Hirdetés

Ha az Isztriai- félszigetre utazunk nagy kár lenne, ha kihagynánk a térség egyetlen nemzeti parkjának felfedezését, a Brijuni Nemzeti Parkot. A meseszép szigetcsoport valóban különleges hely!

 Ha az Isztriai- félszigetre utazunk nagy kár lenne, ha kihagynánk a térség egyetlen nemzeti parkjának felfedezését, a Brijuni Nemzeti Parkot. A meseszép szigetcsoport valóban különleges hely! Nemcsak nagyszerű történelmi, hanem természeti értékei is kiemelkedőek. A nyugalom és a kikapcsolódás mellett a strandok, az ott élő vad- és háziállatok, a gazdag építészeti és kulturális örökségek is jelentősek. A Brijuni-szigetek az Isztriai-félsziget déli részén, a Pula-kikötő bejáratától északra találhatóak.

Aktuális tippek Pulába utazóknak  A 14 szigetből álló szigetcsoport alkotja az 1983-ban alapított Brijuni Nemzeti Parkot. A park teljes területe 3995,00 hektár, ebből 2651,70 hektár tenger, míg a szigetek területe 743,30 hektár. Az összes szigeti partszakasz hossza 46,82 km, míg a tengeri határ 22,93 km. A nemzeti park meglátogatásához hajóra kell szállni Fažanban. Jegyet a helyi irodában lehet venni, de online jegyvásárlásra is van lehetőség.  A 14 sziget és szikla közül a legnagyobb a Veliki és Mali Brijuni. Itt nincs autós forgalom, elektromos járművekkel, turisztikai vonattal, kerékpárral vagy gyalog közlekedhetünk. Bármelyiket is választja, nem fogja megbánni, mert mindegyiknek megvan a maga varázsa.  Utazási Tipp  
    A legjobb isztriai ajánlatok olcsótól a luxusig minden ami megériBrijuni map1
A szigetek történelme 
Nem csoda, hogy amint valaki ide megérkezik úgy érzi, mintha egy másik dimenzióba és hangulatba érne. A béke, a nyugalom azonnal érezhető, még akkor is, ha nagyobb látogatói csoporttal érkezne. Ez egy olyan hely, amit a történelem folyamán számos ismert személyiség és hétköznapi ember látogatott meg. Brijunit a neolitikum óta lakják, és a rómaiak voltak az elsők, akik felfedezték az itteni élet előnyeit. Villákat építettek v, amelyek maradványai még mindig láthatók a híres Verige-öbölben. Valódi luxusépületek voltak, két perisztériával, itt voltak a tenger isteneinek, Neptunusz, Capitoline Triad, valamint a szerelem és szépség istennőjének, Vénusznak a templomai is. Mozaikok, freskók, stukkók, márványok díszítették ezeket a fényűző villákat,amelyek a “római császárok útjának” része, és az Európa Tanács valamint, az Európai Kulturális Útvonalak Intézete tanúsítványaival is rendelkezik. Az út összesen 3,5 ezer kilométer hosszú, ami Horvátországon, Szerbián, Bulgárián és Románián nyúlik át, segítve a régészeti turizmust. 20 olyan régészeti lelőhelyet érint, amely a római császárok idején kiemelkedők voltak. Minden elismerés a rómaiaké! Az egyik legszebb öblöt választották nyaralásukhoz!    
brijunipark Pixabay1

 

forrás: pixabay


 


Ezt később, az osztrákok is felismerték és a szigetcsoportot valódi turisztikai mekkávvá varázsolták! Paul Kupelwieser vállalkozó is hamar felismerte az itteni lehetőségeket , aki 1893-ban megvette a szigetet és akinek mai megjelenését is köszönhetjük. A malária itt is felütötte fejét és Robert Kochot , a híres bakteriológust hívta ide, akinek sikerült kiírtania a malária szúnyogokat. Ezután a térség gyorsan fejlődött, és a szigetkellmes klímája miatt az osztrák császári család és az európai elit divatos üdülőhelyévé és turisztikai célpontjává vált. Elsőosztályú szállodák, valamint villák, téli medencék melegített tengervízzel, csónakházak orvosi rendelővel és apartmanokkal, gazdasági komplexumok pajtával, tárolóhelyek, borospincék stb. épültek. Az elhagyott kőbányákat sétányokká alakították át és mintegy 50 kilométernyi utat építettek.

Tito rezidenciája

Pula volt az Osztrák-Magyar Monarchia fő katonai kikötője, ezért a Brijuni mai kikötőben az első világháború idején tengeralattjárók horgonyoztak. Az első világháború után a Monarchia szétesését követően sem merült feledésbe Brunji. Az olasz kormány idején a sportra és a szórakozásra alapozva exkluzív nyári üdülőhely lett újra, így 1922-ben Európa egyik legnagyobb golfpályája épült meg Brijunin, új teniszpályákkal, valamint lovaspóló klubot is alapítottak. A II. világháború viharos hadtörténetét is túlélte a sziget, itt állomásozott az olasz hadsereg. A szövetségesek 1945-ben kezdték bombázni a szigetet, majd négy évvel később, amikor a háború szörnyűségei lassan már kezdtek feledésbe merülni Tito úgy döntött, hogy Brijuniban hozza létre rezidenciáját.  


 Titos CaddyWM1    Foto: Tito nyitott cadilacje forrás: wikimwdia


Tito imádta a szigetcsoportot, különösen a Vanga-szigetet,ahova számos hírességet is meghívott, mint például, Sophia Lorent, Elizabeth Taylort, Richard Burtont vagy Kirk Douglast. A Brijuni lakóhelyének harminc éve alatt Tito a világ minden tájáról kilencven különböző elnököt hozott ide; miniszterelnököket vagy kommunista pártok elnökeit.

