Hirdetés

 Katar egykor a gyöngyhalászok egyszerű kis országa volt, ami  gazdag olaj és földgáz lelőhelyeinek köszönhetően valószínűtlenül meggazdagodott. Ha valaki most ellátogat Katarba, érezni fogja ezt a kettősséget, ami egyfelől az ultramodern valóság világa másfelől pedig a hagyományos életformák között van.  Cikkünkben bemutatjuk az ország legfontosabb látnivalóit és egy áttekintést adunk Katar legfontosabb beutazási és egyéb szabályairól.

   A sokemeletes felhőkarcolók sziluettjei és a Suk Wakif óvárosi bazár is olyan hely Katarban, ami semmihez sem hasonlítható módon mutatja meg az utazóknak a mai Katar világát. A dohai kikötő közelében finom helyi ételek illatait lehet érezni a kanyargós utcákon sétálva, miközben a különféle boltok kavalkádja vonzza magához a turistákat és a helyieket  egyaránt.


katar meleg


 Nem volt ez mindig így.  Katarban sokáig a gyöngyhalászat volt a  fő megélhetési forrás. Az első olajlelőhelyet csak 1939-ben fedezték fel, ami hamarosan gyors  fellendülést hozott, később a hatalmas földgázmezők is jelentős mértékben hozzájárultak  az emírség  jelenlegi jólétéhez. A szénhidrogének kereskedelme mellett  az a több millió dél-ázsiai vendégmunkás is aktívan részt vett a kis Öböl-állam  gyors felemelkedésében, akik a hétköznapokban mindenütt jelen vannak. Találkozhatunk velük az építőiparban, a taxikban, az üzletekben, a szállodai szolgáltatások során és az éttermekben is. A regnáló  abszolút monarchia lakosai közül csak körülbelül minden tizedik fő rendelkezik katari állampolgársággal. Az katari emirátust gyakran kritizálják  külföldön a kizsákmányolás és az emberi jogok szisztematikus megsértései miatt, válaszul a vádakra bizonyos reformokat vezettek be.

doha 02


  Katarban novembertől kellemesebb a klíma ezért is rendezik ilyen szokatlan időpontban meg a foci vb-t.  A helyiek viszont még nyáron sem aggódnak a magas rezsiszámlák miatt. Bár a katariak  számára nem újdonság a 40 fok feletti hőmérséklet, az arab világ számos országához hasonló módon Katarban is szinte mindenhol mobil klímaberendezésekbe ütközik az ember, amiket éttermekben és kávézókban helyeznek el az asztalok mellett. Az épületekben és a gépjárművekben is így biztosítják a hűvös levegőt, sőt még hűtött utcájuk is van. Nagyon  oda kell figyelni az utazásunk során, nehogy megfázzunk a túlzott hűtés miatt. Több helyen lehet jókat sétálni ilyen például a bazár  vagy a tengerpart menti kikötői sétányok, egyéb helyeken gyakran hiába keresnénk járdákat, ugyanis a nagyobb távolságokat taxikkal vagy metróval teszik meg, amit mindenképpen érdemes  kipróbálni, mert a futurisztikusan kialakított megállók a tudományos-fantasztikus filmek világát hozzák elénk.


 katar foci vb2


 Mindenki tudta, hogy nem hétköznapi feladatra vállakozik Katar, amikor 12 évvel ezelőtt elnyerték a foci vb megrendezésének jogát. Szinte azonnal hozzákezdtek a hatalmas fejlesztésekhez és még hetekkel a rendezvény előtt is sok helyen folytak a befejező munkálatok. Azt már az érkezéskor a repülőtéren is lehet látni, hogy a Katar uralkodó családja nagy dolgokban gondolkodik, ha fejlesztésekről és építkezésről van szó. Ez régóta így van, nem csak a világbajnokságnak köszönhető. Az ambíciózus épületeken jól látható, hogy a jövő városát építik fel. Sok helyen szakítottak a tradicionális arab építészeti stílussal. Ha valakit érdekelnek az európai/amerikai stílusú épületek, mindenképpen menjen el Doha  északi részén, a mesterségesen kialakított The Pearl ("The Pearl") szigetre. Ott a különféle méretű jachtok mellett szrakozó helyek, bárok, villák és luxus toronyházak épültek, amiket elsősorban a magas jövedelműeknek terveztek. Szintén érdemes megnézni a modern tervezésű múzeumaikat a kihagyhatatlan Nemzeti Múzeumot vagy az Iszlám Művészeti Múzeumot, .


