Hirdetés

Meglehet, hogy elsőre nem éppen Békés jut mindenkinek az eszébe, ha hazánk legnagyobb turisztikai vonzerővel bíró megyéiről esik szó, pedig Békés megye is rengeteg látványosságot tartogathat az utazók számára, legyen szó akár kulturális, építészeti, természeti, néprajzi nevezetességekről vagy csak szimplán egy pár napos csobbanásról. Arról már nem is beszélve, hogy a megyében igazi kulináris kalandokban is részesülhetünk a hagyományos magyar konyha terén, hiszen ki ne hallott volna a csabai vagy a gyulai kolbászról, vagy esetleg a békési szilvapálinkáról?


A hazánk délkeleti csücskében elterülő megye, Békés számos látnivalóval kecsegtet, amelyeket látva rádöbbenhetünk, hogy a megye jóval több, mint „Magyarország éléskamrája”. Várak, gyógyfürdők, kastélyok és remek folyómenti túraútvonalak várják az élményekre és kikapcsolódásra éhes látogatókat. Lássuk hát, melyek Békés megye legjobbjai – már ami a látványosságokat illeti!


mo gyula var
1., Gyula
Békés megye elsődleges turisztikai célpontja, köszönhetően tekintélyt parancsoló külsővel rendelkező, gótikus várának és gyógyító vizű gyógyfürdőjének. A Fehér-Körös bal partjának mentén elterülő, az újkőkortól fogva folyamatosan lakott Gyula várának építése valószínűleg 1405-ben kezdődhetett el. Ez az egyetlen épen maradt síkvidéki téglavár az egész Alföldön. Az impozáns, több szakaszban is kibővített kastély egészen a török korig többnyire a király, illetve közeli hozzátartozói birtokában állt, ez is azt bizonyítja, hogy a korhoz képest szokatlan kényelmet nyújthatott tulajdonosa részére. Manapság vármúzeum mutatja be falai között az építmény történetét, de egy külön termet is létesítettek a múzeumpedagógiai foglalkozások számára, de van egy kínzóeszközökkel felszerelt várbörtön is. Kápolnájában gyakoriak az esküvők, lovagterme pedig gyakran ad otthont különféle konferenciáknak, nyaranta pedig a Gyulai Várszínház szabadtéri előadásait élvezhetjük udvarán. A vár másik fő attrakciója a vár tőszomszédságában elterülő Várfürdő a maga majdnem 8 és fél hektáros területével. Itt csúszdákkal felszerelt beltéri és kültéri medencék csábítanak jóleső csobbanásra a kellemes hőmérsékletű termálvízben, de ha úgy akarjuk, gyógyászati kezelések egész hadát is igénybe vehetjük testi-lelki felfrissülésünk érdekében.

mo bekescsaba evangelikus templom
2., Békéscsaba
Bár felületes szemlélők talán azt hihetik, hogy nem sok látványosság akad az alföldi megyeszékhelyen, ez nem így van. Nemcsak Gyulán, hanem itt is épült egy gyógyfürdő a városközpontban még 1922-ben, amely még napjainkban is várja a fürdőzőket és az Árpád Gyógy- és Strandfürdő nevet viseli. Az egész évben nyitva tartó, 2003-ban felújított létesítmény egyszerre gyógyfürdő, élményfürdő, uszoda és strand. Másik jelentős építmény a Jókai Színház, amelynek mindenkori színészei 1879 óta szórakoztatják a nagyérdeműt nívós előadásaikkal. Ez az Alföld első állandó kőszínháza. Aki a festészet szerelmese, az sem csalódik a városban, hiszen a Munkácsy Mihály Múzeumban és a hasonnevű emlékházban rengeteg képet talál hazánk egyik leghíresebb képzőművészétől. Ennek ellenére a múzeum jelentős régészeti, néprajzi és paleontológiai gyűjteménnyel is rendelkezik. Falai között olyan híres emberek is megfordultak, mint Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc vagy éppen Kodály Zoltán.

mo gyula almasy kastely
3., Szabadkígyós
A kisvárosban található hazánk egyik legszebb kastélya, a neoreneszánsz stílusban épült, romantikus hangulatot is árasztó csodaszép Wenckheim-kastély. A 19. század második felében, a neves építész, Ybl Miklós tervei alapján épült, egykor fényűző főúri kúria az egyik legépebben fennmaradt békési kastély. Az építtető óhaja volt, hogy „annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak”, volt benne továbbá egy kápolna, egy télikert, egy könyvtár, egy női zeneszalon, egy férfiszalon és egy ebédlő is a hálószobákon és a cselédszobákon kívül. Ezek közül ma csupán a könyvtár látogatható. Berendezése tükrözi az egykori arisztokrácia életmódját és kifinomult ízlésvilágát. A kastély mellett egy 23 hektáron fekvő, tóval, szigetekkel, szökőkúttal és francia kertekkel ellátott csodálatos parkot is kialakítottak, amely ma természetvédelmi területnek minősül.

mo szarvas arboretum
4., Szarvas
Szarvas fő turisztikai célpontja az Arborétum, vagy másképpen a Pepi-kert. A Hármas-Körös egyik holtága mellett kialakított arborétum rendelkezik Magyarország egyik legjelentősebb és talán legnagyobb fagyűjteményével. A ritka növények között olyan fafajták is megtalálhatók, mint amilyen a mamutfenyő, a Gingko biloba vagy a mocsári cédrus. Érdeklődésre adhat még okot a klasszicista küllemű Bolza-kastély is. Szintén Szarvason, a történelmi Magyarország egykori középpontjában található egy „Mini Magyarország” nevű makettpark, mely az ország ikonikus épületeit és vasútjait mutatja be a legkisebb részletekig. Láthatjuk itt a miniatűr méretű Lánchidat, a Mátyás-templomot egészen az egri várig. Aki szeret folyópartokon túrázni, annak a Szarvas környéki Holt-Körös vidéke, illetve erdei eszmei úti célok lehetnek. Az ártéri erdők számos növényritkaságot rejtenek magukban, és ha elég szerencsések vagyunk, egy-egy őzcsaládot vagy gímszarvast is észre vehetünk a rengetegben.
kondorosi csárda

5., Kondoros
A Szarvastól és Békéscsabától egyaránt 22 kilométerre fekvő település. Határában, Geisztcsákón található a Batthyányi-Geiszt-kastély. Az eredetileg vadászkastélyként működő, 19. század eleji klasszicista épület megálmodói a híres építészek, Ybl Miklós és Pollack Mihály voltak. A kastély jószágigazgatója sok éven át Petőfi István, a híres költő öccse volt. A település másik jellegzetes épülete a Kondoris Csárda. Batthyány-Geist-vadászkastély parkja és a kondorosi csárda.

Készítette: Méhes Judit      Fotó: Pixabay

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.