Szafari Park

A Veliki Brijun északi részén egy 9 hektáros, egyedi Szafari Park található, ahol őshonos isztriai, dél-amerikai, afrikai és ázsiai egzotikus fauna szokatlan kombinációja él: az indiai elefánt, Lanka, lámák, dél-amerikai tevék, zebrák, indiai szent tehenek,struccok és pávák. A parkban egy etnopark is található, amely őshonos isztriai állatokat gyűjt össze: isztriai szarvasmarhák (Boškarin), juhok(isztriai Pramenka), szamarak és kecskék. Ezeknek az aranyos jószágoknak mindenki örülni fog! A Szafari Park kedvenc állata Lanka, az elefánt, akit a parknak 1972-ben, Indira Gandhi ajándékozott. A turisztikai kisvonattal való utazás a Safari Park területén minden látogató számára szórakoztató és felejthetetlen élmény, főleg a gyermekek számára.       


 brijunisafarihri2forrás: wkimedia


 

Oliva fák
A régi oliva fák a lerégebbi fa fajták a mediterrán térségben. Egyes példányok lombkorona mérete akár 22 x 8 méter is lehet és magassága elérheti a 6 métert. A bogyókból olajat állítanak elő. A szüretelésre októberben kerül sor, és átlagosan kb. 30 kg gyümölcsből kb. 4,1 kg extra szűz minőségű olaj lesz.
Bizánci erőd és villa
Az erőd maradványai a Madonna-öbölben közel 1 hektáron található. A leletek a Római Köztársaság, a Bizánci Birodalom, a késő antikvitás, a keleti gótok, és a Velencei Köztársaság idejéből származnak, bizonyítva, hogy ez a terület évszázadokig lakott volt. Az első villa (51 x 59 méter) a Dobrik-öbölben Kr. e. az 1.században épült. Az élet a villa belső területén egészen a 4. századig tartott, amikor a társadalmi változásoknak köszönhetően egy komplett településsé nőtte ki magát. A frank uralom a 8. század végén új feudális jóléttel kezdődött. Az olajtermelés a tenger mellett fekvő helyiségekben zajlottak, itt dokumentálták az olajtermelés teljes folyamatát, az olajbogyó préselésétől a sajtolásig. Az élet utolsó nyomai a velencei korszakból származnak.
Dinoszaurusz lábnyomok
Brijuni gazdagságát tovább növelik azok a geopaleontológiai helyszínek is, ahol több mint 200 dinoszaurusz lábnyomot fedeztek fel. Úgy gondolják, hogy ezek az ősi hüllők kb. 100–130 millió évvel ezelőtt itt sétálhattak.   
Brijuni BarWM1

Szent Mária Bazilika
A Szent Mária-Bazilika négyszögletes alaprajzú háromhajós templom, amelynek oldalfalai majdnem az eredeti magasságukban maradtak meg. A templom mérete (11 x 24 m). A Szent Mária-Bazilika sajátossága a szentély megjelenése, ami téglalap alakú apszissal fejeződik be, míg a korabeli bazilikák többsége félkörben szervezett szentély volt.
A mediterrán kert
Ez is egy valódi látványossága a Brijuni Nemzeti Parknak. A kertet 2007-ben alapították, alapterülete: 17000 m2. A speciálisan kialakított felületeken jelenleg 169 különféle autentikus és egzotikus növényfaj található. A táj mai megjelenésének úttöröi Paul Kupelwieser és Alois Zuffar (Alojz Čufar) voltak, akik elsőnként kezdék meg Európa első kortárs , tervezett mediterrán parkjának kialakítását. 
Brijuni WM1

 

forrás: wikimedia


A Brijuni Nemzeti Park egyedülálló sport- és szabadidős tevékenységeket kínál a látogatók számára.
Itt tartózkodásakor béreljen kerékpárt vagy elektromos autót és fedeze fel a kulturális, történelmi és természeti értékeket, az érintetétlen tengerpartokat. A golf szerelmesei,a kezdők vagy akár a profik is 5531 méter hosszú 18 lyukból álló pályát használhatnak. A tenisznek is nagyon régi hagyományai vannak. A szigeten nyáron ,akár már 15 óra után is lehet játszani, mivel a teniszpályák a mediterrán fenyők mély árnyékában vannak.

Víz alatti világ:

A Brijuni tengervilágba való merülés hivatalosan 2001 óta engedélyezett. Különös figyelmet fordtíva a búvár expedíciók szervezésére úgy, hogy megőrizzék a természetes egyensúlyt. A búvárkodás szerelmesei három helyen merülhetnek: Sveti Jerolim, Peneda és Grunj. A Brijuni-tengervilág különösen gyönyörű, amely minden búvárt elbűvöl!
A Saluga-öböl a sziget legrendezettebb és legnagyobb homokos strandja. A kristálytiszta és a nyugodt tenger miatt ideális családoknak, de az úszók is biztonságosan érezhetik magukat a kiképzett vízimentőknek köszönhetően. Ha megéhezne, akkor közvetlenül a strand mellett található a Saulga étterem, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Isztriai -félszigetre. A tengerparton bérelhet nyugágyat és törölközőt. Ha a pinenés mellett egy kicsit megmozgatná izmait, akkor könnyedén kölcsönözhet asztalitenisz- vagy bowling-felszerelést. A családi zónában játszótér található, a relax területen pedig masszázst is igénybevehet.
Brijuni mindenkit vár, vigyázzunk a természetre és magunkra is !    


 Utazási Tipp  
    A legjobb isztriai ajánlatok olcsótól a luxusig minden ami megéri   


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.