Hirdetés

Ismerjék meg Pécs egyik jelképét, a mecsetből római katolikus templommá lett épületet, a pécsi dzsámit.


Az építmény Pécs belvárosát ékesíti, annak is a centrumában található. A Széchenyi téren, a tér legmagasabb pontján látható épület, egyfajta építészeti jelzésértékkel is bír a látogatók felé. Ehhez jön hozzá még az is, hogy az észak-déli beállítottságú tér közepén az épület ferdén áll, mivel az épületet Mekkához tájolták. Az emberek már a római idők alatt is spirituális tulajdonságokat tulajdonítottak a területnek, mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy 215-ben a sopianae-i Első Légió oltárkövét és szobormaradványait 1939-ben megtalálták.


 Utazási Tipp  
    Fedezd fel kishazánkat

A mostani mecset helyén valamikor egy szokványos templom állt, ami a Szent Bertalan névre hallgatott, és valamikor a 13. században épült meg, II. András uralkodása alatt. Szent Bertalan neve idáig nem kapott szerepet a magyar vallási életben, viszont keresztes háborúból visszatérő király valószínűleg a nála lévő Szent Bertalan-ereklye előtt tiszteleghetett. 1543-ban, mikor bevonult a városba a török haderő, két részre lett osztva a templom, aminek maradványai a főhajóban a mai napig megtekinthetőek.


pecsi dzsami 01


Rövidesen aztán templomból mecset lett. 1560-ban lebontották a templomot, és az így nyert kőből felépítettek egy dzsámit. Az a pletyka járt akkoriban, hogy a költségeket is a hajdani templom állta, ugyanis a munkálatok végére eltűntek a benne őrzött kincsek. Az újdonsült épületről több nagy török kortárs is elismerően írt, mint például a híres utazó, Evlija Cselebi.


 Utazási Tipp  
    Fedezd fel kishazánkat

A török hódoltság után a mecsetet a jezsuiták kapták meg, 1692-ben pedig a pécsi vezetőség határozatot hozott, hogy a városban csak katolikusok élhetnek. 1702-ben ismét átesett egy átépítésen, amikor ismét keresztény templom lett. Északi részén egy toronnyal, egy kápolnával és egy sekrestyével bővült, míg délen portikuszos bejárattal bővült.

pecsi dzsami 02


Amikor feloszlatásra került 1773-ban a jezsuita rend, a templom a kincstár tulajdona lett, majd 1780-ban megkapta hivatalosan is megkapta Pécs városa. A legutolsó nagy átalakítás 1939-ben zajlott, amikor megszabadultak a barokk toronytól és lépcsőtől, majd az északnyugati részen kibővítették egy új orgonával. 1947-ben Gebauer Ernő freskókkal díszítette az épületrész falát, és ’56-ban aztán a kupolát is átalakították firenzei félgömbbé.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.