Hasznos tippek és jó tanácsok a hatalmas amerikai metropolisz, New York felfedezéséhez.

 

Egy utazás a nagy almának is nevezett New Yorkba garantáltan különleges élményeket tartogat még a sokat látott, tapasztalt utazóknak is. Érdemes jó előre jól felkészülni az utazásra, hiszen az USA legnagyobb metropoliszába érkezve sok időt tudunk megspórolni, így több lehetőségünk jut a város megismerésére, ahol hihetetlen élmények várnak ránk az utcák dzsungelében. Szinte minden háztömb újabb és újabb látnivalót rejteget, és biztosan nem ok nélkül való az sem, ahogyan a filmek és világslágerek százai dicsérik szenvedélyes szeretettel a nagy alma (Big Apple) városát.


new york tippek 01
Útlevél, vízum:

 

A New Yorkba utazóknak a hazautazástól számított min. további 6 hónapig érvényes útlevélre van szükségük, valamint egy engedélyre is melyet az ESTA online rendszerén lehet igényelni és max. 3 hónapos tartózkodást engedélyez az utazóknak. Az ESTA engedély jelenleg 53 Euróba kerül, 2 évre szól és többszöri belépésre is jogosít. Ügyintézése elektromos úton történik, a díjat pedig hitelkártyával vagy Paypal lehet fizetni. Repülőjegy és szállásfoglalás előtt mindenképpen javasolt az ESTA engedély intézése, ha valaki nem szeretne bajlódni az ügyintézéssel, érdemes utazási szakemberek segítségét kérni. Azon államok polgárainak, akik nem tartoznak az USA vízum mentességi programhoz, saját országukban kell intézniük a vízumot.


 Utazási Tipp  
    USA utazások, akciók

Utazás New Yorkba:

 

Ha New Yorkba szeretne utazni valaki, hosszú menetidőre és általában egy európai átszállásra kell felkészülnie. Az utazás időtartama legalább 10-12 óra lesz, de az időeltolódás miatt ( 6 órával kevesebb az idő, mint Budapesten ) az első napunk hosszabb, a hazautazásé pedig rövidebb lesz mint 24 óra. Oda kell figyelni a repülőjegy foglalásakor a légitársaságok poggyász szabályaira, és az esetleges lemondási és módosítási költségekre is.

 

FONTOS: Az USA-ba utazóknak tilos bőröndjeiket normál lakattal lezárni, erre a célra az ún. TSA lakatokat engedélyezik, melyhez a hatóságok is hozzá tudnak férni. Útközben a reptéren szigorú biztonsági vizsgálatokon esnek át az utazók. Az országba érkezés után először egy online rendszer segítségével teszik fel a biztonsági kérdéseket, majd néhány további kérdés után lehet belépni az országba. (A biztonsági személyzettel semmiképpen sem érdemes viccelődni, könnyen ráfázhatunk egy-egy poénra)


new york tippek 02


Reptéri transzferek, Hogyan juthatunk a városba?

 

A sokféle lehetőség közül nehéz választani. A válasz függhet az utazók és csomagjaik számától és a napszaktól is. Általánosságban azonban elmondható, hogy taxival drágábban (50-60 USD, tömegközlekedéssel vagy expressz buszokkal olcsóbban, fejenként 8-15 USD költséggel számolhatunk, előfoglalással kedvezményt biztosítanak A menteidő többnyire 1-1,5 órát vesz igénybe, de ez napszaktól is függhet.

 

 

Időjárás, klíma:

 

New Yorkba egész évben érdemes valamiért elutazni. A nyári hónapok gyakran túl forrók a városnézéshez, télen pedig sokszor nagyon hideg és szeles az időjárás. Eshet a hó és az eső is, de a karácsonyi időszakra mégis nagyon sokan kíváncsiak. Minden évszaknak megvan a maga különleges varázsa ami egy városlátogatást feledhetetlenné tehet New Yorkban. A legtöbben mégis a tavaszi és az őszi hónapokat szokták ajánlani, a legkevésbé pedig a januári-februári időszak javasolt az utazásra.


 Utazási Tipp  
    USA utazások, akciók

New York pass


Ha turistaként sok New-Yorki látnivalóval szeretnénk megismerkedni, érdemes lesz New York Pass-t vásárolni, mely sok városnéző buszhoz és túrához, sok fontos múzeumhoz és látnivalóhoz biztosít soron kívüli és térítés mentes belépést. A városkártya vásárlásáról és használatáról érdemes a szálláshely recepcióján érdeklődni.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.