Hirdetés

A hazai GDP több, mint 10%-át adó turizmusban érdekelt dolgozók és cégek szeptember 11-én tüntetést szerveznek a budapesti Hősök terén, hogy felhívják a figyelmet tarthatatlan helyzetükre 

  A hazai GDP több, mint 10%-át adó turizmusban érdekelt dolgozók és cégek szeptember 11-én tüntetést szerveznek a budapesti Hősök terén, hogy felhívják a figyelmet tarthatatlan helyzetükre.  Világszinten is óriási gazdasági károkat okozott a corona vírus  járvány elterjedése. A járvány negatív hatásait mutató számok mindenütt drámainak mondhatók:  Millió számra szűntek meg  a turisztikából élő cégek és kerültek utcára az idegebforgalmi bevételekből élő dolgozók az egyik oldalon, míg a másik oldalon rengetegen voltak kénytelenek lemondani az előre eltervezett éves nyaralásukról.


athen top 5 header


  Nincs ez másképpen Magyarországon sem, hiszen a turizmusból élő cégeknek mindössze két hónapjuk, a július és augusztus maradt arra, hogy némi árbevételt érjenek el. A kiutaztatásban az előző évhez képest nagyjából 90%-os a visszaesés mértéke, ami a beutazás terén még ennél is jobban visszaesett és  az arány az őszi időszakban biztosan tovább romlik majd. Az ágazat dolgozóinak nagy része bajba került, hiszen március óta alig van érdemi bevételük, a pénzügyi tartalékaik és a türelmük is elfogyóban van már. Nem tehetnek a kialakult helyzetükről, nagyon sokan vannak és úgy gondolják, hogy megérdemlik a kormányzati segítséget,  Ha  jól belegondolunk életünk rengeteg szép pillanatát köszönhetjük a turizmusban dolgozóknak.


hevizi gyogyfurdo header


Háromszor  is ráléptek a fékpedálra

  A március 11.-i határzár után nagyon sok volt  a lemondás és az  átfoglalás az irodáknál, majd  a június 15.-i nyitás után kicsit fellendült a forgalom. Július 15.-én jött az újabb visszafojtás, amikor az országokat  3 színkód szerinti csoportba sorolták a covid helyzetük alapján, ez a lépés is jócskán visszavetette az utazók hangulatát. Mire az utazók ezt a rendszert elfogadták és beindultak az őszi-téli foglalások, a kormány szeptember 1-től kihirdette a szinte teljes tiltást, ami végképp reménytelen helyzetbe sodorta a legtöbb céget. Egyedül a vidéki szálláshelyeken sikerült valamennyire  stabilizálni a helyzetet. 


antalya legjobb strandok header


  A kialakult probléma komplexitását nagyon jól érzékelteti, ha felsoroljuk, hogy hányféle terület képviselőit hozták nagyon nehéz helyzetbe a védekezéssel együtt járó korlátozások: idegenvezetők, utazásszervezők és értékesítők, szállodai és éttermi dolgozók, buszos és légitársaságok, taxisok, rendezvényszervezők, hajótársaságok, múzeumi dolgozók, bérautós cégek, jegyirodák, airbnb szállásadók, gyógyturizmusban dolgozók..... valamint az őket kiszolgáló teljes szolgáltatói lánc a mosodáktól kezdve az informatikai  és élelmiszer cégeken át  egészen a szuvenír boltokig. Egyes becslések szerint  kb.400 ezer munkavállalóról és családjukról van szó, akik akár véglegesen is elveszíthetik a megélhetésüket.


visegrad header

KAMPÓ + SATU:

Az ismételt határzár ellenére talán még menthető a helyzet, hiszen eddig alig voltak csődök. A cégek visszafogták kiadásaikat. Sokan egyszerűen bezártak vagy hibernálják a működésüket, míg mások a munkahelyeket megmentve  a tartalékaikat felhasználva próbálnak túlélni. Visszafizették a korábban lefoglalt utazásokat, fedezik a rezsiköltségeiket és a dolgozóik bérét, miközben igyekeztek  megfelelni a sokszor ellentmondásos jogszabályoknak is. 

Mit kérnek a turizmusban dolgozók a kormánytól?

A végső elkeseredésükben utcára vonulók a munkahelyeik megtartásáért és a családjuk megélhetéséért demonstrálnak. Főbb kéréseik pontokba szedve a következők:

  • -a járulékmentesség és a bértámogatás meghosszabbítása,
  • -a vagyoni biztosítékra vonatkozó szabályozás módosítása,
  • -kamatmentes hitelkonstrukció és egyszeri támogatás biztosítása,
  • -a fordított áfa bevezetésének elhalasztása 2022. január 1-ig,
  • -a helyi iparűzési adóra vonatkozó jogszabály módosítása,
  • -a SZÉP-kártya-rendelet módosítása,
  • -több EU-országhoz hasonlóan a voucher kötelező érvényű elfogadtatása az utasokkal.

  A politiamentes és békés demonstráció szervezői nagyon remélik, hogy  kéréseiket nyomatékosítani tudják a szeptember 11.-i demonstrációval. Szeretnék, ha végre eredményre vezetne  a régóta hasztalanul kezdeményezett párbeszéd a döntéshozók és a turizmus különböző szereplői között.  


   FELHÍVÁS:   A szervezők 2020 szeptember 11-én 16 órakor várják a támogatókat Budapesten a Hősök terén.

A  külföldi mintákat követve azt kérik, hogy ha lehet, hozzanak magukkal egy bőröndöt is.  A demonstrációt kb. 1,5 órásra

tervezik, utána a résztvevők buszokkal és autókkal járják végig Budapest főbb látványosságait.


Hősök tere


. 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.