Hirdetés

Ismerjék meg a brazil szellemváros, Fordlandia bámulatos és egyben furcsa történetét.

 

1920-tól számos cég próbált kihasítani egy-egy szeletet magának az autógyártás egyre nagyobbodó tortájából, és hát ez alól a Henry Ford Ford Motor Company sem volt kivétel. Az autógyártás előretörésével párhuzamosan viszont az ipar nyersanyagigénye is megnőtt, és szükség volt akkoriban az autók külső kerekeinek borításáért felelős nyersgumira. Ezt abban az időben a Dél-Ázsiában található kaucsukfákból nyerték ki.Fordék viszont szerették volna olcsóbbá tenni a nyersgumi importálását, ezért egy egyszerűbb megoldáshoz folyamodtak: megvették egy 10 ezer négyzetkilométeres területet az Amazonas-medencében, és engedélyt kértek (az akkor még riói) brazil kormánytól, hogy legyenek olyan kedvesek, és adjanak nekik engedélyt az ültetvény létrehozásához. Mivel a Brazil kormány zöld utat adott, az ültetvény köré egy kisebb várost is fel akartak húzni. Ennek a cég egyik leányvállalata, a Companhia Ford Industrial do Brasil 1928-ban hozzá is látott.A város Fordlandia névre lett keresztelve, és egy tipikus amerikai város mintájára építették meg: az ipari övezet körbeölelte a kaucsukfeldolgozót és a folyami kikötőt, de volt a városnak kórháza és az oly elengedhetetlen külvárosi kerülete is. 1930-ban a brazil munkások fellázadtak munkaadóik ellen az embertelen körülmények miatt, és a rend csak napokkal később, a brazil hadsereg hathatós közbenjárásával állt csak helyre.


fordlandia 01

képek forrása: Mauro Vieira - google maps


Majd jött az igazi fekete leves: kiderült, hogy a terület talaja nem megfelelő a kaucsukfa termesztéséhez, ezért 1934-ben született meg az az elhatározás, hogy jobb lenne hagyni az egészet. De a projektről nem mondtak le Fordék, inkább újrakezdték azt 15 kilométerrel odébb. Az így megszületett település a Belterra nevet kapta, és ma is létezik, a maga 16 ezer lakosával.

 

1945-ben jött az újabb csapás, ugyanis a szintetikus kaucsuk feltalálásával már maga az Egyesült Államok is az alapanyag beszerzésének forrása volt, ezért az egész ültetvény leállt. A brazil kormány 20 millió dollárért vásárolta vissza Fordlandia területét, és mai lélekszáma úgy 2 ezer fő lehet.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.