Hirdetés

UNESCO védelem alatt álló barokk óváros, Királyi kastélyok, mesés parkok és mennyei gasztronómia vár ránk Varsóban 

 

A legtöbb magyar utazó csak Lengyelország déli vidékeit, ezen belül is Krakkót és Zakopáne környékét keresi fel. Ha valaki útnak indul, és alaposabban is megismerné a meseszép Lengyelországot, figyelmes vendéglátókkal, sok szép várossal és festői tájjal fog találkozni. Írásunkban az 1980 óta az UNESCO Világörökségi védelme alatt álló szép és érdekes lengyel főváros, az 1,7 milliós Varsó legszebb látnivalóinak felkereséséhez igyekszünk kedvet csinálni.


varso 01
Hogy utazzunk el Varsóba?

 

Habár a Budapesttől 877 km-re található Varsót közúton és vasúton is többféle módon el tudjuk érni, az ehhez szükséges 10-12 órás utazás és az egyre olcsóbbá váló repülési lehetőségek miatt a legtöbben mégis a légi utazást választják, ami mindössze 1 óra 10 perces utazást jelent. Jelenleg A Wizzair és a lengyel LOT légitársaságok közvetlen járatai közül lehet választani, de időről időre változik a helyzet és beléphet a piacra egy új szereplő is, vagy az átszállási lehetőséget választva árban és menetrendben kedvezőbb lehetőségeket is találhatunk. A repülőtérről a 175-ös busz bevisz egészen a belvárosig, amit azután akár közlekedési eszköz igénybe vétele nélkül gyalogosan is be lehet járni.


 Utazási Tipp  
    Utazások Lengyelországba, szállásfoglalás, akciók

Mit érdemes Varsóban megnéznünk ?

 

Habár az 1596 óta új lengyel fővárossá vált Varsót a történelem során többször is megtámadták és nagy pusztításokat élt túl, lakói a várost minden alkalommal újjá építették és sok-sok látnivalójával , parkjaival, vendégszerető kellemes atmoszférájával értékes úti cél lett minden magyar utazó számára. Köztudomású, hogy Varsó 85%-át elpusztították a német, majd a szovjet csapatok, de hamar újjáépült és ismét az ország életének középpontjává vált.


varso chopin 02 


A városképben a gótikát követő valamennyi építészeti irányzat stílusjegyeit megtalálhatjuk, és a remek ízeket felvonultató helyi konyha mellett, a magyarok irányában kimondottan barátságos és vendégszerető varsói emberek szeretete sem elhanyagolható szempont az utazásunknak tervezésekor. A város megtekintését a legegyszerűbben az ún. Királyi út mentén tudjuk megejteni ami az óvárosi Királyi Palotától a Lazienki parkot érintve vezet el a mintegy 10 kilométerre fekvő Wilanow kastélyhoz, mely a királyok kedvelt tartózkodási helye volt. A királyi út mentén sok a látnivaló; szépen renovált 18. századi nemesi paloták, a Varsói Egyetem, az Elnöki Palota , a Chopin szalon és a Szent Kereszt templom is fontos varsói nevezetességnek számítanak csakúgy mint a Kopernikusz szobor, vagy a zenélő Chopin padok.

 

 

Stare Miastó


Varsó szigorúan vett óvárosa az 1540-ben épült Barbakán bástya térségében kezdődik, mely kedvelt turista látványosság a környező utcákban lévő vendéglátóhelyekkel és szépen újjáépített régies hangulatot árasztó házaival. Érdekesség, hogy a város háború utáni hiteles újjáépítéséhez a Canaletto tanítvány Bernardo Bellotto festményeit hívták segítségül. A városrész legfőbb nevezetessége a szintén újjáépített királyi palota -Zamek Królewski-, melyet 22 złoty fejében kb. 1,5 óra alatt lehet bejárni. Nekünk magyaroknak kifejezetten érdekes lesz a megtekintése történelmünk közös szakaszai miatt. Mint minden városban, itt is érdemes felkeresni az Óvárosi piacteret (Rynek Starego Miasta) - a visztulai hableánnyal, Sawával , valamint Varsó legrégebbi gótikus templomát, a koronázási helyszínként és neves emberek temetkezési helyeként is szolgáló impozáns Szent János katedrálist.


 Utazási Tipp  
    Utazások Lengyelországba, szállásfoglalás, akciók

varso pkin


A Kultúra és Tudomány Palotája (PKiN)


Sztálin ajándékaként a Lomonoszov egyetem mintájára épült hatalmas toronyház a 20. század korai amerikai felhőkarcolóit is idéző 240 méter magas épület, melyet 3.600 szovjet építőmunkás épített fel. Ez az épület a varsóiak körében is rendkívül ellenmondásos megítélésű, sokan stílus idegennek és a szovjet elnyomás jelképének tartják. A Kultúra és Tudomány Palotája egy hatalmas 3000 fős konferencia központnak, kiállító és rendezvénytermeknek, mozinak és könyvesboltnak is helyet ad. A turisták előtt nyitva áll a 114 méter magasan lévő kilátó terasza, melyet gyorslifttel lehet elérni.


wilanow varso 03


A Wilanówi kastély


A főváros külső részén álló barokk kastély előbb a lengyel királyok nyári rezidenciájaként szolgált, majd lengyel főurak használták. Fényűző szalonjait, lakó- és dolgozó szobáit tökéletesen sikerült helyreállítani, a szépen gondozott kastélypark is sétára csábító.

 

Varsó parkjai


Varsó területének nagy részét (kb.40%) 82 szépen karbantartott park és tavak foglalják el. A legrégebbi a Wilanów kert, a legnépszerűbb pedig a Lazienski kert, ahol akár szelíd városi mókusokat is tudunk etetni. Külön említést érdemel még a Vissztula jobb partján található varsói állatkert is, mely 1928 óta fogadja a látogatókat.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.