A róla elnevezett medence kellős közepén fekvő, bazalthegyek által körülölelt Tapolca Magyarország egyik legkülönlegesebb, mediterrán hangulatú üdülőhelye

  A város autóval és busszal a 77-es főúton, Veszprém - Lesencetomaj útszakaszon, vagy pedig vasúttal Balatonszentgyörgy és Székesfehérvár felől közelíthető meg. Akárcsak a Balaton egyéb vidékei, ez a táj is már ősidők óta lakott, erre bizonyíték egy újkőkori ház maradványa, illetve egy vaskori temető is. A város első felvirágzását akkor élte, amikor 1347-ben Nagy Lajos király a némaságot tett karthauzi rendnek ajándékozta a területet és azok továbbfejlesztették birtokukat, rendházuk köré pedig védőfalakat emeltek. A virágkornak a török hódítással szakadt vége, majd később a végvárakkal együtt a védelmi rendszer részévé vált. A 19. század második felében új lendületet kapott a település fejlődése, amelyet az 1960-as években itt megnyitott bauxitbánya tovább gyorsított.


Tapolca2


Tavak és barlangok:

  A maga 3280 méterével Magyarország 4. legnagyobb barlangrendszerét tárták itt fel a szakemberek. Az 1903-ban felfedezett, majd 1912-ben megnyitott barlangban a víz és a mészkő az úr: egy részében lehetőség nyílik a csónakázásra is, egy csónakban általában három fő fér el kényelmesen. A vízmélység váltakozó: 40 cm és 3 méter között váltakozik. A barlangban 20 fok körüli a hőmérséklet, a relatív páratartalom pedig 90 %-os. 2015-ben nyílt meg a látogatók előtt a 10 teremből álló látogatóközpont. 


Tapolca Barlang


Tapolca egyéb nevezetességei:

  • Városi Múzeum – helyi népművészetet és a bauxit gyártást mutatja be
  • Katolikus templom
  • Protestáns templom
  • Romkert – karthauzi rendház romjai
  • Malom-tó – vízimalom és egy tó teli koi pontyokkal

     Több, mint 2.200.000 szálláshely!

    Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.