Hirdetés

Az ősz beköszöntével a tengerparti nyaralásokról a pár napos városlátogatásokra és kirándulásokra terelődik az utazóközönség figyelme.

 

Az egyik legkeresettebb hétvégi úti cél Dél- Lengyelország ékköve: Krakkó. Talán túl sok bemutatást nem is igényel, mindenkinek ismerősen cseng a Mária-templom, a Wawel, vagy a Posztócsarnok kifejezés és mindenki jól ismeri a traktust, mi szerint „Lengyel- magyar két jó barát.”

 

Amennyiben csak 1-2 napot tudunk a városban eltölteni, akkor is élményekben és látnivalókban gazdag kirándulásban lesz részünk.


 Utazási Tipp  
    Utazások Krakkó

A városnézést érdemes két fő részre osztani. Első részben kezdjük az ismerkedést a Wawel-dombon magasodó királyi várral és katedrálissal. Itt nyugszanak a lengyel történelem és irodalom nagyjai,

 

és néhány magyar vonatkozású emléket is felfedezhetünk, mint II. Lajos királyunk Hedvig leányának síremlékét,vagy Báthory István emléktábláját.

 

Július 1. és október 1. között, minden hétfőn 9:00 és 13:00 között, továbbá november 2. és március 3. között vasárnaponként 10:00 és 16:00 között lehetőség van a vármúzeum bizonyos termeinek ingyenes megtekintésére is az egyéni látogatók részére. Helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, jegyváltásra 12:45-ig illetve 14:45-ig van lehetőség. A várdombról csodálatos látvány nyílik a várost kettészelő Visztulára illetve a folyó menti sétányra, ahol végigsétálva semmiképpen se ijedjünk meg, ha hirtelen egy sárkány tüzes leheletével találkozunk. Aggodalomra nincsen ok, legendájával ellentétben már nem tartja rettegésben a környéket, sőt, az egyik legkedveltebb turistalátványosságnak számít.


krakko1



A királyi városrésztől vegyük az irányt az óváros felé. Történelmi hangulatot árasztó macskaköves utcákon át jutunk a reneszánsz főtérre (Rynek Główny).

 

Itt áll a testvéri versengés okán felemás tornyú Mária-templom, a régi városházából megmaradt torony és a Posztócsarnok.

 

Előbbiben megcsodálhatjuk az Európában is egyedülinek számító fából faragott álló szárnyas oltárt, utóbbiban beszerezhetjük a krakkói szuveníreket. Jó tanácsként azonban elmondható, hogy a szuvenír vásárlást jobb a közeli utcák üzleteiben lebonyolítani, ahol jelentősen olcsóbban megúszhatjuk a vásárlást. Ha a Mária-templommal szemben állunk, balra nyílik a Floriańska utca, mely a város főkapujához, a Flórián kapuhoz, és a Barbakanhoz, vagyis körbástyához vezet. A főtér Mária-templommal átellenes sarkán indul a Szent Anna utca.

 

Ennek és a Jagellońska utca kereszteződésében található a Jagelló Egyetem és egyben Közép-Európa legrégebbi egyetemi épülete, a Collegium Maius.

 

A késő gótikus, árkádos udvarára ingyenesen betérhet bárki, és minden egész órában órajáték tekinthető meg. Az egyetem épülete ma múzeumként működik, lengyel és angol nyelvű vezetések a nap folyamán többször is indulnak. Szombatonként 10:00-14:00 között ingyenesen látogatható a múzeum, kb. fél óránként indulnak a vezetések.


krakko2


A városnézés második részeként érdemes felkeresni a Kazimierz városrészt, azaz a zsidónegyedet.

 

Habár továbbra is jelentős zsidó közösség él itt, napjainkban inkább bulinegyed jelleget tölt be a város ezen szeglete.

 

Látnivalókban kevésbé gazdag, de a hangulata miatt kár kihagyni. A terület főtere igazi bolhapiacként működik napközben, este pedig kinyitnak a helyi romkocsmák, melyek között néhány valóban remek pubot t is találhatunk.


krakko3


Azon turistáknak, akik szeretnének a nyüzsgő belvárosi forgatagból kiszakadni, ajánlom felfedezésre egy kellemes séta erejéig a Salwator városrészt (1., 2., vagy a 6. számú villamossal könnyedén elérhető az óvárosból). Ez a város egyik régi villanegyede, innen vezet egy nagyon hangulatos séta útvonal (ul. św. Bronisławy és Aleja Jerzego Waszyngtona) a Kościusko halomhoz, amely a helyiek körében is kedvelt kirándulóhely. Ez egy, a négy krakkói emlékhalom közül; jelenlegit Kościusko Tádé tiszteletére emelték.

 

Adomb Krakkó legmagasabb pontja,ahonnan csodás panoráma tárul elénk.

 

A halmot a régi erődítmény megmaradt részei ölelik körbe, illetve itt találjuk a Boldog Bronisław kápolnát. A múzeum együttesben több állandó kiállítás is megtekinthető, többek között a „Magyar csapatok a keleti fronton 1914-1916 között” című tárlat.



Közlekedés: ”..Lám az expressz pompás vidéken vágtat, robog velünk
Úgy mint régen, újra Krakkóba szól a vonatjegyünk..” Cseh Tamás

 

  • Személygépkocsival: Budapest-Krakkó kb. 395 km távolságra fekszik egymástól, az utazási idő 6-7 óra.
  • Autóbusszal: A nemzetközi autóbusz társaság jelenleg napi 3 buszjáratot üzemeltet Budapestről Krakkóba, irányonként átlagosan 4000-5000 Ft/fő áron. A menetidő 7 óra.
  • Vonattal: Budapestről, a Keleti Pályaudvarról ülő-, fekvő- és hálóhelyes kocsikkal este nyolc órakor indul nemzetközi vonat Budapest – Pozsony – Ostrava – Auschwitz – Krakkó útvonalon. Speciális menettérti jegyek már 39 EUR-tól elérhetőek.

 Utazási Tipp  
    Utazások Krakkó


Krakkóban kényelmesen eljuthatunk a város bármely pontjára villamossal, a tömegközlekedés jól kiépített. Vonaljegyek megvásárolhatók az újságárus bódékban, azaz „kioskokban”, jegyautomatákból, melyek a megállók többségében és a villamosokon is megtalálhatóak.

 

Egy utazásra szóló vonaljegy 3,80 PLN, 24 órás jegy 15 PLN, 48 órás 24 PLN, 72 órás 36 PLN.

 

Ne ijedjünk meg, hogy sok villamos megállónak nincsen külön peronja, és az utasok rögtön az autók közé lépnek le. A helyi autóvezetők rendkívül tapasztaltak és rutinosan közlekednek a villamosok mellett.  


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.