Hirdetés

Lassan, de biztosan közeledik a március és vele együtt a tavasz. Egyre többen kívánkozunk ki a napsütésre, a friss levegőre és a szabadba. Már kora tavasszal is rengeteg virág bontogatja szirmait, de a rügyező fák látványa is újult energiával tölt fel minket. Zala megyében számos rejtett vidéket járhatunk be, ahol nemcsak medvehagymát szedhetünk, gyógyulhatunk vagy bunkereket fedezhetünk fel, de hazánk egyik legrégibb kulturális örökségével is megismerkedhetünk!


Látogass el hazánk első szabadtéri múzeumába, a Göcseji Skanzenbe!


A Göcseji Skanzen 1968-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A falumúzeum célja az évszázados paraszti világ és hagyományainak bemutatása és megőrzése az utókor számára. A Zala folyó holtágánál lévő skanzenben nemcsak a 19. század falusi életének mozzanataival és korhű épületeivel találkozhatsz, hanem még egy régi vízimalmot is megszemlélhetsz. A házakban bemutatásra kerülnek régi használati eszközök, munkaeszközök és háztáji jószágok is. Az értékes népművészeti gyűjteményt legalább húsz másik zalai településről szerezték be a skanzen üzemeltetői. A parasztházak mellett látható még kovácsműhely, fatemplom, harangláb, de torkospajta is. A skanzen legöregebb épülete az ún. Füstös ház, amelyet még a 18. században építettek. A „Zöld ösvény” nevű tanösvényen az iskoláskorú látogatók próbálhatnak ki olyan régi szokásokat és munkafolyamatokat, mint amilyen az aszalás vagy a savanyítás.


mo gocsej haziko skanzen1
Kapcsolj ki a zalakarosi Termáltó és Ökopark területén!


A ligetekkel körbeölelt hangulatos tavat parti sétány veszi körbe. A tó közepén egy kisebb sziget terül el, amelyet hidak kötnek össze a túlparttal. A parton áll a fények pavilonja, ahová bárki bármikor beülhet kicsit meditálni az életén, vagy az őt foglalkoztató problémákon. A pavilonban lévő tér négy oldalán eltérő méretű fa oszlopok állnak, így mindig besüt a nap valamelyik résen. Érdekesség, hogy a beszűrődő napsugarak a Nap látszólagos mozgását követve folyamatosan változnak. A tó déli részén, az erdőben indul egy informatív, védett virágokkal övezett tanösvény, amely egy kanyargós útvonalon tér vissza önmagába. A tanösvényen állomásokat is kialakítottak, itt padokon ülve pihenheted ki a séta fáradalmait. A tó mellett egy jól felszerelt játszóteret is kialakítottak a gyerekek örömére, amelyet egy kisebb patak szel ketté. A lurkók körében a másik kedvelt hely a labirintus, de hogy igazi útvesztővé váljon, arra még várni kell, amíg míg ösvény válik a fűzfavesszőkből.


mo zalakaros to szoborral1
Fedezd fel a pákai erdő titkos bunkereit!


Ha nem elég a természeti szépségek látványa és a XX. századi történelem rajongója vagy, keresd fel a Zalai-dombság lankái között rejtőző pákai erdőt! A Páka és Csömödér települések közötti erdőszakaszon az 1950-es évek elején, a déli határok ellenőrzése végett egy egybefüggő erődrendszer kialakítása volt az eredeti cél, ez azonban nem valósult meg. A helyreállított lövészárkok, a tüzelőállások és a bunkerek azonban a mai napig állnak, ezért itt nagyszerű bunkertúrákon vehetsz részt. Az erdőben páncéltörő és egy géppuskás erődöt is kialakítottak, de még egy egykori óvóhely is rejtőzik a fák között. A közeli Csömödéren Állami Erdei Vasút is működik, amely nemcsak személy-, hanem teherszállítással is foglalkozik, de a falutól 5 kilométerre fekvő Kányavár feletti hegyről csodás kilátás nyílik a környező területekre. A Kányavárat övező erdőben található Torhaji-forrás kristálytiszta vize is sok turistát csalogat a vidékre.


mo zala erdo1
Túrázd körül a Borostyán-tavat Zalalövőn!


A Vas és Zala határán elterülő Zalalövő melletti Borostyán-tó nyaranta a fürdőzőktől és a kajak és a kenu, a strandolás és a csónakázás kedvelőitől hangos, tavasszal azonban még a madárcsicsergés és a vízcsobogás töri meg a vidék csendjét. Ha szeretsz horgászni, a 35 hektáros Borostyánútról elnevezett Borostyán-tó ebből a szempontból is jó választás lehet: a tóban egyebek mellett süllő, ponty, amúr, csuka és harcsa is él. A tavat övező bájos parkerdőben egy erdei tornapályán próbára teheted az erőnlétedet, ehhez pedig a pályarendszer egyes megállóin felállított táblák is segíthetnek ebben. Ha itt jársz, érdemes egy kitérőt tenned a Szőcei láprét felé is.


mo zala erdo rugy
Töltsd fel energiaraktáraidat Zalaegerszeg közelében, Bödén!


A Zalaegerszegtől 15 kilométerre fekvő Böde melletti dombnak gyógyító és energizáló energiákat tulajdonítanak a helyiek. A kies tájban fekvő Energiadombra látogatók szerint itt egyfajta bizsergés lesz úrrá az emberek végtagjain, elméjüket pedig megmagyarázhatatlan nyugalom szállja meg – egyes állítások szerint a hely eredetileg kegyhely volt, hasonlóan Lourdes-hoz vagy Fatimához. A „kúraszerű” többszöri látogatást követően a mindennapok nyüzsgésében megfáradt utazók és a betegek úgy érzik, megszabadulnak testi-lelki bajaiktól és felgyógyulnak betegségeikből. Akár igaz az Energiadombról szóló legenda, akár nem, az biztos, hogy a szép természeti környezetben, a friss levegőn könnyű a kikapcsolódás, a túra alatt pedig kellemes elfáradhatunk. Az Energiadombhoz a falu névtáblájának elhagyása után, jobbra kanyarodva juthatunk el.


Készítette: Méhes Judit            Képek: Pixabay

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.