalásra! A turisztikai szektor képviseletében jelen volt Heindl Csaba, Nagy Ildikó és Szalai Edit.
A javaslatcsomag több pontját tudtuk ütköztetni, amiben egyetértés volt, ilyenek például:

1. A vagyoni biztosíték kérdése:
A legfontosabb az Utazásszervezők vagyoni biztosítékának a megoldása, hiszen a határideje október 31. Jelenlegi információk alapján a biztosítók nem adnak minden utazásszervezőnek ajánlatot, így a bankgarancia és a pénzletét jöhet szóba, amit viszont alig egy hónap alatt képtelenség megvalósítani. Ennek rendezésére meglátásunk szerint állami alapot, vagy kezességvállalást kell eszközölni az Utasok és a vállalkozások megsegítése miatt. Amennyiben az utazásszervezők nem tudják igazolni a vagyoni biztosíték valamely formáját az engedélyüket visszavonják és tevékenységük megszűnik. Ebben az esetben a még életben lévő biztosítások veszik át a teljesítés, visszafizetések helyét az Utasok felé, mely a teljes megrendelésállományra vonatkozik. A jövő évben felhasználható voucherek értékét is a biztosítónak kell visszafizetni. Erre a kérdéskörre az ígéretek szerint megoldást találnak, nagyon bízunk ennek sikerében.

2. Ígéretet kaptunk az áfa visszaigénylésének gyorsítása és korlátjának eltörlése kapcsán.

3. Buszos szektort érintőleg a közszolgáltatás felé nyitás:
Az autóbuszos vállalkozások fenttarthatósága jelen helyzetben a közszolgáltatásokban rejlik, melyre Uniós direktíva van, sőt már évekkel ezelőtt ki kellett volna részben vonni a monopolhelyzetű nagyvállalatokat. Szintén uniós mintára az iskolabusz szolgáltatásokat is magánkézbe lehet adni, mely szintén segítséget jelent.
4. Az MTÜ kijelölte számunkra a további egyeztetésre Farkas Dávid Urat, aki a válságkezelésért felelős. Bízunk a sikeres együttműködésbe.


 DEMONSTRÁCIÓ1


  Ezen túl kijelenthetjük, hogy szektorunk március óta olyan válsághelyzetbe került, amin ezek az intézkedések már sajnos nem segítenek érdemben, mert alapvetően is kellettek volna, bár némi könnyebbséget nyújtanak az esetben, ha életben tudnak maradni a vállalkozások. Tavasszal még elegek lettek volna kisebb, nem anyagi jellegű intézkedések, de szeptemberben a kormányunk által bevezetett újabb szigorú korlátozások értelmében már nagyobb anyagi segítségre szorulunk. EU-n belül ezek a szigorú korlátozások (határ zárak, teszt árak) példa nélküliek, ennek ellenére más országokban (EU-n belül és kívül) a Kkv-k már részesültek vissza nem térítendő támogatásokban és külön programokat dolgoztak ki (pl a SURE program), mivel a szektor gazdasági jelentősége jóval nagyobb és jóval nagyobb összegekkel járul hozzá a közöshöz, mint amennyi támogatás most kellene. Az EU irányelvek alapján a fertőzöttség mértékét kellene figyelembe venni a határkorlátozások, zárak esetében.
A Magyar Turisztikai Ügynökség az egyszeri vissza nem térítendő támogatást nem részesítette előnyben a megbeszélés napján, mivel nem látták a járvány végét és a turizmus újraindításának időpontját. A Miniszterelnök Úr viszont a 2020.10.03-ai sajtótájékoztatója alapján behatárolta, hogy 2021 első félévében nem várható a nemzetközi piac megnyitása, valamit a turizmus újraindítása. Ahhoz képest, hogy a turizmus az ország bevételének igen jelentős részét alkotja, a vissza nem térítendő támogatás mértéke erre az átvészelendő időszakra csak töredéke lenne, így szükség lenne rá. Ebben az EU is partner és rengeteg EU-s és EU-n kívüli országnak megindították a támogatásokat, ebben az EU is partner, hiszen 16 EU-s tagállam mintegy 87,4 milliárdnyi Eurot kapott idáig és több EU-n kívüli országnak megindították a támogatásokat. Viszont aggodalomra ad okot, hogy Magyarország irányából nem találtunk segítségkérési törekvést az EU felé.

dEMONSTRÁCIÓ3

 


A Miniszterelnök Úr bejelentése alapján a jövő év elején sem számíthatunk nemzetközi turizmusra, és amennyiben a korlátozásokat fent akarják tartani, ez eseteben minimum lenne az irodák és buszos vállalkozások oly módon való segítése, hogy a belföldi programok esetén a más országokhoz képest irreális mértékű 27%-os áfát lecsökkentik és biztosítják a legálisan tevékenységet végző és jelenleg is adófizető utazási irodáknak a belföldi vagyoni biztosítékot ingyenesen, hogy tudjanak belföldi utakat szervezni. Ez a jelenlegi szabályozás irreálisan magas árat generál a belföldi utaknak a külföldhöz képest és csak a fekete utazásszervezést segíti elő, amiből adóbevétel nem keletkezik.

  Egységes álláspontunk továbbá, hogy a szakma bevonása nélkül, nem lehet meghozni olyan döntéseket egyik napról a másira, mely kihat és veszélyezteti az utazóközönség befizetett részvételi díjait és a vállalkozások fennmaradását, valamint a munkahelyeket. Tehát kérjük a szakma bevonását az érdemi döntésekbe a későbbiekben.

  Amennyiben nem kapunk érdemi segítséget, az egész ország gazdaságára és lakosságára nézve beláthatatlan következménye lesz!

  Jelenleg várjuk az írásos hivatalos választ a felvetett kérdésekre, de amennyiben nem lesz érdemi segítség, abban az esetben kénytelenek vagyunk határozottabb lépéseket tenni.          (2020.10.05)


 DEMONSTRÁCIÓ2

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.