A Balaton északi partján számos egykori vár magasodik, a leghíresebb köztük talán éppen a szigligeti magaslatra épült vár.

  A Balaton egyik legjobb üdülőhelye Szigliget. Autóval a 71-es főúton át, Tapolca felől megközelíthető Veszprém megyei falu a Badacsony és Keszthely közötti félszigeten terül el. Vasút által a Székesfehérvár-Tapolca, valamint a Badacsonytördemic-Szigliget vonalon érhető el, de a nyári időszakban hajójárat is közlekedik errefelé Keszthely és Badacsonytomaj irányából.  Utazási Tipp  
    Pénztárcabarát balatoni szálláshelyek akár SZÉP kártyával is!

 Szigliget1Szigliget vára:

A régészeti bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy már a kőkorszakban is lakott volt ez a térség, de kerültek elő leletek a bronzkorból, de a kelta és az avar korból is. A település első virágkorát a 12. században élte, ebből az időből szintén számos épület maradt fenn az utókorra, mint pl. az Avasi-templomrom.

A falu legfőbb látványossága a 239 m magas ormon épült vár, amelynek központi elemeit, a palotaszárnyat és a kőfalakat a pannonhalmi bencések építettek még anno a 13. század során, majd később IV. Béla királynak tetszett meg az épület, aki megvásárolta és kibővítette a kastélyt. A török időkben az osztrák végvárrendszer részévé vált, ekkor falait megerősítették. Leghíresebb várkapitánya Magyar Bálint volt.


  szigligeti var


Az 1600-as évektől már, mint elavult várként hivatkoztak rá a kor krónikásai, azonban valójában egy villámcsapás adta meg az építmény számára a kegyelemdöfést: az itt tárolt puskapor berobbant és a vár leégett, amelyet a vár birtokosa, a Lengyel família már nem állíttatott helyre többé. Helyreállítása 2017-ben kezdődött el és idén fejezték be. A várból pazar panoráma nyílik a Balaton felé, de érdemes a különféle rendezvényeken, és kiállításokon is részt venni (barokk konyha, fegyver kiállítás, várkápolna). A felnőtt belépő 1000 HUF/fő, a gyermek: 500 HUF/fő.

 

Szigliget strandja:

Szigliget fizetős strandja kifejezetten családbarát helynek számít. Bár főszezonban macerás a parkolás, de megéri megnézni és kipróbálni. Az árnyékos fák alatt lehet pihenni vagy napozni a szép gyepen. A gyerekeknek kiépítettek egy kis homokos öblöt is, de van a strandon ugrálóvár játszótér büfék és üzletek is.


Szigliget strand1

 


Látnivalók Szigligeten:
- Avasi-templomrom
- Szentháromság-kápolna a Rókarántó-hegyen
- Szigligeti vár és a köréje épült Ófalu a nádfedeles háztetőivel
- Szigligeti strand

 

Kirándulások és programok Szigliget környékén:

- Keszthely – kastély-együttes
- Badacsonytomaj – borkóstolás
- Tapolca – tavas barlang

- Káli Medence

- Hévíz

- Tihanyi-félsziget