foci stadionok katar


  A katari foci vb rendezői 8 ultramodern és egyedi stadionot hoztak létre a sportesemény alkalmából. Sokak szerint ez lesz a legdrágább és legtöbb emberéletet követelő sportrendezvény, ugyanis a munkák során 1200 ázsiai építőmunkás vesztette életét az emberjogi szervezetek szerint. A nyolcból hét stadion 32 kilométeres körzeten belül található, a 60 ezres al-Bajt stadion pedig Dohától északra épült fel. A legnagyobb, 80 ezres Luszail stadionban 10 vb-meccset fognak lebonyolítani. Érdekessége, hogy napelemekkel biztosítják a hűtését és később a felére vissza is bontják majd és részben más funkciókat is ellát majd.


katar foci vb2

 A 2022 november 20-án kezdődő katari futball világbajnokság vendégei a hagyományos szálláshelyek mellett ideiglenesen telepített olcsóbb, konténer szállókban is lakhatnak, Számukra a sportesemény mellett rengeteg egyéb programot is megszerveztek a katari vendéglátók. A vendégeknek ismerniük és tisztelniük kell azonban az iszlám kultúrát. Ilyen szabály például, hogy  Katarban csak külön engedéllyel rendelkező helyen árusítanak alkoholos italokat, az élelmiszerboltokban nem lehet megvásárolni.  A szeszes italokat nagy valószínűséggel valamelyik négy- vagy ötcsillagos szállodában vehetik meg ,  de ott sem mindenhol.  Katar egy konzervatív ország, ami magában foglalja az öltözködési szabályokat is. Alapvetően zártabb ruhákat kell viselni főleg a nyilvános helyeken és a  nyilvánosság előtt is rendkívül visszafogottan kell viselkednünk, amikor a gyengédségől, vagy szerelemről van szó. Az Amnesty International állásfoglalása alapján Katarban a nők, a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok (LMBTQI) „továbbra is diszkriminációt szenvednek el  a törvénykezésben, valamint a mindennapi életben. Ennek ugyan ellentmond, hogy a labdarúgó világszövetség a FIFA valamint  a katari emír is többször  kihangsúlyozta, hogy minden szurkolót szívesen látnak a világbajnokságon a szexuális irányultságától függetlenül. Fontos tudni, azt is hogy Katarban az öltözködési szabályok, mint például a nők kötelező fejkendő viselése, nem vonatkoznak a külföldiekre.


doha 03


  A katari Világbajnokság november 20-án kezdődik el és december 18-án lesz a döntő.  A vendégek útlevele legalább hat hónapig érvényes kell, hogy legyen  a katari utazáshoz. Érkezéskor a reptéren általában ingyenes vízummentességet kapnak az utazók, ami  90 napos tartózkodást tesz lehetővé a számukra. A VB időszakában  november 1-től december 23-ig viszont kizárólag  az ún. Hayya kártyával lehet belépni Katarba. Ezekre a „szurkolói azonosító kártyákra”,  a szervezők szerint, kizárólagosan a vb-meccsjegyek birtokosai regisztrálhatnak. A jegytulajdonosok ezután további három személyt is  megnevezhetnek, akik jegy nélkül is megkapják ezt a Hayya kártyát, ezután beléphetnKatarba). A szokásos ingyenes belépéssel szemben a vb-re utazó 12 év felettieknek  kb. 140 euró (500 katari riál) díjat kell fizetni a Hayya kártyáért. A kártyával ingyenesen lehet használni a tömegközlekedést egész Katarban. November elejétől a Covid  elleni védőoltás igazolása már nem szükséges. 

 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.