Hirdetés

 Habár a köztudatban csupán a hagymás városként fémjelzett névvel él, én úgy vélem érdemes ide kirándulást tenni.

Makót hagymáján kívül Makovecz Imre építész mester alkotásai tették ismertté.

Mikor meséltem, hogy a hétvégén Makóra utazom, mindenki csak annyit kérdezett: Miért 'tán elfogyott a hagymád ? A városban gyalogszerrel közlekedve van a legjobb esélyünk a híresen szép épületeket megpillantani. Makovecz organikus építészeti stílusa engem Gaudira emlékeztetett és lenyűgözött.

Bontsuk le a rétegeket s nézzük meg miért is éri meg ideutazni:

  Makó fő látnivalója, a Hagymatikum Fürdő. A makói hagyma hungarikumnak számít, én ezt a szójátékot vélem felfedezni a nevében.  A komplexum a Fürdők Fürdője címet tudhatja magáénak. Amint belépünk a medence térbe, meg is értjük miért. Fehér levél és virág motívumok szövik be a teret, melyek kiemelik a víz türkiz színét. Szakrális templom hangulatát idézi meg. Itt megpihen a lélek is. Igazi kikapcsolódás, különlegesen szép környezetben.


Hagymatikum Fürdőx


  Hagymaház, a helyi kulturális központ. Az épület az újjászületés szimbóluma, üveges tornyai a kinyíló növényt ábrázolják.

Az ott dolgozó hölgy volt olyan kedves s körbevezetett bennünket a színház teremben. Még szerencse, hogy maszk fedte az ajkaim mert igen csak szétnyíltak a látványtól. A faszerkezete az emberi bordarendszert hivatott illusztrálni. Minden Makovecz épületbe külön tervezik a bútorokat is. Így lesz teljes összhangban az épület s berendezése. 


Hagymaház Színház teremx


  A József Attila könyvtárat idén adták át s szeretettel fogadják a látogatókat. A kötelező lázmérés után körbevezettek bennünket. Még a maszkon keresztül is éreztem a papíron nyomot hagyó festék illatát. A könyvtár a kornak megfelelő modernitás mellett megőrizte klasszikus formáját. Felső szintjére érve léptünk be Makovecz világába. Az épület időszaki kiállításoknak, jóga órának, tanfolyamoknak s kutató munkálatoknak is otthont ad. A gyermek könyvtár rész igazi mesebirodalom, babzsákokkal, galériás olvasó kuckóval. Utazási Tipp  
    A legjobb szállásakciók akár SZÉP kártyával is!


Megkerestük a Ford Falat. (Vásárhelyi- Deák Ferenc sarok) Galamb József makói születésű főkonstruktőr munkásságának állít emléket. Egykor itt működött a Ford lerakat. Galamb úr eredeti gépkocsiját a helyi múzeumban láthatjuk. A József Attila Múzeum komoly helytörténeti értékekkel s időszaki kiállítással rendelkezik. Mivel a városban szálltunk meg ingyenesen tehettük látogatást ide. A skanzent járva belecseppentünk a hagymatermesztés világába, korhűen berendezett paraszti s polgári otthonokba.


Skanzen Szántalpas Gabonáskasx

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.